DOLAR
32,5345
EURO
34,9749
ALTIN
2.433,76
BIST
9.803,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Apart Otel Açmak, Apart Otel Nasıl Açılır, Apart Otel Kazançları

Apart Otel Açmak, Apart Otel Nasıl Açılır, Apart Otel Kazançları

Apart Otel Açmak

Apart otel açmak ne kadar kazandırır? Günümüzde bir otel açmak, çok ciddi masrafları da beraberinde getirdiği düşünülür. Koca bir binayı kiralamak, günlük olarak temizliğini yapmak epey zor gibi düşünülmektedir. Fakat apart otel açmak, diğer otellere nispeten daha düşük maliyetlidir. Fakat kira kontratı çok büyük sorumluluk olduğundan, müşteri bulmak için ciddi çaba sarf edilmelidir, çünkü koca bir binayı kiralamak yıllık 400-500 bin TL’yi bulabilen bir kira sözleşmesine imza atmak demektir.

 

Apart Otel Nedir?

Sadece uyuma amaçlı kullanılan, kalacak yer bulmakta zorlananların kullandığı apartman otel ya da pansiyonlara apart otel denir. Bu otellerin çok ayrıcalığı yoktur, yemek veya içecek servisleri yoktur, sadece bir oda için kullanılır.

 

Apart Otel Açmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Apart otel açmadan önce dikkat edilmesi gereken çok şey var. Bunlardan ilki kira kontratıdır. Kira kontratının uzun süreli olması demek, olası cayma durumlarında yüklü tazminat ödemek zorunda kalmak demek.

  • Diyelim ki iki yıllık bir kira kontratına imza attınız yani ortalama 1 milyon TL.
  • Bu, iki yıl içinde 1 milyon TL ödeme yapmanız gerektiği anlamına gelir.
  • Ödeme yapmazsanız, mülk sahibi sizden ödediğiniz tutarlar dışında kalan tutarı talep edebilir, ya da belli bir bedelde anlaşarak iki taraflı olarak sözleşmeyi fesh edebilirsiniz
  • Çoğu mülk sahibi, ciddi tazminatlar kazanabileceğinden dolayı pazarlık masasına oturmaz ya da ciddi pazarlık yapmaz.
  • Örneğin, 1 yıl kaldınız ve 500 bin TL ödediniz, şimdi caymak istiyorsunuz, ödemeniz gereken 500 bin TL daha var. Fakat apart sahibiyle anlaşıp, bu süreç içerisinde başka kiracılara da oteli verebileceğinden 300-400 bin TL gibi bir cayma bedeline evet diyebilirler, fakat yine de bu ciddi anlamda zarar edeceğinizin bir göstergesidir.

 

Apart Otel Açmanın Maliyeti

Apart otel açmanın maliyeti, otelin bölgesine göre değişir. İşlek ve turistik yerlerde farklı, işlek olmayan bölgelerde farklı miktarda bedel ödersiniz. Yıllık kirası 60 bin dolar olan bir binadan bahsedelim. Bu bina sahibiyle iki yıllık kira kontratı imzaladığınız zaman 120 bin dolar ödemeniz gerekmez, fakat ödeyeceğinize dair söz vermiş olursunuz, bu nedenle bu parayı kazanabilecek durumda olmanız gerekir, aksi takdirde çok büyük oranda batacağınız anlamına gelir.

 

  • 3 aylık kira depozitosu ( 100.000 TL)
  • 30 odalı bir apart otel için, 30 adet yatak, TV, masa gibi çeşitli araç gereçler gerekir.
  • 30 adet yatak ortalama 100 bin TL, 30 adet TV ortalama 50 bin TL, 30 adet komidin ortalama 15 bin TL
  • Lavabo tesisatı ve inşası ( 250 bin TL) eğer her odada olacaksa.
  • Halı, zemin kaplama seçenekleri eğer eskiyse kapı değiştirme işlemleri için de ayrıca 50 bin TL gerekebilir.
  • Tüm bunlar ışığında 30 odalı ucuz bir apart otel ortalama 100 bin dolar, yaklaşık 900 bin TL’ye mal olmaktadır.
  • Eğer kiraladığınız bina zaten otelse bu durumda işletmeci devir için 100-200 bin dolar arası bir bedel talep edebilir.

 

Apart Otel Açmanın Avantaj ve Dezavantajları

 

  • Siyasi kararlar, işlerinizi önemli oranda etkileyecektir, bu olumsuz bir durumdur.

 

  • Otelin bulunduğu bina veya bölge riskli ise işlerinizi etkiler.

