DOLAR
32,3787
EURO
35,0516
ALTIN
2.326,54
BIST
9.076,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır? 2021 GÜNCEL

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır? 2021 GÜNCEL

Tarım ve Hayvancılıkta destekleme ve kredilerde sık sık karşımıza çıkan başvuru sırasında gerekli belgeler arasında yer alan ÇKS belgesi çiftçilerden istenen olmazsa olmaz belgeler arasındadır. ÇKS  kayıt ve yenileme işlemleri nasıl yapılır sorusuna konu olan ve açılımı Çiftçi Kayıt Sistemi olan ÇKS Belgesi almanın şartları, başvuruları ve çks belgesi yenileme hakkında bilgi edinmek ve çks yenileme nasıl yapılır bunun için izlenecek yolu içeriğimizde bulabilirsiniz.

ÇKS Kayıt Tarihi Ne Zaman?

Salgın sebebi ile 30 HAZİRAN 2021 tarihine kadar uzatılan çks kayıt yenileme ve güncelleme işlemleri için sayılı günler kaldı. Çiftçiyi mağdur etmemek adına 30 Haziran’a uzatılan ÇKS başvuruları hakkında Bayraktar;

2020-2021 tarımsal üretim yılında yaşanan kuraklık ile ilgili olarak, buğday, arpa, yulaf, çavdar için dekara 100 liraya kadar doğrudan ödeme yapmak için ÇKS’ye kayıt şartı arandığını kaydetti.

ÇKS Yenileme 2021

Öncelikli belirtmeliyiz ki, 2021 yılı çks yenileme için son gün 1 Eylül olarak belirlenmiştir. Çiftçilik belgesi yenileme ile çiftçiler, yıl içerisinde gübre, yem bitkileri ve mazot gibi desteklemelerden faydalanabilecektir. Tarım ve hayvancılık adına verilen tarımsal desteklemeler, hibeler ve teşvikleri kullanabilmek için çks kaydı zorunluluğu da bulunmaktadır. Tüm bunlara ek olarak Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandıracağı düşük faizli kredilerden yararlanmak için çiftçilik belgesi yenileme yapılmalıdır.

ÇKS Belgesi Nedir?

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulmuş ve çiftçilerin bilgilerinin kayıt altına alındığı veri tabanı olmaktadır. Çiftçilerin kayıt oldukları sistem istenen belgelerin sağlamasıyla birlikte çalışmaya başlamaktadır. Çiftçi kayıt sisteminde hedeflenen nokta yetiştiricilerin ve üreticilerin ürünlerinin tek bir sistem üzerinden takip edilerek tarım politikası oluşumuna yardım olmaktır.

ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?

ÇKS belgesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sunulan tüm desteklemelerde aranan şartlar arasında olmaya 2021 yılında da devam etmektedir. Çifti Kayıt Belgesi (ÇKS) olmayan kişiler kayıt olurken istenen belgeler ile Tarım ve Orman Bakanlığının İl/ İlçe Müdürlüklerinden başvurularını yapabilirler. Hali hazırda ÇKS belgesi olan fakat bilgileri eski yıllara dayanan kişilerde bilgilerini güncellemek için yine istenen belgeler ile birlikte Bakanlığın İl/İlçe Müdürlüklerinden ÇKS belgesi güncellemelerini yapabilmektedir. ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır? sorusuna;

ÇKS Yenile Son Başvuru Tarihi Ne Zaman?

ÇKS belgesi yenileme /güncelleme işlemleri Tarım ve Orman Bakanlığının hazırlanmış olduğu Çiftçi Kayıt Yönetmeliğine uygun olacak şekilde yapılmalıdır. Kayıt formu yönetmeliğin gerektirdiği gibi doldurulmalıdır. ÇKS belgesi kayıtları her yıl Bakanlık tarafından belirlenmiş tarihlerinde gerçekleştirilmektedir. Her üretim yılı için ÇKS başvuruları bir önceki senenin 30 HAZİRAN tarihinde sona ermektedir. Başvurularda çiftçilerin verdikleri tarımsal faaliyet bilgileri eksiksiz ve hatasız olması gerekmektedir. Çiftçi kayıt sistemi başvuruları Tarım ve Orman İl İlçe Müdürlüklerinde gerçekleştirilebildiği gibi internet üzerinden de tamamlanabilmektedir. Belirlenen tarihlerde kayıt yaptırmayan/yaptıramayan çiftçilere sistemde yeni çiftçi ve arazi kaydı oluşturulamamaktadır. Fakat hali hazırda bulunan ÇKS belgesinin üretim bilgilerinin yenilenmesi için belirlenen son tarih 1 Eylül 2020  tarihi olmaktadır. Yenileme yapmayan çiftçiler bazı desteklemelerden yararlanamayacaktır.

