DOLAR
32,5836
EURO
34,6522
ALTIN
2.527,59
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Henry Ford Kimdir ve Ford’un Kuruluş Öyküsü

Henry Ford Kimdir ve Ford’un Kuruluş Öyküsü

Dünyayı Değiştiren Otomobil Ford

120 yılı aşkın bir süredir faaliyetlerine devam eden Ford, zaman içinde sadece otomobilden ziyade endüstri devi haline gelmek içinde canla başla çalışan bir firma oldu. Henry Ford’un mekanik nesneler konusundaki merakı sonucunda bugün gördüğümüz Ford markasının doğuşu ortaya çıktı. Henry Ford, hayallerine sadık kaldığı ve inandığı işinin meyvesini köklü bir şirket yaratarak aldı.

 

Henry Ford Kimdir ve Ford’un Kuruluş Öyküsü

 

1863 yılında Amerika’da dünyaya gelen Henry Ford, mekanik parçalara olan merakı ile büyüdü. 15 yaşına geldiğinde yaşıtlarının aksine mekanik merakı sayesinde buharla çalışan bir motor sistemi inşa etti. 4 yıl sonra motor üzerine daha da iyi olabilmek için Detroit’te bir makinistin çırağı olarak çalışmaya başladı. Ardından Michigan’da bulunan bir atölyede buhar motorlarını tamir eden bir usta haline geldi. Genç yaşına rağmen atılgan ve ileri görüşlü karakteri ile kendini belli eden Henry Ford, 1891 yılında Edison Aydınlatma Şirketi’nde mühendis olarak işe başladı. 2 yıl gibi kısa bir süre çalıştıktan sonra baş mühendis konumuna gelen Henry Ford, kendi aracını üretme arzusuna çoktan kapılmış oldu.

 

Fordist Üretim – İlk Bant Sistemi

 

Ford kurulduğu ilk yılda kar elde etmeyi başardı. Daha sonra Kanada ve İngiltere’ye ihraç yapmak için daha çok otomobil üretmeleri gerekiyordu. Bu yüzden Henry Ford, tüm sanayi ve endüstri üretim aşamalarını değiştirecek bant sistemini keşfetti. Bir usta her işi yapmak yerine bir işte daha başarılı oldu. Dönen bant alanında üretim daha seri hale geldi ve böylelikle çalışanlarında kontrolü kolay olmuş oldu. 1908 yılında Model T’yi üretmeye başladı yeni “Fordist Üretim” anlayışı ile ürettiği bu araç 1928 yılında son buluncaya kadar tam 15 milyon adet sattı. Ve dönemine göre tüm zamanlarda en çok satılan otomobil konumuna geldi.

 

Montaj hattının yeniliği, Ford’un Model T’nin fiyatını büyük ölçüde düşürmesini ve sadece zenginler için değil herkes için uygun fiyatlı hale getirmesini mümkün kıldı. Ford, otomobilleri çok hızlı ve verimli bir şekilde üretebildiği için, satışlardaki başarısı çalışanları için bir ödül haline geldi. 1914’te Ford, çalışanlarına günde 5 dolar ödemeye başladı; bu, önceki maaşlarını ikiye katlayan ve onları orta sınıfa getiren bir ücret oldu.  Ayrıca çalışma saatlerini dokuzdan sekize indirdi ve önceki iki vardiyanın yerine günde üç vardiya oluşturarak üretimi daha da artırdı.

Ford yenilik yapmaya ve işini genişletmeye devam etti ve 1917’de sadece on yıl içinde dünyanın en büyüğü haline gelen şu anda ünlü River Rouge fabrikasını kurdu. Aynı fabrika kompleksi, Birinci Dünya Savaşı’nda Müttefikler için ambulanslar, tanklar ve hatta uçak motorları üretmek üzere kuruluşundan sadece bir yıl sonra savaş için kullanılmaya başlandı. Gaziler savaştan eve döndüklerinde, Ford onları işe aldı ve işyerini engellilerin ihtiyaçlarına göre ayarlayan ilk kişi oldu.

 

Ford Tek Başına

1919’da Henry Ford, Ford Motor Company’deki yatırımcıları saf dışı bırakarak tüm hisseleri elinde topladı. Böylece kendisi ve ailesi şirket üzerinde tek yetki sahibi oldu. Bu hamlenin ardından Henry Ford, oğlu Edsel’i şirketin başına getirdi ve 1922’de de Lincoln Motor Company’yi satın aldı.

Ford hız kesmeden çalışmalarına devam ederek 1925 yılında ticari hava yolculuğunu mümkün kılan üç motorlu uçaklarının üretimine başladı ve hatta endüstriyi canlandırmaya yardımcı olmak için patentli çalışmasının telif ücreti olmadan kullanılmasına izin verdi.

Ford, 1927’de Model T’yi emekliye ayırdığında, bir sonraki aracı olan Model A’yı inşa etmek için fabrikalarını altı aylığına kapattı. Bu, bugün hala kullanımda olan mavi oval logoya sahip ilk araçtı ve Büyük Buhran’ın etkilerine rağmen beş milyon adet satmayı başardı.

Ford’un Geleceğe Yolculuğu

Henry Ford’un oğlu Edsel Ford mide kanserine yakalanarak 1943 yılında vefat etti. Bu ölüm ile Ford Motor Company sarsıntı yaşadı ve emekli olan Henry Ford şirkete tekrar geri dönmek zorunda başına getirildi. İkinci Henry’nin göreve gelmesi ile birlikte Ford Fabrikası, kamyonet, kaldı. Ancak 2 sene sonra Ford’un torunu olan ve kendi adını taşıyan II. Henry Ford şirketin klasik otomobil üretmeye başladı ve arından tarihin en hızlı satışını yapma rekorunu elinde tutan Mustang’in üretimine başladı.

Ford, genç Henry’nin ellerinde yükselmeye devam etti. Kalifiye insanları getirdikleri konumlar neticesinde meyvesini alarak Dünya’nın en iyi otomobil üreticilerinden biri olmayı başardı. Edison ile çalışmaktan dünya çapında bir şirket kurmaya kadar, Henry Ford tüm dünyayı değiştiren bir yaratıcılık mirası bıraktı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.