 

  • Otelde ekstra çalışan gerekebilir.

 

  • Odalar sürekli dolu çalışırsa tahmin dahi edemeyeceğiniz kadar çok para kazanırsınız.

 

  • Kendinizi sürekli geliştirmeniz gerekecektir. Seyahat edenler içini, bir odada 4-5 kişinin kaldığı ucuz odalar da geliştirmelisiniz.

 

 

Apart Otellerin Aylık Masrafları

 

Apart otellerin en büyük masrafı kiradır. Aylık 30 bin TL civarında bir kira bedeli vardır ve bu bedel yaptığınız işe bağlı olmayarak iş olsa da olmasa da ödenmek zorundadır.

 

  • 30 bin TL (kira)
  • Odalar çıkış saatinde 1-2 saat içinde temizlenmek zorundadır, temizlik şirketiyle anlaşarak hızlı bir şekilde 30 odanın temizlenmesi için 5-6 kişilik bir ekip gönderilecektir. Bunun için sizden talep edilebilecek günlük ücret 500 TL civarlarında olur.
  • Temizlik ciddi bir masraftır ve çok gereklidir, odalar yeterince temizlenmezse ciddi problemler oluşabilir.
  • Her gün onlarca kişi gelip yattığı için, hastalık bulaşma riski yüksektir. Bu nedenle, her gün çarşaflar, yorganlar yıkanmalıdır.
  • Fatura masrafı da ciddi bir sorun olabilir, aylık 5 bin TL’yi bulan faturalar vardır.
  • Aylık 5 -6 bin TL masrafla bir resepsiyonist tutmalısınız, siz ofiste işlerinizle ilgilenirken, resepsiyonist çalışan da müşterilerle ilgilenir. Resepsiyonist kişi İngilizce ve Rusça veya Arapça ve İngilizce gibi dilleri bilmesi gerekir, bu nedenle yüksek maaş ödenmek zorundadır.
  • Totalde aylık 55 bin TL’yi bulan bir masraf tablosu karşımıza çıkmaktadır.

 

 

Apart Otellerin Oda Fiyatları

 

Apart otellerin oda fiyatları değişmektedir, çok merkezi bir konumda değilse, single adı verilen bir kişi için ayrılan odaların kirası 95 TL ile 150 TL arası / gece değişmektedir.  İki veya üç kişinin kalabildiği double adı verilen odaların günlük kirası 150/400 TL arası gecelik değişmektedir. Apart otellerin oda başı ortalama getirisi gecelik 167 TL’dir. Bu da, 30 odanın tamamının her gün dolu olması durumunda, 150,030 TL gibi bir para kazanılabileceği anlamına gelir. Tabi ki odalar genellikle full çekmez.

 

 

Apart Oteller Ne Kadar Kazanır?

 

Apart otellerin aylık karları, yaptıkları işten tutun da aylık masraflarına kadar pek çok değişkene bağlıdır. Ortalama standartlarda bir apart otelin aylık masrafı 55 bin TL olup, odalar tamamen dolu olduğunda 150 bin TL gibi bir getiri olduğundan bahsettik. Yaptığımız ufak bir araştırma sonucunda, apart otellerin ortalama doluluk oranlarının mevsime göre değiştiğini yazın yüzde 70, kışın ise yüzde 40 civarında olduğunu öğrendik. Ortalama yıllık doluluk oranı ise yüzde 59 olarak bulunmuştur. Tabi ki bu her otel için aynı değildir, doluluk oranınız yüzde 30’a düştüğü takdirde para kazanamamaya, daha da alta düştüğü takdirde zarar etmeye başlarsınız.

 

 

 

  • Yüzde 59 doluluk oranı ortalamasına sahip bir otel aylık ortalama 88500 TL ciro yapmaktadır.
  • Bu ciro, 55 bin TL masraf göz önünde bulundurulduğunda 33 bin TL net kar anlamına gelir.
  • Kışın net kar 10 bin TL’ye kadar düşebilirken, yazın 60-70 bin TL’ye kadar çıkabilir.

 

 

Apart Otel Çalışma Saati

 

Apart oteller 24 saat çalışır, hizmet verirler. Bu nedenle otelde tam zamanlı çalışan üç resepsiyonist gerekmektedir.

 

Apart Otellerde Ek Gelir Yöntemleri

 

Ücretli içecek, yiyecek satışı, dolapta içecek satışı gibi ek yöntemlerle kazanç tutarı artırılabilir. Tüm bunlar çok etkili olmasa da ortalama karı 3-4 bin TL artırdığı görülmüştür.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.