DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği Hibesi 2021

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği Hibesi 2021

IPARD-2 sayesinde mantar yetiştirmek isteyen girişimciler TKDK’dan tam destek aldılar. Bu makale, mahsul veya istiridye mantarı yetiştirmek isteyen çiftçilerimiz için hazırladığınız projenin durumu. 302-1 tedbir kodu ile TKDK aracılığıyla %65’e kadar mantar yatırımı için hibe alabilirsiniz. TKDK dışında sermaye sorunlarınıza Ziraat Bankası Geleneksel Bitkisel Üretim’den kredilerle de çözüm bulabilirsiniz. Mantar Yetiştiriciliği Hibesi Mantar yetiştiriciliğinin iş yönüyle ilgileniyorsanız, size harika haberlerimiz var. KOSGEB’de mantar toptan ve perakende satışı yapıyorsanız, yine de sübvansiyon alabilirsiniz. Bahsettiğim tüm kurumların fırsatlarından nasıl yararlanabilirsiniz? İşte talep ettiğiniz başvuru şartları, belgeler ve forumlar yazımızın devamında..

Mantar Yetiştiriciliği Teşvik Hangi Kurumlar Destek Veriyor?

Türk lezzetine uygun yetiştirilmiş bir mantarın ardından farklı çeşitlerini çok beğendik. Özellikle bu süreçte öne sürülen istiridye mantarı söz konusu olduğunda yıllık mantar üretimi neredeyse iki katına çıkmıştır. Mantar pazarının hızlı büyümesinin bir diğer önemli nedeni de ithalatta göze çarpan artış. Devletimiz, mantar pazarının hızlı büyümesine rağmen cevapsız kalmaması için çiftçilerimize tam destek verdi. Devletimize destek olacak aracı kurumlarımız aşağıdaki gibidir.

  • TKDK: Desteklediği illerde tarımsal faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi 302-1 sayılı tedbirle yapılan yatırımların %65‘ine kadarını karşılamaktadır.
  • KOSGEB: NACE Kod 46.31.06 , “toptan mantar yetiştirmek” isteyen girişimcileri ve bunu yapan KOBİ’leri desteklemektedir. Yeni girişimcilerin bu alanda atılım yapmaları durumunda iki yıllık programa 60 bin lira hibe verilmesi öngörülüyor.
  • Ziraat Bankası: Çiftçilerimize geleneksel ortak tarımsal üretim için 2.500.000 TL faizsiz kredi vermekte olup kredi vadesi 7 yıla kadardır.

Ziraat Bankası Tarımsal Üretim Konuları Kredi faiz oranları açıklandı, mantar yetiştiriciliği teşvik için kredi kullanmak isteyenler için detaylı bilgi verdim. Dolayısıyla Ziraat Bankası’nı bu içeriğe çok sık dahil etmeyeceğim. Ayrıca aşağıda TKDK ve KOSGEB mantar hibelerini koşulları ile birlikte bulacaksınız.

Yasalara Uygun Mantar Yetiştiriciliği Yapma Belgeleri

Bildiğiniz gibi ülkemizde mantar toplamak iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan biri yasaya göre oluşturulan nesneler, diğeri ise merdiven altı dediğimiz mağazalar. Merdiven altı dediğimiz yerler bodrumdaki odalar, köydeki barakalar veya apartmanların altındaki ahırlar. Bu ürünler yasa dışı üretildiği için kısaca tartışacağımız hibe ve faizsiz kredilerden kesinlikle yararlanamıyorlar. Bu nedenle bir mantar evini yasal gerekliliklere uygun olarak donatmanızı tavsiye ederiz. Peki, yasal gerekliliklere uygun bir mantar bitkisi nasıl organize edilir? Hangi belgeler gereklidir?

