DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır? (Maliyet Hesaplaması)

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır? (Maliyet Hesaplaması)

Günümüzün en popüler kullanım alanlarından biri topraksız tarımdır. Tarıma ilgi duyan pek çok kişi topraksız tarım üzerine çalışıyor. Topraksız tarım nedir ve nasıl çalışır? Topraksız tarım malzemeleri ve maliyetleri hakkında bilgiler hazırladık. Evde Topraksız Tarım Nasıl Yapılır Topraksız Tarım projesi Topraksız tarım maliyeti Topraksız tarım domates nasıl Yapılır Topraksız tarım nerede yapılır Topraksız Tarım sistemleri Fiyatları vb. detaylarıyla…

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?

Topraksız tarımın birçok avantajı vardır. Bu tür tarım, toprağa ihtiyaç duymadan evlerin balkonlarına bile uygulanabilir. Türkiye’de ilk kez 1995 yılında topraksız tarıma başladılar. Ülkemiz bu uygulamada dış pazar ve yatırım alanı olarak gelişmiştir.

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır

Türkiye’de bilinen topraksız tarım bir yöntem değildir. Çünkü ülkemizde bu uygulama genellikle ihracat bazında yapılmaktadır. Çünkü topraksız tarımın maliyeti oldukça yüksek. Bu maliyetler genellikle ürün fiyatlarına yansıtılır. Bu nedenle ülkemizde çok yaygın bir uygulama değildir.

Topraksız Tarım Projesi

Ancak topraksız tarımda elde edilen verim, geleneksel tarıma göre iki ila üç kat daha yüksektir. Topraksız tarım tekniğinde verimli toprağa ihtiyaç duyulmaz. Toprak yerine perlit veya taş yünü gibi volkanik malzemeler kullanılır. İçeriği olmayan tamamen nötr denilebilecek bu maddelerin tek işlevi, bitkinin köklerinden suyu tutmaktır. Böylelikle çok verimsiz alanlarda bile sorunsuz tarım yapılabilir.

Evde Topraksız Tarım Maliyeti

Topraksız tarımda fidan toprağa dikilmez. Bunun yerine özel hazırlanmış fide kaplarına yerleştirilir. Fideler genellikle Danimarka’dan taş yününün içine yerleştirilir. Evde Topraksız Tarım Nasıl Yapılır Taş yünü, su tutma işlevi nedeniyle topraksız tarımda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca fidanın ekileceği kaba perlit eklenir. Perlit malzemenin ısı yalıtımı çok iyi olduğu için ekilen bitki sıcaklık değişimlerinden çok az etkilenir.

Fide dikildikten sonra, bu kez bombus arılarının meyve verme mevsimi boyunca birçok görevi vardır. Bu arılar döllenme aşamasında çiçeklerdeki poleni emer ve tozlaştırır. Arılı Kovan Desteklemesi Nasıl Alınır? 2021

Bu yöntemle yetiştirilen domates ile toprakta yetişen domates arasındaki oran daha sağlıklı ve daha kırmızıdır. Yöntem doğru kullanılırsa, fidelerin dikiminden 70 gün sonra domatesler hasat edilecektir.

Balkonda Topraksız Tarım

Balkonda topraksız tarım yapmak oldukça pratik ve kolay bir düzenek kurulumu ile gerçekleştirilebilir. Balkonda topraksız tarım yapmakta asıl amaç mineralleri su yoluyla bitkilere aktarmaktır. Topraksız tarımda unutulmaması gereken en önemli şey, bitkinin köklerini suyla temas ettirirken bitkiyi dik tutacak malzemelerin kullanılmasıdır. Sözü edilen malzemeleri örneklendirecek olursak; Perlit, taş yünü ve hatta bir mutfak süngerine örnek verebiliriz.

Aşağıda size en basit hali ile balkonda topraksız tarım nasıl yapılır? sorusunu maddeler halinde cevaplayacağız.

  • Plastik bir boru almak ile işe koyulabilirsiniz.
  • Balkonda topraksız tarım için duvara dönük olmayan odaya bakan demir çubukların boyutlarını önceden belirlemeniz gerekecek.
  • Satın alınan borularda plastik bardakların çapına göre delikler açın.
  • Boruya zarar vermeden bunu yapmanın en kolay yolu ısı kullanmaktır.
  • Saksı olarak kullanacağımız plastik bardaklarımızın altına da delikler açılması gerekir.
  • Delik açtığınız bardaklara perlit koyun. (Perlit, çiçekçilerde bulunan bir tür toz veya taştır.)

Artık balkonda topraksız tarım yapmaya hazırsınız. 🙂

Topraksız Tarım Maliyet Hesaplaması

İnternette topraksız tarım için gerekli ekipmanı satın almak zor değil. Çevrimiçi satılan materyallerin eşdeğerleri de vardır. Bu yetiştirme yöntemini kullanmak istiyorsanız, bunu çok daha düşük fiyatlarla yapabilirsiniz. Kullanımı daha ekonomik hale getirmek için plastik yerine daha yumuşak bir malzeme olan tüpleri kullanabilirsiniz. Özel bir kap satın almak yerine eski bir yoğurt kabı da kullanabilirsiniz. Meyve sepeti yerine plastik bardak kullanın. Topraksız tarım malzemeleri;

  • PVC Borular
  • Besin Çözeltileri
  • Su Tankı

PVC Borular

Bu, bitkilerin istikrarlı büyümesini sağlar. Bir hırdavatçıdan plastik borular satın alabilir ve delikleri kendiniz açabilirsiniz. Matkabınız yoksa dilerseniz bunu bıçakla da yapabilirsiniz. PVC boru üzerine keseceğiniz daireyi çizdikten sonra bıçağı ısıtarak deliği rahatlıkla açabilirsiniz.

