DOLAR
32,3769
EURO
34,9712
ALTIN
2.325,70
BIST
9.060,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru Şartları Nelerdir? 2021

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru Şartları Nelerdir? 2021

İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneği devreye alındığı günden bu yana halen büyük ilgi görmekte. Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru Şartları Nelerdir? hakkında Ekonomik İstikrar Kalkanı Paket programı kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine gerçekleşen Kısa Çalışma Ödeneği, yurt genelinde 11 Mart’tan beri etkisini gözler önüne seren korona virüs salgını ile vatandaşların bütçelerinde ki riski onarmak amacıyla oluşturulmuş ve bu süreçte işletmesini kapatan işveren ve iş yerinden ayrılmak zorunda kalan işçiye yönelik kamuoyuna duyurulmuş. Korona virüs kapsamında düğmeye basılan paketlerin içeriğinde halktan her sınıf ayrı ayrı düşünülmüş ve Kısa Çalışma Ödeneği bugünkü verilere göre 268.717 Firma ve 3.044.440 çalışan başvuru işlemini tamamlamış. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yönetilen bu paketten kimler yararlanabilir? Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadar? sorularına cevaplar gunceldetay.net’de..

Kısa Çalışma Ödeneği Uzatıldı mı?

İşten çıkarma yasağının uzatılmasının ardından kısa çalışma ödeneği ile ilgili bir karar olup olmadığı vatandaşlar tarafından merak edilmiş. Konu ile ilgili olarak Recep Tayyip Erdoğan,

“Kısa çalışma ödeneğinin süresini son defa olarak mart ayı sonuna, asgari ücretteki artış miktarı kadar yükselttiğimiz nakdi ücret desteğinin süresini de 17 Mart‘a kadar uzattık.” ifadelerini kullanmıştır.

Kısa Çalışma Ödeneği Ne Zaman Yatacak?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kurban Bayramı öncesi kısa çalışma ödeneğinin vatandaşların hesaplarına aktarılacağını duyurdu. İşsizlik ve kısa çalışma ödeneğinin vatandaşlara verileceğini belirten Bakan Selçuk; T.C. Kimlik Numaralarının son hanesine göre vatandaşlarımızın banka hesaplarına yatıracağız.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların T.C Kimlik numaralarına göre belirlenen tarihlerde yatırılacak olan işsizlik ve kısa çalışma ödeneği;

T.C. kimlik numaralarının son hanesi;

  • 0-2 olanlara 27 Temmuz’da,
  • 4-6 olanlara 28 Temmuz’da,
  • 8 olanlara 29 Temmuz’da ödeme yapılacak.

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

Öncesinde de var olan Kısa Çalışma Ödeneği işveren ve çalışanlara yönelik çeşitli konuların kapsamı dahilinde yararlanabilmektedir. Kısa Çalışma Ödeneği kapsamına dahil konular ise; genel ekonomik kriz, sektörel kriz, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerin doğurduğu olaylar neticesinde vatandaşlar faydalanabilmektedir. İŞKUR tarafından sağlanan desteğin yeni tip korona virüs sebebiyle gündeme geldiğini ve zorlayıcı sebepler kategorisinde yer aldığı bilinmektedir. Bu sebeple korona virüs nedeniyle işsiz kalan kişilere yönelik işletmenin haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az 3’te bir oranında azaltılması veya devamlılık şartı olmadan işletmenin faaliyetlerinin zorlayıcı sebebi doğuran olay kapsamında faaliyetlerinin geçici (en az dört hafta olmak üzere) veya tamamen durdurulması neticesinde işletmenin belirlenen üç ayı aşmamak koşulu ile İŞKUR tarafından sağlanan nakdi gelir desteği olup bu zorlu süreçte işsiz kalan vatandaşların bütçelerini rahatlamak amaçlanmıştır. Konu ile ilgili olarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk’un açıklamasında;

Bu brüt kazancının yüzde 60’ı denildiğinde yüzde 40’ı kalacak gibi düşünülüyor ama öyle değil. Nete vurduğumuz zaman bu oran yüzde 75-78’lere çıkıyor. Son 12 aylık brüt kazanç ortalaması 2943 TL olan çalışanımız maaşının %75 ine kadar almış olacak. 1752 lira ile 4 bin 380 lira arasında bir ücreti ödemeyi, gelir desteğini bu dönemde çalışanlarımıza sunmuş olacağız.” ifadeleri kaydedilmiştir.

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru Şartları

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru Şartları

Aynı zamanda Kısa Çalışma Ödeneği başvuru şartları nelerdir için yapılacak başvuruların İŞKUR’un resmi sitesi üzerinden gerçekleşeceği ve başvuruda bulunacak kişilerin izlemesi gereken adımlar sırasıyla;

  1. Başvuru sahibinin İŞKUR resmi sitesine giriş yapması gerekir.
  2. Sonrasında Kısa Çalışma Talep Formu doldurulmalıdır.
  3. Ardından Kısa Çalışma için uygulanacak işçi listesi doldurulmalıdır.
  4. Son olarak kişinin ikametinde bulunan elektronik e-posta kullanılmalıdır.

Tüm başvuru işlemleri ve İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili bilgi sahibi olmak için İŞKUR resmi sitesini ziyaret ediniz.

