DOLAR
32,3675
EURO
34,9594
ALTIN
2.325,20
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır? Taksitlendirme Başvurusu

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır? Taksitlendirme Başvurusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mali yeniden yapılandırma konulu bir yasayı onayladı. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren vergi cezaları, milyonlarca vatandaşın sigorta primleri ve vergi beyannameleri Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Basın bülteninin yürürlüğe girmesinin ardından sosyal yardım katkı payları ve vergi oranlarının yeniden yapılandırılması faiz ve uygulanabilir ödenekler beklenmektedir. Bu vesileyle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak vergi affına ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Albayrak yaptığı açıklamada, vergi affının olabileceği ve başka düzenlemelerin kabul edilebileceğini söyledi. Öyleyse, vergi yapılandırmasında kimler yer alıyor ve başvuru ne zaman sunulacak? Yazımızda tüm soruların cevaplarını bulacaksınız.

Vergi Borcu Yapılandırma Nasıl Yapılır?

30 Nisan 2021 tarihi itibari ile vergi, harç, sgk prim borçları yeniden yapılandırılmıştır. Sigorta primleri ve vergi cezası yapılandırma yürürlüğe girdi! İlgili kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürliğe girdi.! Yasayla vergi borçlarını yapılandırmak isteyenler ilgili kamu kurumlarına başvuruda bulunabilirler.

Yapılandırma Hangi Vergileri Kapsıyor?

  • Araç vergi yükümlülüklerinde büyük kolaylık sağlar.
  • Trafik cezaları ve diğer idari para cezaları
  • Belirtilmemiş beyan edilmemiş gelirler
  • Yeniden yapılandırma ile bağlantılı orijinal vergiye ilişkin ihlaller.

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır?

Para cezalarından tarifelere kadar birçok konfigürasyon var. Borç, vatandaşların ödemelerini kolaylaştırmak için 6, 12 ve 18 gibi kategorilere ayrılarak yeniden düzenlendi. Mevcut borcu parçalara ayırmak ve belli bir zamana kadar ödenmemiş borçları iptal etmekle ilgilidir.  E-devlet aracılığıyla geri ödenen vergileri sorgulayabilirsiniz.

Vergi Borcu Sorgulama

Bir vergi borcunun ölçeğinde bir değişikliğe uğrayabilmek için, öncelikle vergi borcunun var olup olmadığını bilmek gerekir. Bir vergi mükellefi olarak, vergi yükümlülüğü talebiniz çevrimiçi olarak görüntülenebilir. Vergi idaresinin resmi internet sitesindeki sorularınız için “gib.gov.tr” adresini ziyaret edebilirsiniz. Borç Talebi ve Ödeme bağlantısı, TC kimliğiniz, annenizin kızlık soyadı ve doğum tarihi gibi bilgileri girerek borçlu olup olmadığınızı öğrenmek için kullanılabilir. Hangi vergi dairesine borçlu olduğunuzu bağlantıları takip ederek öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mobil uygulamaları üzerinden vergi borcu ödenmemiş tazminat talep süreci kontrol edilebilmektedir. GİB Mobil adı altında bulunan uygulamayı Android ve iOS telefonlara indirerek borçlarınızı hızlı ve kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Üstelik belirtildiği gibi e-devlet platformu hakkında bilgi edinebilir ve borçlarınızı ödeyebilirsiniz.

  • Verginin yeniden yapılandırılması ve ödenmesi talebi E-Devlet üzerinden başlatıldı. Bağlantıya tıklayınız.

Vergi Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kişiler başvurmadan önce vergi borçlarını araştırmalıdır. Borcu inceledikten ve hangi vergi dairesi olması gerektiğini belirledikten sonra vatandaşın vergi dairesine gidip beyanname yazması gerekiyor. Dilekçe yazıp kuruma da gönderebilirsiniz. İnternet üzerinden de dilekçe verebilirsiniz. Online dilekçe vermek isteyenler, kimlik numaralarını girerek ve talimatları izleyerek başvurabilir. Borcun yapılandırılması sağlanır.

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır Taksitlendirme Başvurusu

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır Taksitlendirme Başvurusu

Vergi Borcu Affı

Mecliste 2020 vergi yükümlülüğü ile ilgili görüşmelerin ardından vatandaşların ilgisini çekti. Bu nedenle sorgulamalar başladı. İlgili kanuna göre; Buna vatandaşların birikmiş vergi borçları, vergi mükellefleri ile vergi makamları arasındaki anlaşmazlıkları, pişmanlıkları veya kendiliğinden beyanları çözme ve gelir vergisi ve kurumlar vergisi için vergi tabanını artırma dahildir. Ödenmemiş vergi borçlarının yeniden yapılandırılması TBMM Genel Kurulunda yapılacak toplantılarla belirlenir. Birikmiş vergi gecikmeleri için faiz ve cezaların yapılandırılmasına ilişkin prosedür, af kapsamında belirlenir ve değerlendirilir. Vergi mükellefleri, borçlarının durumunu takip etmek için internet, e-devlet veya telefon aracılığıyla vergi borçlarını araştırabilir ve yapılanma döneminde aflı borçlarını dağıtabilirler. Detaylı bilgi için tıklayınız.