  1. Önce vergi dairesine kaydolun. Bu, ürünlerinizin gelecekteki pazarlaması için çok yararlıdır. Özellikle, büyük şirketlere ürün satmak isteyenlerin sattıkları ürün için ücret almaları gerekecektir. Bunu yapmak için vergiden muaf olmanız gerekir. Aksi takdirde ürünlerinizi yasadışı olarak marketlerde veya örtü altında satmış olursunuz! Bu, büyümenizin önündeki en büyük engeldir.
  2. Yapılandırmak üzere olduğunuz iş istasyonu için topluluğunuzdan bir lisans alın! Ne tür bir iş kurmak isterseniz isteyin, ilişkili olduğunuz topluluktan bir işletme lisansı almanız gerekir. İstiridye mantarı yetiştiriciliği yapacakların mantar yetiştiriciliği teşvik sertifikasına ihtiyacı yoktur. Bu nedenle, doğrudan belediyenizle iletişime geçebilir ve sağladığınız iş adresini vererek ruhsat başvurusunda bulunabilirsiniz. Burada dikkatli olmalısın. Mantarın ortak alanları olmaması gerekiyorsa (dairenin altında). Evde kolayca bir topluluk lisansı alabilirsiniz. Metrekare başına maliyet alana bağlıdır ve 2 ila 3 lira arasında değişmektedir.
  3. Bir gıda üretim sertifikası almalısınız. 
  4. Bir kalite sertifikası alın. Marketlerde, pizzacılarda veya diğer ticari tesislerde yiyecek satmak için bir kalite sertifikasına ihtiyacınız vardır. Bunun için ISO ve ITU belgelerine ihtiyacınız olacak.

Evet, yasalara uygun olarak mantar yetiştirmek ve satmak istiyorsanız bu belgeleri belirtilen kurumlardan temin etmeniz gerekmektedir. Bu kurumlardan nasıl hibe başvurusunda bulunabilirsiniz?

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği Hibesi

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği Hibesi

TKDK Mantar Yetiştiriciliği Teşvik Destekleri Nasıl Alınır?

TKDK 2017 yılına kadar mantar yatırımları için herhangi bir sübvansiyon vermedi. 201 yılında yeni bir yönetmelik çıkarıldıktan sonra, artık yetiştirme ve istiridye mantarı yatırımları için bir sübvansiyon mevcuttur. Bu destek yatırımın %65’ine kadar sağlanmaktadır. 302-1 eylem kodlu IPARD-2 programlarına TKDK hibesinden yararlanabilmek için, üretim tesisinizi yukarıdaki yasaya göre açmalısınız. TKDK dağıtımına yönelik destek alabilmek için üretim tesisinin tesis tarafından desteklenen illerde olması gerekmektedir.

TKDK Mantar Şirketi hibe başvurusunda bulunmak için 65 yaşın altında olmalısınız. Ek olarak, başka koşullar da vardır: hiç devlet teşviki almadınız ve hiç vergi borcunuz yok. mantar yetiştiriciliği teşvik Destek duyurusu kapsamında TKDK mantar yetiştirme destek uygulaması için yol haritası aşağıda listelenmiştir ve forumlarda da yayınlanacaktır.

302-1 Bitkisel Üretim ve Çeşitlendirme başlıklı ekli yol haritası BURADA yer almaktadır. Bölgesel tarım bakanlıkları, belirli dönemlerde mantar toprağı sübvansiyonlarının %50’sini vermektedir.

Ziraat Bankası Bitkisel Üretim Kredileri (Mantar)

Ziraat Bankası’nın sadece çiftçilerimize hayvanlara yatırım yapmaları için kredi vermediğini hepimiz biliyoruz. Bankamız konut sektörünün yanı sıra hükümetimizden faiz sübvansiyonları ile tarım sektörüne de kredi sağlıyor. Lavanta, yem bitkileri veya aromatik bitkiler yetiştiriciliği ile mantar üretimi de bu alandaki başlıca çeşitlerdir. Resmi Gazetede adı geçen daha fazla bitki türü aşağıdaki resimde bulunabilir. Mantar Yetiştiriciliği Hibesi Geleneksel tıbbi bitki üretimi olarak bilinen tüm bu bitkisel temalar (istiridye mantarı dahil) için kredi seçenekleri sunmaktadır. Mantar yetiştirme kredisi kapsamında 2.500.000 TL kredi verildi. Faiz oranı Ziraat Bankası’nın cari faiz oranına bağlı olarak değişmektedir. Ancak sektöre katılacak veya katılacaklar için 50.000 TL’ye kadar faizsiz kredi mevcut.

2.500.000 TL’ye kadar ÇKS sertifikanız varsa % 50 faiz desteği uygulanır. Ziraat Bankası kredilerinde cari faiz oranı yıllık % 12 ise % 6’ya indirilecek. Aylık faiz oranı bu nedenle 6/12 = 0,50’dir. Geleneksel mahsul üretimi için ek indirim oranları aşağıda gösterilmiştir.