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri

ÇKS Kayıt Yenileme 2021

Tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçilerin mutlaka ÇKS kaydı olması gerekmektedir. Devletten destek alan çiftçilerden öncelikle istenen belgeler arasında yer alan çiftçi kayıt sistemi belgesi, çiftçi kimliğini ve üretim faaliyetlerini sistem üzerinde kaydı geçirilmesidir. Sisteme kayıtlı bilgilere göre Bakanlık tarafından her yıl düzenli bir şekilde verilen destek ödemelerinden yararlanılabilmektedir. Çiftçi kayıt sistemi başvuruları gibi ÇKS belge yenilemesi de çiftçinin bağlı olduğu Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerinde yapılmaktadır. Bilgileri güncelliğini yitirmiş olan çiftçiler, çiftçi belgesi yenileme işlemleri ile desteklemelerden yararlanabilmektedir. Devlet tarafından 2021 yılında da verilmeye devam eden tarım ve hayvancılık destekleme ödemelerini görüntülemek için tıklayınız.

Çiftçi kayıt sisteminde çiftçiler tarafından merak edilen form doldurma işlemlerine değinecek olursak kayıt formunda çiftçi öncelikle kişisel bilgilerini doldurur. Ardından tarım arazisi hakkında bilgileri ve fotoğrafları usulüne uygun bir şekilde beyan eder. Tarım ve Orman İl İlçe Müdürlüğüne fiziki müracaatta bulunacak olan çiftçilerden ilk başta ÇKS kayıt formunun doldurulması istenir. Fiziki müracaat dışında başvuru internet aracılığı ile yapılacak ise bu işlem e-devlet kapısından da ÇKS başvurusu gerçekleştirilebilir. E-devlet kapısında çiftçiden istenen belgelerin doldurulmasıyla kayıt başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Başvuru işleminin yapılabildiği gibi sorgulama işlemleri de e-devlet üzerinden yapılabilmektedir.

ÇKS Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Çiftçi kayıt sistemine kaydolan çiftçiler belirli koşullar nedeniyle çiftçi kayıt belgesinde güncellemeye gitmek zorundadır. ÇKS yenileme yapacak çiftçi veya üreticinin yenileme için birtakım ücret ödemesi gerekmektedir. Çiftçinin çks yenileme ücreti belirli hususlar çerçevesinde yani arazinin dönümü baz alınarak bir bedel talep edilmektedir. ÇKS yenilemek isteyen çiftçilerimizin ödemesi gereken tutarlar şu şekildedir;

  • Çiftçinin 100 dönüm ve üzeri arazi veya tarla için ödemesi gereken tutar 26 lira iken,
  • 51 dönümden 100 dönüme kadar ki yenileme ücreti 20 lira,
  • 11 dönüm ile 50 dönüm tarla – arazi için 13 lira ödemesi
  • 10 dönüme kadarki arazilerin yenileme ücreti içinde 6 lira ödemesi gerekmektedir.

ÇKS Sorgulama

ÇKS başvuruları ve sorgulama işlemleri e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilir. Çiftçinin T.C kimlik numarası, kişisel bilgileri (ad- soyad, baba adı, cep telefonu, mail adresi) ve şifre üyelik oluşturması gerekir. ÇKS belgesi sorgulanarak 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen desteklerden yararlanılabilmektedir. TARSİM ÇKS sorgulama işlemi ise 0850 250 82 77 nolu çağrı merkezinden gerçekleştirilebilmektedir.

Sıfır Faizli Tarım Kredi Kooperatifi Ziraat Kredisi 

ÇKS Belgesi Ne İşe Yarar?