Kısa Çalışma Ödeneğinden Kimler Yararlanabilir?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk’un sosyal medya hesabı üzerinden Kısa Çalışma Ödeneği’ne yönelik yaptığı paylaşımında verilere yer vermiş ve bugün itibarıyla 268.717 Firma ve 3.044.440 çalışanın başvuruda bulunduğunu gunceldetay.net kaydetmiş aynı zamanda hangi sektörlerden çalışan ve firmaların verileri de paylaşılmıştır. Sektör bazında yapılan başvuru veriler; İmalat sektörü işletme müracaat yüzdesi %40 olarak belirlenirken diğer sektörler yüzdesi ise %27 olarak kaydedilmiş ve arkasına sırasıyla %15 ile Toptan ve Perakende Ticaret, %12 ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri ve %6 ile Eğitim sektörü yer almıştır. Bu kapsama dahil olmak isteyen firma ve çalışanlara yönelik belirlenen kriterler ise şu şekildedir;

  • Firma bazlı veya çalışan üzerinden yapılacak başvurunun incelemeler sonucunda uygunluğunun tespiti,
  • Başvuru müracaatının gerekli incelemeler sonucunda onaylanması halinde başvuru sahibinin kısa çalışmanın başladığı tarihte korona virüs nedeniyle çalışma sürelerini 60 güne düşürülmüş ve prim ödeme şartı ise son 3 yıl içinde 450 güne düşürülmüş ve bu koşulların sağlanması gerekmektedir.

Kısa Çalışma Ödeneği Parası Ne Kadar?

Korona virüs salgını sebebiyle işletmelerini kapatan işveren ve işsiz kalan çalışanlar için sağlanan Kısa Çalışma Ödeneğinin miktarı vatandaşlar için merak konusu oldu. Konu ile ilgili olarak; İŞKUR tarafından yayınlandığı üzere Sigortalı çalışanın son 12 aylık prime dair elde ettikleri gelirin esas alınacağı ve günlük ortalama brüt kazancın %60’ı olarak belirlenmiştir. Buna göre gunceldetay.net kısa çalışma ödeneği parası aylık asgari ücretin brüt miktarının % 150’sini geçmeyeceği kaydedilmiştir. Aynı zamanda Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanacak kişilerin ödeneği tahsis edeceği gün ise her ayın beşi olarak karar verilmiş ve ödemelerin PTT Bankası tarafından temin edileceğinden söz edilmiştir.

Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanacak olan kişilere tahsis edilecek olan miktar brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Brüt ücrete göre kısa çalışma ödeneği tutarları aşağıdaki gibidir:

  • 2.622 TL olan kişilere kısa çalışma ödeneği 1.561 TL,
  • 2.943 TL olanlara kısa çalışma ödeneği 1.752 TL,
  • 3.000 TL brüt ücreti olanlara 1.786 TL,
  • 3.250 TL olan kişilere ödenek 1.935 TL,
  • 3.500 TL olanlara kısa çalışma ödeneği 2.084 TL,
  • 3.750 TL brüt ücrete 2.233 TL,
  • 4.000 TL olanlara kısa çalışma ödeneği 2.382 TL
  • 4.250 TL olan kişilere 2.531 TL,
  • 4.500 TL brüt ücrete ödenek 2.680 TL,
  • 4.750 TL olması halinde kısa çalışma ödeneği 2.828 TL,
  • 5.000 TL olan kişilere ise kısa çalışma ödeneği 2.977 TL olarak verilmektedir.

Buna göre en düşük kısa çalışma ödeneği 1.561 TL olmakla birlikte en yüksek 4.380 TL olarak belirlenmiştir.

Kısa çalışma ödeneği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yaptığı açıklamaya göre 1 ay daha uzatıldı. Gündeme dair yazılarımı buradan yapabilirsiniz.

Kısa Çalışma Ödeneği Ne Zaman Bitecek?

Yeni tip koronavirüs salgını (Covid-19) ile bağlantılı olarak, Başkan’ın kısa süreli çalışma koşullarını 328 ŞUBAT 2021′e kadar uzatma yetkileri uzatıldı. Böylelikle Başkan, kısmi işsizlik ödeneği ödeme süresini tek başına veya tam olarak uzatabilir ve tarihi 28 ŞUBAT 2021’e kadar tutabilir. Teklif, ekonominin normale dönmeye başladığı çalışma saatlerinde normal çalışma saatlerine dönüşü teşvik eden kuralları içermektedir. Kovid-19 salgını ile ilgili haklı sebepler neticesinde, özel sektör işyerlerinde kısmi işsizlik maaşı ve nakdi yardım alan kişilerin işyerinde normal çalışma saatlerine dönmesi durumunda, işverendeki tüm sigortalı hisseler ve işveren hisselerinin tamamı işsiz kalacaktır. 3 ay içinde ve en geç 28 ŞUBAT 2021 tarihine kadar kısa çalışma ödeneği devam edecek. 

İşverene her ay verilen destek süresi kısmi işsizlik ödeneği alanlar için, kısmi işsizlik ödeneği aldıkları ortalama gün sayısı, aylık maaşlarına karşılık gelen nakit yardım aldıkları ortalama gün sayısını geçemez.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.