Şimdi çiftçilerimizin Ziraat Bankası’ndan aylık maksimum % 0,50 faiz oranı ile kredi alması için ne gerekiyor? Onlara bir bakalım ve sonra masanın üzerinden geçeceğim.

  1. Yukarıdaki yasal gerekliliklere uygun olarak bir işletmeniz yok veya bir tane açmanız gerekmiyor.
  2. Bir eşi olan iki kişi, bir maaş bordrosu memuru veya bir çalışan.
  3. İpotek değeri olan gayrimenkul.
  4. Gelir belgesi. (İpotek durumunuza bağlı olarak)
  5. Bir ÇKS belgesi gereklidir. ÇKS sertifikasını nasıl alırım? Hangi belgeler gereklidir? Doğru olanları bulabilirsiniz.

Artık, yıllık maksimum % 6 ve aylık % 0,50 faiz oranıyla yedi yıllık bir mantar kredisi hesaplayabiliriz. HESAPLAMA tablosu aşağıda yer almaktadır.

Miktar Vade (Ay) Aylık Ödeme Toplam Maliyet
100.000 TL 12 8.661,90 TL 103.942,77 TL
24 4.486,33 TL 107.671,98 TL
36 3.096,86 TL 111.487,06 TL
48 2.403,91 TL 115.387,95 TL
60 1.989,57 TL 119.374,15 TL
72 1.714,52 TL 123.445,53 TL
84 1.519,06 TL 127.601,54 TL

Ziraat Bankası ve Tarım Bakanlığı şubeleri ile iletişime geçerek başvuru sürecini tamamlayabilirsiniz. Tabii belirlediğimiz şartları karşılıyorsanız. Peki mantar işine başlayanlar için KOSGEB’den herhangi bir destek var mı?

Mantar Üretimine KOSGEB Desteği NACE Kodu Nedir?

Mantar araştırmamda KOSGEB yalnızca bir NACE kodunu destekliyor. 46.31.06 Kültür mantarlarının toptan ticareti denir. Sadece geleneksel girişimcilik destek kodlarında bulunabilen bu kod, ürettiğiniz bir mantar işi başlatmanıza olanak sağlayacaktır. Bu nedenle, geleneksel girişimcilik destek programı kapsamında KOSGEB hibelerinden yararlanabilirsiniz. Program hibesinin miktarını öğrenmek için Girişimcilik Destek Programı bağlantısını takip edin. Mantar işletmesi bursu almanın yolu aşağıdaki gibidir.

  • İşinize başlamadan önce geleneksel girişimcilik eğitimi alın. İşte uygulamalı girişimcilik eğitiminin nasıl alınacağı (e-DEVLET aracılığıyla).
  • İşletmenizi şehir yönetimi yasalarına ve vergilerine uygun olarak inşa edin.
  • KOSGEB’e kaydolun. Ayrıca KOSGEB  girişini de bulacaksınız.
  • Küçük ve Orta Ölçekli İşletme Gelir Vergisi Beyannamesini tamamlayın.

Belgeleri eksiksiz olarak ilişkili olduğunuz kuruma gönderin. Belgeleriniz eksiksizse, gönderdiğiniz iş planı projeniz için yardım almaya hak kazanırsınız.

Mantar Yetiştiriciliği Kurs Başvurusu Nasıl Yapılır?

İŞKUR ve halk eğitim merkezleri belirli tarihlerde mantar yetiştirme kursları düzenlemektedir. Mantar Yetiştirme Merkezi ve İŞKUR mesleki kurslarında mantar yetiştiriciliği kurslarına başvurmak için ihtiyacınız olan tek şey bir e-devlet şifresidir. mantar yetiştiriciliği teşvik kursu için belirlenen miktar 28-85 TL arasında değişiyor. Mantar Yetiştiriciliği Hibesi İki kurum tarafından düzenlenen mantar yetiştirme kurslarına başvurmak için tek ihtiyacınız olan bir e-devlet şifresi. Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR tarafından düzenlenen mantar yetiştiriciliği teşvik kurslarına nasıl başvurulacağını ve sertifika aldıktan sonra, kolayca yasal bir mantar yetiştiricisi olabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.