ÇKS belgesi; Sadece arazi üzerinde seracılık ve tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçiler için oluşturulmuş bir kayıt sistemidir. Çiftçiler, tarım ve hayvancılık üreticilerinin yanı sıra, 2021 yılında Tarım, Ormancılık Bakanlığı ve devlet kurumlarından ödeme almaya hak kazanmak için Fed tarafından onaylanmalıdır. Ayrıca, bu sertifikaya sahip olanlar;

TKK ve Ziraat Bankası’nın sunduğu düşük faizli krediler ile genç çiftçi projelerinin devlet hibelerinden yararlanarak, canlı hayvan alımı da dahil olmak üzere tarım kredilerinin tüm imkanlarını kullanabiliyor. Ek olarak, ÇKS belgesi ile çiftçiler, kamu ve özel bankalar da dahil olmak üzere tüm bankalardan çiftlik kredisi ürünlerinden yararlanabilirler. Sadece çiftçilere sunulan bankalardan çiftçi kredi kartı almak için de makbuz gereklidir. Ayrıca tarımda çalışan çiftçilerin BAĞ-KUR aracılığıyla emekli olabilmeleri ve bu belgeye sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca çks sertifikası ile üretilen tarımsal ürünlerin taşınması için gerekli olan üretici taşıma sertifikasının düzenlenmesi için gerekli bir belgedir. ÇKS tescilli bir sertifikaya sahip olan üreticilerin, bölgelerine bağlı olarak baktıkları hayvanların sayısına ve türüne bağlı olarak devlet yardımlarından ve desteğinden yararlanmak için çok önemli bir belge olan ÇKS belgesine sahip olmaları gerekir.

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri

Devlet tarafından sağlanan destek programlarından yararlanabilmek için çiftçilerin bu belgeye sahip olması ve sisteme kayıtlı olması gerekmektedir. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerin nereye başvurduklarını ve bu belgeyi almak için nasıl kayıt olduklarını görmek de ilginç. Çiftçi Kayıt Sistemine kaydolmanın birçok yolu vardır.

Kimler ÇKS’ye Başvuru Yapabilir?

Çiftçilerin tarımsal alanda faaliyetlerini belirten ÇKS kayıtları üç şekilde yapılabilmektedir. Bunlar; arazisi kendine ait olanlar, arazisi birinci dereceden yakınlara ait olanlar ve arazisini kiralayanlar olarak başvurular gerçekleşmektedir. ÇKS başvurusunda kimlerin bulanabileceğini maddeler halinde belirtmek gerekirse;

  • Faaliyette bulunulacak olan arazinin tapusu olması gerekir. ( Çiftçiye ait 1. dereceden akrabaya ait)
  • Tapulu arazisi olmayan çiftçiler ÇKS belgesi için tapulu olan araziyi kiralaması gerekir.
  • Her üretim yılı başvuru tarihlerinde 18 yaşının tamamlamış olan gerçek kişiler ve tüzel kişiler ÇKS başvurusunda bulunabilirler.
  • Tarımsal faaliyetlerin işleneceği arazinin tapulu olma şartı aranmaktadır.
  • Tapulu arazinin bulunduğu İlin ya da İlçenin Tarım ve Orman Müdürlüklerinden çiftçi kayıt formu belgesi alınmalı ve tapulu araziye ait bilgiler eksiksiz doldurulmalıdır.
  • Doldurulmuş olan çiftçi kayıt formu belgesi yine arazinin bulunduğu köy muhtarlığında imzalattırılır.
  • Tarımsal faaliyetin gerçekleşeceği arazinin bağlı olduğu müdürlükte ve muhtarlıkta gerçekleştirilen işlemlere Ziraat Odası da dahil olmaktadır.
  • Çiftçi kendi ikametindeki gunceldetay.net ilgili birimler yerine arazinin bağlı bulunduğu birimlere müracaat etmeli ve gerekli belgeleri doldurmalıdır.
  • Başvuru haricinde çks yenileme için gerekli belgeler ile güncelleme yapılmalıdır.
  • Ziraat odasından alınacak güncel çiftçi belgesi ile çiftçi kayıt formu Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edilmelidir.
  • Bir sonraki süreç ise işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilen çiftçinin ÇKS belgesi, TARBİL sistemine işlenerek hazırlanmaktadır.

