İçindekiler
Çiftçilerimizin beklediği gelişme Ziraat Bankası’ndan geldi. Tarımda çalışan çiftçilerimiz ödemelerin gecikmesini bekliyorlardı. Ziraat Bankası çiftçiler için şartlar getirdi. Çiftçilerimizin kredi borçları maksimum 5 yıl süreyle yapılandırılmıştır. Tarımsal kredilerin iptaline ilişkin karar ile ilgili detaylı bilgi 3 Ocak 2020 Resmi Gazete’de yayımlandı. Çiftçilere Borç Yapılandırma Erteleme Şartları adlı içeriğimizde; Tarım Kredi Borç Yapılandırma , Tarımsal Kredi Borcu Olanlar DİKKAT! Çiftçilere Borç Yapılandırma Şartları Neler? Torba yasa çiftçi borçları Ziraat Bankası çiftçi kredi ERTELEME 2021 TBMM çiftçi borçları Torba Yasa çiftçi borçları 2021 TBMM çiftçi borçları 2021 Çiftçi borç YAPILANDIRMA Tarım Kredi Kooperatifi borç YAPILANDIRMASI Resmi Gazete Ziraat Bankası tarımsal kredi borç ertelemesi Hangi İllerde Çiftçi Borç Yapılandırma Kredisi için Başvurular Nereye Yapılacak? sorularını cevaplandıracağız..
Çiftçinin beklediği müjde Ziraat Bankası’ndan Çiftçilere Borç Yapılandırma Erteleme Şartları geldi., borçlarını ödeyemeyen çiftçiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan geldi. Çiftçilerimizin ödemediği veya ödeyemediği tarımsal borçlar yapılandırılarak yeniden finansmanla kapatılır. Açıklama çiftçinin yükünü hafifletecek. Borcun sona ermesi ihtimali var. Bu yeniden yapılanma Ziraat Bankası taahhütlerini de kapsamaktadır. Ziraat Bankası’ndan tüm krediler için %9 faizli 5 yıl vadeli faiz oranları uygulanmaktadır. Tarımsal kredi borçlarını ödemek zorunda kalan çiftçiler, Ziraat Bankası ile kredi borçlarını yeniden yapılandırma fırsatı buldu. 31 Aralık 2019 itibarıyla vadesi geçmiş ancak ödenmemiş borçları kapsamaktadır.
Sıfır Faizli Tarım Kredi Kooperatifi Ziraat Kredisi
Ziraat Bankası, son yıllarda çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu tarımsal faaliyetler için çiftçilere beş yıla varan tarımsal kredileri geri ödeme imkanı sunmuştur.
Berat Albayrak Çiftçi borç yapılandırması hakkında;
“Doğal afetlerden etkilenen veya ekonomik sebeplerden dolayı kredi geri ödemelerinde sorun yaşayan, tüm tarımsal faaliyetleri devam eden üreticilerimize yapılandırma imkanı getiriyoruz. Çiftçilerimizin Ziraat Bankasından kullandığı kredilerin tümü için önemli bir müjde. Yüzde 9 faiz oranıyla 5 yıla kadar uzun vade istiyorlardı bizden, yeniden vadelendirebilecekler artık. Ziraat Bankası burada önemli bir yük almış olacak ve üreticilerimizin mevcut borçlarının sadece bir tek sezonda edilecek tarımsal gelirlerle ödenmesindeki tüm bu zorluklar göze alınarak, ürün, zamanlama, iklim şartları borçları en az 5 yıllık bir süreçte piyasanın çok çok altında, çok daha düşük bir faiz oranıyla geri ödenmesiyle hepsini rahatlatacak yeni bir yapılanmanın önünü açıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.
3 Ocak 2020 tarih 2015 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yılında uygulanacak kredinin detayları;
Ziraat Bankası veya Tarım Bakanlığı başvuru koşulları ve başvurulacak kurumlar hakkında açıklama yapmadı. Ancak Sayın Bakanımızın beyanlarına göre aşağıdaki şartların geçerli olduğu varsayılmaktadır.
Ziraat Bankası Tarım Kredisi Şartları
Ziraat veya Tarım Kredi, temerrüde düşen borçlarını yeniden yapılandırarak 5 yıl vade ve %9 faizle ödenmesini sağlayacak.
Çiftçilere verilecek yeniden yapılandırma kredisi, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesinden sonra uygulanacak. Çiftçilerimiz Türkiye’yi borç altına almak istiyorlar, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Ziraat Bankası şubesi veya tarımda kredi birliklerine başvurmalısınız. Borcunu yapılandıran ve ilk kısmını ödeyen çiftçinin ikinci kısmı 1 yıl sonra yapılandırıldı. 320.87 çiftçinin bu uygulamadan faydalanması beklenmektedir.
Tarım ve Hayvancılık Yeni Hibe Desteği
Yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamındaki doğal afetlerden etkilenen çiftçilerimiz kullanılmış kredileri 1 yıla kadar indirimli (hibe) erteleyebilecekleri gibi 5 yıla kadar taksitli olarak kullandırılabilmektedir.
Tarımsal faaliyetlerine devam etmek ve kredi borçlarını taksitle erteleme veya taksitle ödeme seçeneği ile kredi borçlarını vadeye yayarak geri ödeme seçeneklerini iyileştirmek isteyen üreticilerimiz ek indirimli kredilerden yararlanma imkanına sahiptir ( sübvansiyonlu), gerekli koşulları sağladıkları takdirde, tarımsal faaliyetleri için gerektiğinde kullanılacak bir faiz oranıyla.
Çiftçilere Borç Yapılandırma Erteleme Şartları
Öte yandan koşulları cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle belirlenen çerçeveye uymuyor ve tarımsal üretim faaliyetinin peşine düşmesine rağmen düşük verimlilik, düşük pazar fiyatları, hastalıklar, pazar daralmasına karşılık gelmiyor, vb. Bankamız, tarımsal faaliyetlerini ve gelir akışlarını nedenlerle kesintiye uğratan üreticilerimizin sübvansiyonsuz kredileri için de uygun faiz oranları ve 5 yıla varan vadelerle çeşitli yapılandırma seçenekleri sunmaktadır.