DOLAR
32,3395
EURO
35,0953
ALTIN
2.240,55
BIST
8.900,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Profesör nasıl olunur? Maaşları ne kadar?

Profesör nasıl olunur? Maaşları ne kadar?

Profesör nasıl olunur? Maaşları ne kadar?

 

Profesör nasıl olunur? Profesör Maaşları Ne Kadar? Sorusuna yanıt vereceğimiz bu yazımızda Profesör olmak isteyenlerin akıllarında ki soruları gidermeye çalışacağız.

 

Profesör olmak için illa tıp alanında mezun olmak gerekmez. Profesör kavramı akademik kariyerde en üst statüdür. Yani herhangi bir lisans alanında mezun olup daha sonra da yükseklisans yapılmasından sonra aşama aşama Profesörlük makamına ulaşabilirsiniz.

 

Bu aşamalarına ilki öğretim üyesi olarak atanmaktır. Bu aşamanın ardından da doçentlik ve profesörlük kadrolarına ulaşabilmek için ulusal ve uluslararası düzeyde makaleler kitaplar, sempozyumlar, konferanslar, tez yönetimi, lisans sınıfı , yüksek lisans sınıfı, doktora düzeyinde derslerin verilmesi gerekmektedir. Üniversitelerin içerisinde akademik personellerin statüsüne bakıldığında dört tür kadro bulunduğu görülür. Bunlar; uzman, öğretim görevlisi, öğretim üyesi ve araştırma görevlisi isimlerine sahiptir.

 

Her bir akademik kadronun kendisine göre şartları da bulunmaktadır. Araştırma görevlisi olarak bir üniversitede akademik kadroya atanabilmek için iyi bir not ortalamasına sahip olmak çok önemlidir.

 

Öğretim üyeliğinden ise not ortalaması puanı matematiksel olarak bir değer ifade etmemektedir. Çünkü Öğretim üyeliği kadrolarının atamaları ; doktor öğretim üyeleri, doçent ve profesör kadroları olarak tanımlanmaktadır.

 

Üniversite içerisinde öğretim görevlisi olmak için gerekli şart ise not ortalaması üzerinden ciddi oranda etki sahibi olduğu görülmektedir. Burada elbette mezun olunan Lisans ortalaması da bu noktada büyük önem taşımaktadır . Lisans diplomasında yer alan ortalama 3.00 ve üzeri ise bu akademik kariyer için büyük önem arz etmektedir. Çünkü akademik pozisyon yerleştirmelerinde bu durum göz önüne alınmaktadır. Bu açıdan da mutlaka lisans diploma ortalamasının yüksek olması gerekir.

 

Yukarıda değindiğimiz yükseklisans konusuna baktığımızda, özel üniversitelerde yapılabileceği gibi devlet üniversitelerinde de parasız olarak yapılabilir. Bunun için gerekli olan nokta ALES denilen yani Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavından tercih edilen üniversitenin talep ettiği puanlamayı kazanmış olmak gerekir. Genelde talep edilen puanlama 55 ve üzeridir.

 

Profesör Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Akademik Maaşlar

Geçtiğimiz yıl 2021 yılı sonu itibariyle akademik personel maaşlarının enflasyon oranına göre bu yıl 2022 yılı için zam miktarı belli olmuştu . Ancak %2.5 olan oranın meclisten geçmemesi sebebiyle maaşların akademik personele yansıtılma işlemi yapılmamıştı. Ancak 2022 Yılı Ocak ayı itibariyle akademisyen maaş farkları ve de %2.5 zam oranı haricinde akademik maaş farkları haricinde akademik zamlı maaşları aşağıdaki şekilde belirtilmiştir:

 

Üç yılını tamamlamamış Profesör: 17.338,52 TL

Üç yılını tamamlamış Profesör: 18.976,48 TL

Doçentler: 14.152,28 TL

Doktor Öğretim Üyesi: 12.324,26 TL

Araştırma Görevlisi: 10.430 TL almaktadır.

 

Profesör nasıl olunur? Maaşları Ne Kadar? Okuduğunuz alanda Profesör olmanız halinde alacağınız akademik zamlı maaşa 2022 için 18.976,48 TL’dir. Önümüzdeki yıl içerisinde maaş güncellemesi hakkında güncel bir bilgi verilmemiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.