DOLAR
32,3638
EURO
35,0383
ALTIN
2.324,23
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Ceviz Budama Nasıl Yapılır? Ceviz Budama Zamanı

Ceviz Budama Nasıl Yapılır? Ceviz Budama Zamanı

Son derece uzun ömürlü ve çok verimli bir ağaç olan ceviz, özenle bakıldığında inanılmaz kalitede bir ürün üretir. Ayrıca ceviz yetiştirirseniz, onları bilmek yardımcı olacaktır. Çünkü cevizler budanacaksa, döllenecek ve sulanacaksa bilmeniz gerekir. 4 yaşında ceviz budama Ceviz hangi ayda budama yapılır 7 yaş ceviz budama Büyük ceviz ağacı Nasıl Budanır 1 yaşında ceviz budama 2 Yaşında Ceviz budama Ceviz budama Takvimi Cevizde budama ve terbiye şekilleri ceviz budama vb. gibi sıkça araştırılan konuların detayları içeriğimizde..

Ceviz Budama Nasıl Yapılır?

Cevizleri budanırken, düzgün ve güçlü bir taç oluşturmak önemlidir. Ceviz Budama, meyvenin kalitesini artırır, ışık ve hava sirkülasyonu sağlar, iyi çiçeklenme sağlar ve hasarlı kısımları temizler. Budama, ürün kalitesi ve verimi sayesinde ağaç dallarından yaprağa kadar daha kaliteli, kava ve ışık elde eder. Ceviz budama, kış sonunda yumuşak kış budaması ve sürgünün olgunlaşmasına yardımcı olmak için yaz budaması ile tamamlanır. Cıvata 12 inçten küçükse ve kalemin ince dalları birbirine değmiyorsa ağacın orta kısımlarının kesilmesi önemlidir.

Ceviz Fidanı Nasıl Gübrelenir?

Bir fıstığı gübrelerken, kullanılacak gübrenin cinsi ve miktarı, toprak ve iklim koşulları ve ağacın yaşı gibi faktörlerin önemli olduğunu bilmelisiniz. Yetersiz gelişen ceviz ağaçları için azotlu gübreler tercih edilmelidir. Azotlu gübre miktarı iyi kontrol edilmelidir. çok fazlası çok zararlıdır. Budama Ayrıca potasyum ve fosfor yönünden zengin gübreler tavsiye edilir. Ceviz ağaçlarının zirvede iken gübrelemeye ihtiyaçları vardır.

Ceviz Fidanı Nasıl Sulanır?

Ceviz sularken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, cevizleri ilk birkaç yıl düzenli olarak sulamaktır. Ayrıca bahar yağışları genellikle yeterlidir; Yaz aylarında sulama artırılmalıdır. Döküm döneminde sulamaya özel dikkat gösterilmelidir. En ideal sulama damla ve infiltrasyondur.

Cevizde Budama Zamanı Nasıl Belirlenir?

Cevizin kış budaması için hareketsiz hale gelmesi bekleniyor. Ceviz Budama  Yaprak döküldükten sonra ağaç uyanana kadar ilkbaharda budama yapılabilir. Ancak sert iklimlerde şiddetli donlardan önce budama tavsiye edilmez. Yaz aylarında budama yaparken ana veya yan dalları budamayın.

Kış Ayında Ceviz Fidanı Budama

  • Bu, dinlenme safhasındaki bir kesiktir.
  • Kışın budama, ağacın ara vermeden büyümesini sağlar. Ceviz Budama Sadece bol miktarda kış budaması ile ağaç enerjisinin çoğunu tüketir, aşırı fiziksel büyümeyi teşvik eder ve meyvelerin büyümesini ve gelişmesini yavaşlatır. Bu nedenle kış budaması biraz daha kolay olmalıdır.
  • Kış budaması, kış sonuna doğru olabildiğince kısa olmalıdır, aksi takdirde soğuğun neden olduğu zarar meydana gelebilir. Ağaçlar gençken erken budamadan daha çok zarar görürler.
  • Ağaçlar şekillenir.

