DOLAR
32,4996
EURO
34,5576
ALTIN
2.498,20
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Samsung’un Doğuşu ve Gelişimi

Samsung’un Doğuşu ve Gelişimi

Samsung’un Doğuşu ve Gelişimi

 

Dünya’nın en büyük elektronik cihaz üreticileri arasında gösterilen Güney Kore şirketi Samsung; cep telefonu, bilgisayar, televizyon, ev aletleri ve daha birçok teknolojik aletin üreticisi konumunda. Peki, Samsung bugünkü marka değerini almadan önce nasıl bir yolculuk serüvenine sahip oldu?

 

Samsung tarihi 2. Dünya Savaşı’nın başlamasına yakın 1 Mart 1938 yılında bir bakkal dükkanı olarak karşımıza çıktı. Lee Byung Chull tarafından çevre şehirlerden, bulunduğu Taegu şehrine erişte, kurabiye ve diğer bakkal ürünlerinin ticaretini yapması ile başladı. Daha sonra bu ürünleri Çin’e de satmaya devam etti. Bu satışların ardından yükselen endüstri olan tekstil işine de giriş yaptı. Kore Savaşı’nın bitimi ile birlikte tekstil işini daha da ileri taşıyarak, Kore’deki en büyük yün fabrikasını faaliyete soktu. Bu sırada Kore Hükümeti, kalkınmayı hızlandırmak ve savaş yaralarını kapatmak için sanayileşmeye destek sağladı ve hükümet desteğinden yararlananlar arasında Chull’da bulunuyordu.

1970’li yıllara gelindiğinde ise şirket, tekstil sektöründe üretimden müşteriye kadar bütün süreçleri yöneten ve söz sahibi olan bir şirket konumuna geldi. Aynı dönemde Samsung’un yan şirketleri kuruldu ve kimya, petrol endüstrilerine yatırım yapmaya başlandı.

 

Teknoloji Geliyor

 

Kurulan yan şirketlerden de iyi dönüşüm elde eden Samsung, 1969 yılında elektronik odaklı ticaretler de yapmaya başladı. Bu teknolojik ticaretler sonucunda şirket ciddi karlar elde etti. Şirketin sattığı ilk ürün ise siyah beyaz televizyonlar oldu. 1970’lerde şirket, ev elektroniği ürünlerini yurt dışına ihraç etmeye başladı. O zamanlar Samsung, Kore’de zaten büyük bir üreticiydi ve Kore Semiconductor’ın yüzde 50 hissesini satın almıştı. 1970’lerin sonu ve 80’lerin başı, Samsung’un teknoloji işletmelerinin hızla genişlemesine tanık oldu. Bu büyümenin etkisi ile 1978 yılında Samsung havacılık bölümü oluşturuldu.

 

1985 yılına gelindiğine ise şirket bir data merkezi oluşturmaya karar verdi. Bu, Samsung’un bilgi teknolojisi hizmetlerinde hızla lider olmasına yardımcı oldu. Samsung ayrıca şirketin teknoloji hattını elektronik, yarı iletkenler, yüksek polimer kimyasallar, genetik mühendisliği araçları, telekomünikasyon, havacılık ve nano teknolojiye genişleten iki araştırma ve geliştirme enstitüsü kurdu.

 

1990’larda Samsung, küresel elektronik pazarlarına doğru genişlemeye devam etti. Başarısına rağmen o yıllar, birden fazla rüşvet davası ve patent ihlali davaları da dahil olmak üzere şirketi etkileyen kurumsal skandalları da beraberinde getirdi. Bununla birlikte şirket, yarı iletkenlerden bilgisayar monitörü ve LCD ekranlara kadar bir dizi teknoloji ürünüyle küresel pazar payında ilk beş sıraya tırmanarak teknoloji ve ürün kalitesi cephelerinde ilerleme kaydetmeye devam etti.

 

2000’ler Samsung’un doğuşuna tanık oldu Kısa sürede sadece şirketin en çok övülen ürünü olmakla kalmayıp, aynı zamanda dünyanın en çok satan akıllı telefonlarının yıllık listelerinin başında yer alan Galaxy akıllı telefon serisini üretti. Son 15 senedir şirket, dünyanın en çok teknolojik ürün satan küresel üreticisidir.

 

Şu anda genel merkezi Güney Kore’nin başkenti Seul’de bulunan şirket, öz varlıkları ile birlikte 500 Milyar dolar bir değerlemeye sahip. Sıradaki hedefleri arasında uzay teknolojileri olduğunu şimdiden bizlere gösteren Samsung’un gelecekte ne tür teknoloji ürünler ile karşımıza çıkacağı merak konusu. Bakkal dükkanından başlayan girişim sonucu dev bir teknoloji şirketine dönüşen Samsung’un rakipler konusunda zorlanacağı pek gözükmüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.