DOLAR
32,5885
EURO
34,8412
ALTIN
2.508,17
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Genel Sağlık Sigortası Nedir? Kimleri Kapsar?

Genel Sağlık Sigortası Nedir? Kimleri Kapsar?

Genel Sağlık Sigortası nedir? kimleri kapsar? sorusuna cevaben: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yürütülen ve bünyesinde bağlı bulunan kurum ve kuruluşlarda başvurunun mümkün olduğu (GSS) Genel Sağlık Sigortası hakkında kimleri kapsadığı, başvuru kanallarının nereleri olduğu, genel sağlık sigortasından kimlerin yararlanabileceği gibi soruların ve diğer tüm detayları sizler için araştırdık. Yazımızda bulunduracağımız konu başlıkları sırasıyla;

  • (GSS) Genel Sağlık Sigortası Nedir?
  • Genel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar?
  • Genel Sağlık Sigortasından Kimler Yararlanamaz?
  • Genel Sağlık Sigortası için Başvuru
  • Genel Sağlık Sigortası Primi Ne Kadar?
  • Gelir Testi Hangi Durumlarda Yenilenmesi Gerekir?

Gündem kategorimizde yer alan konuları incelemek ve sizde diğer herkes gibi güncel bilgilerden haberdar olmak istiyorsanız ziyaret ediniz.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir?

Genel sağlık sigortası diye adlandırılan halk tarafından kısa adıyla bilinen GSS; sigortalı çalışmayan, zor durumda olan kişilere ücretsiz ya da 2021 yılı itibariyle açıklanan oranlar üzerinden sağlık hizmeti sunmaktadır. Devlet tarafından finanse edilen GSS için kişilerin karşılaşabilecekleri sağlık sorunları doğrultusunda ödeyecekleri bedellerin devlet eliyle karşılanması olarak ifade edilmektedir. Genel Sağlık sigortası ile güdülen amaç tamamen ülkemizdeki tüm vatandaşların sağlık hizmetinden eşit bir şekilde yararlanabilmesi olacaktır. Öncelerinde 18 yaşını aşkın, mesleki faaliyette bulunmayan kişilere  01/01/2012 tarihinden beri zorunlu olarak tanımlanan GSS, eğer kişinin yaptırmaması halinde devlete borcunu da oluşturmaktadır.

Genel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar?

Genel Sağlık Sigortasının ne demek olduğuna dair detayları sizler ile paylaştıktan sonra asıl konu olarak GSS’nin kimleri kapsadığı merak konusu olmuştur. Genel Sağlık sigortası kişinin; bakmakla yükümlü olduğu anne, baba, eş ve ya çocukları üzerinden sağlık güvencesi olmayan, SGK’dan emekli maaşı ya da gelir almayan herkes, mesleki faaliyette bulunmayan ve doğal olarak sigortası bulunmayan kişileri kapsamaktadır. Öncesinde de belirttiğimiz gibi başvuruların kaymakamlıklar üzerinden SYD Vakıflarınca alındığı GSS başvurusu için internet üzerinden yapabileceğiniz herhangi başvuru adresi bulunmamaktadır. İkametgah adresinizde bulunan Kaymakamlığa müracaatta bulunmanız SYD Vakıfları bürosuna gitmeniz gerekmektedir. Kısacası GSS için bizzat başvurmanız gerekmektedir.

GSS Kimleri Kapsar?

  1. Sosyal güvence sahibi olmayan kişiler
  2. Sosyal Sigorta Kurumu prim ödemesi yapmayanlar
  3. (SGK) Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık ve gelir alanlar
  4. Emekli Sandığı prim ödemesi yapmayanlar
  5. İşsizlik ödeneği alanlar
  6. Bakmakla yükümlü olunan kişi olarak anne, baba, eş ve ya çocukları üzerinden sağlık güvencesi olmayanlar yararlanabilirler.

Genel Sağlık Sigortasından Kimler Yararlanamaz?

Genel sağlık sigortası kapsamında değerlendirilmemek üzere kapsam dışı sayılan kişiler aşağıdaki gibi sıralanmıştır;

  • Ceza infaz kurumlarında ve tutukevlerinde yer alan suçlular
  • Er, erbaş ve yedek subay okullarında öğrencilik yapan kişiler
  • Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yurt dışı görevine gönderilen sözleşmeli çalışanlar
  • Türkiye’de oturma izni bulunan yabancı ülke vatandaşları
  • Türkiye’de yaşayan yabancı ülke vatandaşları,
  • Yurt dışında çalışmaya giden ve ülkenin sağlık hizmetlerinden faydalanmak için ülkeye ait sigortayı yaptıran Türk vatandaşları genel sağlık sigortasından yararlanamaz..