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır

Besin Çözeltileri

Kültür bitkisi için özel olarak besin solüsyonları hazırlanır. Bu mineral çözümlerini internette kolayca bulabilirsiniz. Çözümü kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Ama o zaman çok daha pahalıya mal olacak. Çilek, domates ve marul gibi mahsullerin yetiştirilmesi için özel fıçılarda veya toz halindeki mineraller yaklaşık 5 liradan satılmaktadır. Bu besin solüsyonunu aldığınızda, bitkinizin ihtiyaç duyduğu tüm mineralleri alacaksınız. Bu mineraller sayesinde bitki gelişimini çok kısa sürede tamamlar.

Su Tankı

Bu tankta çözelti ve su kolayca karışır. Akvaryumu toprağa gömerek de kurtarabilirsiniz. Bu süreçte kabın boynunu zemin seviyesine getirmeniz gerekir. Bu, saklama kabının çok fazla yer kaplamasını önler. Bu tanklar özel olarak satılır. Bununla birlikte, daha ucuz bir eke ihtiyacınız varsa, bir şişe veya büyük bir kova yoğurt da kullanabilirsiniz.

Topraksız Tarım Kazandırır mı?

Topraksız tarım, sağlıklı bitkiler yetiştirmek için harika bir yöntem ve profesyonel seraların yanı sıra balkonunuzda ve terasınızda kullanabileceğiniz bir yetiştirme yöntemidir. Bunun birçok avantajı vardır. Kısaca birkaçına değinecek olursak;

  • Bitkiler topraktan yaklaşık % 50 daha hızlı büyür çünkü besinlere ve suya daha kolay erişirler.
  • Kapalı alanda 365 gün yetiştirme mümkündür.
  • Bitki toprakla kirlenmediği için hastalık ve zararlılarla enfeksiyon riski azalır.
  • Besin maddelerini kolaylıkla alabildikleri için birbirine dolanmış kökler oluşturmazlar ve müdahale etmeden büyüyebilirler.
  • Eviniz, ofisiniz veya restoranınız bahçe olmasa bile, yapay aydınlatma altında bir odada veya garajda yetiştirilebilir.
  • Yerde büyümenin aksine, yabani otları gevşetmenize veya onlarla savaşmanıza gerek yok.

Bitkileriniz için seçeceğiniz en iyi ortam ve besinler ile verimi en üst düzeye çıkarmak sizin elinizde.

Topraksız Tarım PVC Boru Fiyatları

Ege Yıldız 150X2000 Pvc Boru 3,2 Mm 195 TL
Ege Yıldız 50X1000 Pvc Boru 1,8 mm 27 TL
Ege Yıldız 50X1000 Pvc Boru 1,8 Mm 67,31 TL
Ege Yıldız 150X500 Pvc Boru 3,2 mm 75 TL
Ege Yıldız 125X500 Pvc Boru 2,5 mm 45 TL
Ege Yıldız 75X1000 Pvc Boru 1,8 Mm 36,56 TL
Ege Yıldız 150X3000 Pvc Boru 3,2 Mm 254 TL
Ege Yıldız 75X250 Pvc Boru 3,2 mm 15,39 TL
Ege Yıldız 50X250 Pvc Boru 3,2 Mm 19,35 TL
Ege Yıldız 75X250 Pvc Boru 3,2 Mm 15,39 TL
Ege Yıldız 75X150 Pvc Boru 3,2 mm 25 TL
Ege Yıldız 110X250 Pvc Boru 3,2 mm 27,30 TL
Ege Yıldız 50X150 Pvc Boru 3,2 Mm 18,26 TL
Ege Yıldız 150X500 Pvc Boru 3,2 Mm 40,03 TL
Ege Yıldız 75X500 Pvc Boru 1,8 mm 16,39 TL
Ege Yıldız 50X2000 Pvc Boru 1,8 mm 23,68 TL
Ege Yıldız 50X250 Pvc Boru 3,2 mm 16,50 TL
Ege Yıldız 125X1000 Pvc Boru 2,5 mm 38,11 TL
Ege Yıldız 75X150 Pvc Boru 3,2 Mm 12,93 TL
Ege Yıldız 125X2000 Pvc Boru 2,5 mm 185 TL
Topraksız Tarım Nasıl Yapılır

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır

Topraksız Tarım Sistemleri Fiyatları 2021

Topraksız Tarım Sistemleri, topraksız bir ortamda bitki yetiştirme yöntemidir. Bitkiler ihtiyaç duydukları besin maddelerini toprak yerine bitkinin ihtiyaç duyduğu mineraller için özel hazırlanmış bir besin solüsyonundan alırlar. Bu nedenle bitkiler, toprak ortamındaki gibi besinleri bulmaya çalışmak yerine, besin maddelerini doğrudan bu solüsyondan kolayca alabilirler. Topraksız tarım sistemleri için gittigidiyor.com ve hepsiburada.com gibi alışveriş siteleri üzerinden fiyat araştırması yapabilirsiniz. 🙂

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.