Devletten Koyun Kredisi Desteği (Ziraat)

Hicar Ekenler İçin ÇKS Başvurusu ve Evrakları

Tarım arazisi başka bir gerçek veya tüzel kişiye aitse, o kişi veya kurumla kira sözleşmesi yapmanız gerekir. Şahıslara kiraladığınız toplam arazi alanı 100 dönümü aşıyorsa, muhtar değil noter tasdikli kira sözleşmesi imzalamanız gerekir. 100 dekardan azsa, muhtar ve bağlı olduğunuz üyeler tarafından onaylanmış bir kira sözleşmesi almanız gerekecektir.

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri

Kiraladığınız mülk Hazine mülkü ise, kira sözleşmesi vergi dairesi veya emlak departmanı ile imzalanmalıdır. Tarım arazisi vakıflara aitse, ilgili fonla birlikte bir kira kontratı ve tapu belgesinin onaylı bir kopyasını sağlamalısınız. Tarım arazisi bir köy tüzel kişiliğine aitse, köyün tapusunun onaylı bir nüshasının yanı sıra okul müdürü ve en az iki üye tarafından onaylanmış bir köy belgesi sunmalısınız. Evraklarınızın fotokopilerini almanız ve tapu sicil damgasının aslını basmanız gerekmektedir.

Tapu siciline göre, ekmiş olduğunuz arazinin mülkiyeti ve bu yıl yetiştirdiğiniz ürün hakkında boş bir C üzerinde bilgi vermelisiniz. Bu C Formu daha sonra okul müdürü ve köy veya mahallenin bir üyesi tarafından doldurulmalı ve imzalanmalıdır.  Farklı ilçelerde araziniz varsa; İkamet ettiğiniz ülke varsa İlçe Tarım Kuruluna, aksi takdirde ülkenin bulunduğu ilçenin Tarım Kurulu’na ve İl Tarım Kuruluna başvurmanız gerekir.

Akrabalarının Tarlasını Ekenler İçin ÇKS Başvurusu

Eşiniz veya anneniz, babanız ve çocuklarınız diktiğiniz araziye sahiplerse, muvafakatname 2’yi doldurarak o araziyi kullanma hakkını onlardan almalısınız. Belgelerinizin fotokopilerini almalı ve tapu sicilinden orijinal damgayı basmalısınız. Tapu siciline göre, ekmiş olduğunuz arazinin mülkiyeti ve bu yıl yetiştirdiğiniz ürünler hakkında Form C’ye bilgi vermelisiniz.

Daha sonra, okul müdürü ve diktiğiniz arazinin bulunduğu köy veya ilçenin bir üyesi tarafından imzalanmış olan bu Form C’yi doldurmanız gerekecektir.

Farklı ilçelerde araziniz varsa; İkamet ettiğiniz yerde araziniz varsa, tarım ilçe müdürlüğüne, aksi takdirde ülkenin bulunduğu tarım ilçe müdürlüğüne, memlekette ise il tarım müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir. Merkez alan bulunur.

ÇKS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çiftçi Kayıt Sistemini güncelleme ve yenileme işlemini gerçekleştirebilmek için elbette ki kişilerin öncelikle ÇKS başvurusu yapmaları gerekmektedir. Çiftçilerimiz dilerse ikametlerinde bulunan Tarım İl Müdürlüklerine müracaatta bulunarak başvuru yapabildiği gibi aynı zamanda e-devlet üzerinden de başvuru yapılmaktadır. E-devlet üzerinden ÇKS Belgesi başvurusu için izlenmesi gereken adımlardan kısaca söz edelim;

  • E-devlet’e TCKN ve size özel PTT’den temin ettiğiniz şifre ile giriş yapmanız gerekmektedir. (PTT, e-devlet şifre ücreti 2 lira ancak şifreyi kaybetmeniz halinde 4 lira ödemeniz gerekmektedir.)
  • E-devlet anasayfasına giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Tarım ve Orman Bakanlığı” yazmanız
  • Ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait hizmetlere erişmiş olacaksınız.
  • Görüntülenen hizmetler arasından “Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvurusu” tıklamanız gerekmektedir.
  • E-devlet sizi buradan “Gıda Tarım TARBİL” uygulamasına yönlendirecek.

Uygulama üzerinden doldurmanız gereken bilgiler;

  • Kimlik Doğrulaması
  • Ad Soyad Bilgisi
  • Temel Bilgiler
  • İletişim Bilgileri
  • Kütük Bilgileri
  • Adres-Bilgileri

Ardından ÇKS Belgesi başvurusunda bulunabileceksiniz. 🙂

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.