Genel Sağlık Sigortası için Başvuru

Bilindiği üzere Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilmek için kişinin şahsı adına gelir testi yaptırması gerekmektedir. Yapılacak gelir testi hesaplamasında hanenin toplam gelirinin asgari ücret üzerinden 3’te 1’i değerlendirilir. Asgari ücret üzerinden yapılacak hesaplamanın yanında belli birtakım konularda hesaplamaya ilgili kurum tarafından dahil edilir. Söz gelimi gelir testi yaptıracaksanız diyelim ki eviniz var o halde hesaplamaya mal sahibi olduğunuz evin rayiç bedelinin 240’ta 1’i hesaplamaya dahil edilmektedir. Belirttiğimiz üzere başvurunun bizzat gerçekleştiği ve başvuruların ise yalnızca ikamete bağlı Kaymakamlıklarda sözlü talep ile alınacaktır. Talep ettiğiniz Genel Sağlık Sigortası için gereken evrakları da en kısa sürede temin etmeniz gerekmektedir. Bu evrakları listeleyecek olursak;

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Gerekli Evraklar

  • Başvuru sahibine ait T.C Kimlik kartı (aslı ve fotokopisi)
  • Başvuru sahibinin doldurması gereken Genel Sağlık Sigortası başvuru formu
  • Son 6 ay içerisinde çektirilmiş güncel vesikalık fotoğraf
  • Başvuru sahibine ait ikametgah bilgisi
  • GSS başvuru formunda bazı yerlerin muhtarlık tarafından doldurulması gerekir.
  • Tamamlanmış başvuru formu Kaymakamlığa teslim edilmesi gerekir.

Genel Sağlık Sigortası Primi Ne Kadar?

Genel Sağlık Sigortası prim tutarları, kişilerin yaşadıkları evin içerisinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı üzerinden hesaplanır. 2019 yılında 76.75 TL olan aylık GSS primi, 2021 yılı itibariyle 88.29 TL’ye ulaşmıştır. Öncesinde söz ettiğimiz gibi genel sağlık sigortası için gelir testi yaptırmak şart. Bu hususta dikkat edilmesi gereken hane içerisinde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin gunceldetay.net üçte birinden az çıkarsa primi devlet eliyle karşılanmakta ancak kişi başına düşen gelir asgari ücretin 3’te 1’inden fazla ise GSS primi tutarını kişinin kendisi karşılaması gerekir. Genel Sağlık Sigortası (GSS) buradan sorgulayabilirsiniz.

Gelir Testi Hangi Durumlarda Yenilenmesi Gerekir?

Genel Sağlık Sigortasından yararlanacak kişinin yaptırdığı veya yaptıracağı gelir testinin hangi durumlarda yenilenmesi gerektiğini sizler için araştırdık. O halde gelir testi ancak şu şartlarda yenilenmektedir;

  • Hane içerisinde, ölüm,
  • Hane içerisinden anne ve babanın boşanması,
  • Hane içerisinden birinin doğum yapması,
  • Hane içerisindeki bir bireyin evlenme hali,
  • Hane içerisinde yeni bir işe başlama eylemi doğrultusunda gelir testi yenilenmelidir.

İlgili kişiler tarafından her sene olmak üzere denetlenmeye tabii tutulan GSS kapsamından yararlanan kişilerin yukarıda şartlar doğrultusunda gerek olması halinde gelir testi yeniden yapılması gerekir.

GSS Sorgulama Nasıl Yapılır?

Online sistem üzerinden genel sağlık sigortası borçları araştırılır. E-Devlet Kapısı üzerinden talepte bulunan kişiler bunu Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama üzerinden yapabilirler. Ödenmemiş ödüllerinizi de burada bulacaksınız. E-devlet üzerinden prim borcunuzu ödeyebilirsiniz. GSS Sorgulama detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

E-devlet üzerinden ödeme yapabilir, kredi veya banka kartı kullanarak e.sgk.gov.tr ​​üzerinden SGK ile ilgili tüm tahsilat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.