Yaz Aylarında Budama

  • Yeşil kırpma olarak da bilinir. Bu , kışın budamayı tamamlayacak veya düzeltecek ve güneşe maruz kalmayı artıracak bir boyuttur.
  • Bu özellikle zindelik yıllarında önemlidir. Ana amaç vejetaryen gelişimi düzenlemektir.
  • Fiziksel gelişimin yüksek olduğu yaz kesimi gereklidir.
  • Taçta mayıs-haziran ayları arasında yoğun alanlar varsa sürgünlerin henüz oluşmuşken incelmesine yardımcı olacaktır. Ancak sürgünlerin boyu 8-10 cm’ye ulaştığında kesim yapılmalıdır. Bu bir ön düzeltme, asıl düzeltme 15 Ağustos’tan sonra yapılmalıdır.
  • Sağlam, kuvvetli büyüyen sürgünler sadece kesilmeli ve inceltilmelidir.
  • Kışın olası zararlardan kaçınmak için kesim 15 Ağustos’ta yapılmalıdır.
  • Yaz aylarında budama yapıldığında kuruyemişteki meyveler daha fazla güneş ışığı alır ve meyvelerin iriliği ve kalitesi artar.
  • Yaz kesimi ile kapalı alanda büyüyen ağaçlar, ağaçlar tahsis edilen alanlarını aştığında kontrol edilir.
  • Işık akısını arttırmak için ağacın ortasına kesimler yapılmalıdır. Dalları kısaltırken önemli bir nokta, sürgünün uzunluğu 30 cm veya daha az ise kesilmemesi, dalların kurşun kalemden daha kalın kesilmesi ve dal uzunluğunun üçte biri kadar kesilmesidir.

Ceviz Hangi Ayda Budanır?

Ceviz fidanı olgunlaşmasını kolaylaştırmak için yaz budaması yapılabilir. Ceviz Budama 15 Ağustos’tan sonra olmamalı. Bu işlem, ağacın kış soğuğundan zarar görme olasılığını azaltır. Ancak kasılma sürecinden sonra uyanmaya izin verilmemelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR! Meyve Ağaçları Ne Zaman Budanır? 2021 Budama Zamanı

Ceviz Bahçesi Nasıl Kurulur?

Bu kadar sağlıklı yiyecekler yapmak biraz çaba gerektirse de meslek çok iyi sonuçlar alıyor. Bu nedenle çiftçiler ceviz ağacı yetiştirmeyi tercih ediyor. Çünkü ülkemizde farklı ceviz ağaçlarının yetiştirilmesi zor değildir. İhtiyacınız olan tek şey bir kabuklu yemiş tohumu veya kabuklu yemiş fidesi ve tabii ki bir tarla.

Ceviz Budama Teknikleri

Terbiye Budaması

Meyve ağaçlarının toprak üstü organı olan taç şeklinin şekli çevre koşullarına ve ağacın morfolojik yapısına bağlıdır. Bugün ülkemizde dünyada en yaygın olan şekli, merkezi lider eğitim sistemidir. Kiraz, vişne, erik, şeftali ve ceviz gibi birçok meyve türü için en uygun formdur. Anne tipi için doğru sistemi açıklamaya çalışacağız.

Ceviz, aşırı ve ağır budama karşısında aniden sertleşebilen ve toparlanması uzun zaman alan ağaçlardır. Budama programı dikimden hemen sonra başlamalı ve özellikle yarı dik olarak büyüyen ve yan dal verimi yüksek erken meyve veren ithal genç ağaçlar için farklı zamanlarda ve farklı şekillerde devam etmelidir.

Cevizde yapılacak budama teknikleri sırasıyla;

  • Göz Budama: Dallar gövde ile geniş bir açı oluşturur.
  • Kalıp Budama: Yüklemeye uygun dengeli bir kuron oluşturur.
  • Ürün Budama: Meyve oluşumunu düzenler ve kaliteyi artırır.
  • Budama bakımı: Hastalıklı dallar budanır ve ağaç gençleşir.

Ceviz Budama Yapılmazsa Ne Olur?

Meyve ağaçlarının düzgün ve güçlü bir taç oluşturması, uzun süre iyi ve bol verim vermesi için meyve ağaçlarının havai organlarına uygulanan budama, katlama, tomurcuk, sürgün ve yaprak sökme işlemlerinin tümü yine verimli düşen ürüne budama denir.

Budama Yapılmazsa Ne Olur?

  • Taç düzensiz büyür.
  • Yüksek verim nedeniyle şubeler kırılır,
  • Yoğun dallanma nedeniyle iç dallar hiç ışık almaz.
  • Verimliliği kısa sürede düşer,
  • Küçük ve verimsiz meyveler ortaya çıkar,
  • Sıklık (ürün bir yaşında, bir yaşında değil) gösterilir.
Ceviz budama Takvimi Cevizde tepe budama ne zaman yapılır 3 yaş ceviz budama Büyük ceviz ağacı nasıl budanır 4 yaşında ceviz budama Chandler ceviz budama Cevizde budama ve terbiye şekilleri Goble ceviz budama
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.