İçindekiler
Emekli maaşlarında meydana gelen kesintilerin sebebi emekliler tarafından sorgulanmaktadır. Maaştan belli birtakım kesintiler sebebi ile emekli maaşlarında kesinti yaşanmaktadır. Emeklilerin ilaç alımlarında sıkça karşılaşılan kesintinin sorgulanması mümkündür. Şu şekilde ifade edecek olursak emekli ilaç kesintisi sorgulama yaparak, maaşlarınızın nereye kesildiği ve kesinti tutarlarını görüntüleyebilirsiniz. Emeklilerden 4A, 4B ve 4C olan emeklilerin maaş kesintilerini sorgulama yolu ile öğrenebilirsiniz. Emeklilerin maaşlarında yaşanan kesintiye yönelik teklif meclise sunulmuştur. Ancak henüz bir kanuni yükümlülüğü bulunmamaktadır. Emekli ilaç kesintisi sorgulama detayları yazımızda..
Emekliler alacakları maaşları ne kadar olduğunu bilir. Ancak bazen yatacak olan maaştan daha az alarak kesinti yaşayabilirler. Emekli maaşı ilaç kesintisi ne uğrayacak bir emekli bakıldığında ilaç sebebiyle mağdur olacağı kesintiyi de hesaplamaktadır. Emekli ilaç kesintisi nin yalnızca ilaç alımlarında olduğu algısı tamamen yanlış olduğunu söylemek mümkün. Bu sebeple sadece ilaç alımlarında değil aynı zamanda emeklinin hastaneye gitmesi, doktorun muayene etmesi ve ilaç yazması gibi sebeplerden dolayı emekliler beklenenin üst bir kesinti ile karşılaşabilir. Emekli maaşı kesintilerinden ilaç kesintisi oranının % 10 olduğunu belirtmek mümkündür. O halde;
Yukarıda verdiğimiz kesinti tutarları emekli maaşının bir sonraki maaşına aktarılmaktadır. Muayene gibi işlemleri tamamlayan bir emekli doktorun yazdığı ilacı almak için eczaneye gunceldetay.net gittiğinden ödemekle yükümlü olduğu katılım payı ile karşılaşmaktadır. Katılım payı ücreti, bakmakla yükümlü olunan veya Genel Sağlık Sigortasına tabii olan kişilerin ödemeleri gereken miktardır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmekte olan ilaçlardan belirli oranlarda katkı payı alınmaktadır. Bazen de hiçbir ücret talep edilmez. Bunun sebebi yine kurum tarafından ilaçların ücretlerinin karşılanmasıdır. Katkı payı yüzdeleri ise şu şekilde belirlenmiştir.
Tahmin edildiği üzere emekli maaşlarında meydana gelen kesintiler e-devlet hizmet platformu üzerinden sorgulanabilmektedir. E-devlet şifresi ile giriş yapabilir ve bu sayede emekli ilaç kesintisi sorgulama yapabilirsiniz. Aşağıda verdiğimiz linkler üzerinden emekli maaş kesintisi sorgulama yapabilirsiniz.
Reçete bedeli 2021 yılında ne kadar olduğuna yönelik yaptığımız araştırmalar neticesinde ilaç bağımlılığı konusu ile mücadelenin sürdürülmesi sebebi ile ilaç kutusuna bir ücret ödenmektedir. Kutu sayısının önemsiz olduğu ve ilaçların birer kalem sayıldığı üzere 3 kaleme kadar yazılan ilaçlara ücret ödenmektedir. 3 kaleme kadar alınan ücret 3 kalemden sonrası her kutu başına alınmaktadır. Ancak sağlık kurul raporu olan bir vatandaş (yani rahatsızlığının ömür boyu devam etmesi gibi) bu tür durumlarda katılım payı muaf tutularak vatandaştan herhangi bir ücret taep edilmemektedir.
Sadece katılım payı ile sınırlı kalmayan ilaç bedeli belirleyen diğer bir unsur ilacı temin eden eczaneye ödenen ücrettir. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacılar Birliği arasında bir protokol imzalanmıştır. Buna göre reçete okuma bedeli adı altında bir ücret vatandaştan tahsil edilmesi beklenir. Küçük eczanelerde bu durum 25 kr üzerinden alınırken diğer eczanelerde 75 kuruş olarak belirlenmiştir.
Devlet tarafından vatandaşlara sağlanan sağlık hizmeti ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetleri olarak karşımıza çıkan sağlık hizmetlerinden birinci basamakta yer alan sağlık ocakları, dispanserler, sağlık merkezleri, anne ve çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak sağlık hizmeti uygulanırken diğer kurumlarda ise ücretlendirme şu şekilde olacaktır;
Konumuz gereğince emeklilerin ilaç kesintileri yukarıdaki tutarlar üzerinden yaşanmaktadır. ikinci ve üçüncü basamak olarak adlandırılan kurumlardan;
Son yıllarda ülkemizde uygulanmakta olan aile hekimleri kavramı gereğince her aileye bir hekim atanmaktadır. Aile hekimleri sağlık ocaklarında bulunmaktadır. Vatandaşın ikametine en yakın olarak konuşlanan sağlık ocakları mahalle ve semt olarak ayrılmakta ve içerisinde görevli hekimler ikamet ailelerine göre ayrıştırılmaktadır. Şu şekilde ifade edilecek olunursa; bir hanede bulunan kişi sayısı ne kadar ise hanenin tamamına tek bir hekim atanmaktadır. Sağlık ocakları birinci basamak olarak değerlendirildiği üzere aile hekimleri için dolayısıyla herhangi bir katılım payı ücreti alınmamaktadır. Bu sebeple eczanelerde yaşanan katılım payları sağlık ocaklarında görev yapan aile hekimlerinin yazdığı ilaç sebebiyle ücret alınmamaktadır.
Emeklilerin maaşlarında meydana gelen kesinti tutarlarına konu olan diğer bir durumda tıbbi malzemelerden alınan katılım paylarıdır. Tıbbi ve Katılım Payı Hakkında Genel Tebliği’ ne göre tıbbi malzemelerden belirli oranlar ölçütünde katılım payı alınmaktadır. Katılım payına konu olan tıbbi malzemelerden doktor tarafından yazılan protezler, vücut dışı protez ve ağız protezlerinden alınmaktadır. Peki bu protez türlerinden alınacak katılım payı oranları nedir?
Emekli maaşı kesintilerden sonra emeklileri en çok düşündüren ve en çok karşılan konulardan biri olan emekli maaşına haciz oranı nedir? emekli maaşı haciz olur mu? Bilindiği üzere bir şahsın adına bulunan ve ödemekle yükümlü bulunduğu ödemelerin zamanında yapılamamasından dolayı ilgili kurum ipotek olarak kişinin mal varlığına el koyabilmektedir. Bu mal varlıkları satılarak borcun tahsilatı sağlanmaktadır. Herhangi bir şahsına mal varlığı bulunmayanların ise borçlarını ödemesi için 90 gün olmak üzere 3 ay süre tanınmaktadır. Kurum tarafından belirlenen sürede borcunun tahsilini yapmayan kişiye emekli maaşına haciz işlemi uygulanır. Hacize tabii olan emekli aylığının 4’te 1’i oranında kesinti yapılır.
bkz: Emekli İkramiyesi Ödeme Tarihleri
Emekliye Ocak Zammı na gelince, enflasyon oranı Ağustos 2020’den Aralık 2020 etkili olacak. Bu dönemde meydana gelen altı aylık enflasyon oranı artış oranını belirlemektedir.