İnternet Üzerinden Vergi Borcu Yapılandırma

Vergi yükümlülüğünüzü çevrimiçi oluşturmak istiyorsanız, önce vergi idaresinin web sitesini ziyaret etmelisiniz. Giriş ekranının açık alanlarında kimlik bilgilerinizi ve talep edilen diğer borçla ilgili bilgileri girmeniz gerekecektir. Daha sonra ekrandaki ödenmemiş borçlar arasından ayarlamak istediğiniz borcu seçmeniz ve Ödemeler bölümünde vade tarihlerini belirlemeniz gerekir.

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır Taksitlendirme Başvurusu

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır Taksitlendirme Başvurusu

Bir sonraki işlemde, vergi dairesini ve bulunduğu ili seçtikten sonra borç yapısı için “EVET” i seçin ve işlemi onaylayın. Doğrulama işlemini tamamladıktan sonra ekrandaki açıklamaları okuyup kabul ettiğiniz butonunu onaylayarak işlemi tamamlayınız. Onaylandıktan sonra, vergi borcunuzu oluşturma süreci tamamlanır.

Vergi Ve SGK Prim Borcu Yapılandırma 2020

Vergi Borç Yapılandırmasından Kimler Faydalanacak?

Vergi yükümlülüklerinin, faiz oranlarının ve yasal artışların yapılandırılmasını içerir. Bu yapılanma süreçlerini gerçekleştirecek kurumlar; Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sosyal güvenlik kurumu, il özel idareleri, belediyeler. Borçlarını yeniden yapılandırmak isteyenler, bir soruşturma sürecinden sonra, borçlarının yapılandırılmaya uygun olup olmadığını sordukları yerde tespit edilecek. Ödenmemiş vergi borçlarının yeniden yapılandırılması ve mevcut borçların yeniden yapılandırılması. Belediyeler de bu borç ödemesinden yararlanacak. Vergi Borcunun Düzenlenmesi Hakkında Kanun gereğince 2 ayda bir 30 ay süreyle herhangi bir zamsız ve faizsiz ödeme yapılmıştır. Taksitli ödeme sadece vergi servisi tarafından yapılır. Ayrıca hiçbir yerden ödeme yapılmamaktadır.

Bu yıl, vergi kredisi, basit bir prosedürle vergi ödeyen tüccarlara uygulanacak. Basit ödemeler yapan ve yıllık geliri 9.000 liraya varan sanatkarlar geçen yıl vergiden muaf tutuldu.

Vergi Borç Ödemeler Nasıl Olmalı Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yeniden yapılandırma sonrasında ilk iki taksitin zamanında ödenmemesi ve ödenmesi gereken tutardan az olması durumunda borçlular yeniden yapılandırma hakkını kaybedecek. Eksik bir ödeme, ödeme tutarının% 10’unu geçmiyorsa, örneğin 10 TL daha az ödenirse, yeniden düzenleme hakkı yine de kullanılır. Gerekli süre içerisinde birden fazla taksitin tam veya zamanında ödenmemesi durumunda haklar sona erer. Gecikme ve eksik ödemelerde, daha önce ödenmemiş borçlar ertelenmiş ve ertelemede artış uygulanmış olsa dahi kanundan yararlanma hakkı kaybedilir.

Belediyelere Olan Borçların Yapılandırılması

Vatandaşların kanunla onaylanan belediyelere olan borçları iptal edilecek. Müteakip borçlar yapılandırılır. Ödeme yapılmadı, ancak sipariş gönderildikten sonra ödenmiş olması gerekir; Gümrük vergilerinin yanı sıra vergi ve para cezaları gibi borçlar yapılandırılır ve araç vergisinin ödenmesi üzerine araç muayene izni verilir. Bu programdan yararlanmak için talepte bulunmanıza gerek yoktur. Eğer öyleyse, reddetmeniz gerekecek.

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır Taksitlendirme Başvurusu

Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır Taksitlendirme Başvurusu

Vergi Borcu Taksitlendirme Başvurusu

Borçlarınızın geri ödenmesini istiyorsanız, öncelikle ilgili makamlarla iletişime geçmelisiniz. Maliye Bakanlığına, bölge özel idarelerine, belediyelere ve büyük şehirlere borcu olan herkes yazılı olarak başvurabilir. Yazılı başvuruya ek olarak, çevrimiçi bir başvuru süreci de bulunmaktadır. Gelir İdaresi web sitesi veya E-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı mobil uygulamasını telefonunuza indirerek de borcunuzu kolayca talep edebilir ve talep edebilirsiniz. Çevrimiçi başvuru yapmak için, ertelenmiş ve aşamalı bir başvuru formu doldurmanız gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.