DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Tantuni Dükkanı Açmak

Tantuni Dükkanı Açmak

Tantuni Dükkanı Açmak

Tantuni dükkânı açmak, özellikle son zamanlarda çok moda oldu. İstanbul’da neredeyse her gün bir tantuni dükkânı açılıyor. Haliyle rekabetin kızışmaya başladığı sektörler arasında geliyor. Tantuni dükkânı veya restoranı, doğrudan gıda üretimi ile alakalı olduğundan standartların yüksek tutulması gereken zor bir iştir. Bu nedenle kendi başınıza tantuni yapacak, kendi markanız altında satış yapacaksanız, ciddi bir sermayeye sahip olmanız gerekir. Zira hazırlanacak olan tantunileri depolamak için buzdolapları gerekir, ayrıca tantuni bozuk çıktığında genelde dava açılacak kişi siz değil, bayilik alınan firma olur, zira ona ait bir üründür.

 

Tantuni Dükkânı Açmanın Masrafları Nelerdir?

Tantuni Dükkanı açmanın masrafları çok fazla değil, en azından bayilik alacaksanız. Fakat dükkanı kendiniz açacaksanız, her şeyden önce nasıl tantuni yapılacağını öğrenmeniz gerekir, sadece öğrenmek yetmez, aynı zamanda ustalaşmak da gerekir. Haliyle sıfırdan tantunici açmanın masrafları belinizi bükmese de, işi başlatmak ve devam ettirebilmek hayli zordur.

 

  • Bir adet dükkan kiralamak (depozito ile 5-10 bin TL)
  • Tantuni ızgarası ( 2-3 bin TL)
  • Buzdolapları (10 bin TL)
  • Masalar, sandalyeler (5 bin TL)
  • Eğer varsa, tadilat, dekorasyon ( 5 bin TL)
  • Tantuni malzemeleri ( 2 bin TL)
  • Kasa sistemi ( 2 bin TL)
  • Şirket açılışı, vergi mükellefi ve sigorta başlangıcı ( 5 bin TL)

 

Yukarıda gördüğünüz üzere ortalama 35-40 bin TL sermaye, bu işe başlamak için asgari tutarı oluşturuyor. Bahsedilen rakamlar, en alt rakamlar olduğundan, batma riski de yüksektir. Tüm bu sermayenin yanında, olası iş düşüşlerine karşı en az 10 bin TL nakit bulundurmak gerekmektedir, zira iş yapamadığınız zamanlarda dükkân kar etmeyebilir ve geçinmek için kendi paranızı kullanmanız gerekebilir.

 

Tantuni Dükkânı Ne Kadar Ciro Yapar?

Sıradan bir tantuni dükkanının günlük cirosu, bulunduğu konum, dükkâna yapılan yatırım gibi pek çok faktöre göre değişkenlik gösterebilir. Fakat tantuni genelde dar gelirlere hitap eden bir yiyecektir bu nedenle buralarda çok satılmaktadır. Tantuni dürüm, eğer kırmızı etle yapılmışsa 18-20 TL, tavuk ile yapılmış ise 12 TL civarı bir rakama satılmaktadır. Genelde bir lavaşta 60-70 gram et, sos, soğan, domates ve başka malzemeler vardır. Ayran+tantuni tavuk dürüm 15 TL, ayran+dana tantuni dürüm 20 TL civarı bir rakama satılır.

 

Tantuni dükkanları günde yaklaşık 500-1000 TL arası değişen miktarlarda satış gerçekleştirirler, bu da günlük 50-70 adet civarı dürüm sattıkları anlamına gelir. İşlek bölgelerde bu rakam günlük 200 dürüme kadar ulaşabilir. Tavuk tantuni dürümün genelde tavuk maliyeti ortalama 3,00 TL, sos, soğan ve diğer malzemelerin maliyeti 0,75 TL, lavaş maliyeti 0,50 TL, servis malzemeleri maliyeti 0,50 TL ve ayran maliyeti 0,50 TL’dir. Sonuç olarak, ayran dahil bir tavuk tantuni 5,25 TL’ye mal olur ve 12-15 TL arası bir rakama satılır. Dana tantunide ise, et maliyeti 5-6 TL, malzeme, ayran ve diğer servis malzemeleri maliyeti 2,5 TL civarındadır, ortalama 7,5-9 TL arası bir rakama mal edilir ve 20 TL gibi bir fiyattan satılır.  Kar marjı yüzde 60-65 arasındadır. Eğer bayilik alınacaksa genelde maliyeti ile satış fiyatı arasında maksimum 2 kat fark olur.

 

Tantuni öğrenciler için tıpkı döner gibi uygun fiyatlı bir öğündür. Bu nedenle okula yakın bir bölgeye açılması, satış açısından çok uygundur. Eğer okul bölgesindeyseniz günde 100 adet tantuni dürüm satmanız normal kabul edilir. Hatta okulun direk göbeğinde bulunan bazı tantunicilerin 200 adete kadar satış yapabildiği belirtilmektedir.

 

Tantuni Dükkânı Kar Marjı Ne Kadar?

Yaklaşık yüzde 60-65 arası kâr marjı vardır. Bu, kasanıza giren her 100 liranın 60 lirası işletmeye kar kalıyor demek. Günde 1000 lira satış, 600 lira kar demek, 2000 lira satış, 1200 lira kar demek.

Tantuni Dükkânı Mesai Saatleri

İşletme ilk açıldığında günde 14-15 saat açık tutularak nabız yoklanır, işlerin en yoğun ve en az olduğu saatler belirlenir. Bu birkaç ay mutlaka devam etmelidir, zira insanlar dükkanınızı bilmediğinden ilk başlarda iş yapamayabilirsiniz. Mesai saatleri zaten zamanla yerine oturacak, tamamen kendiniz ayarlayabilirsiniz. Eğer yaptığınız işin yüzde 80’i 4-5 saatlik bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşiyorsa sembolik olarak dükkânı 7-8 saat açık tutabilirsiniz. Fakat işler sürekli varsa, günde 10-12-15 saate kadar dükkânı açık tutmak zorundasınız.

 

Tantuni Dükkânı Ne Kadar Kazanır?

Ayakta kalmak isteyen bir işletme kasasında en az 800 TL görmeden dükkânı kapatmamalıdır. Zira, tantuni dükkânı işletmek masrafların ağır olabileceği bir sektördür. Gaz masrafları, faturalar, kiralar, personel derken bir bakmışsınız bütün gün iş yapıp hiç para kazanamamışsınız. Her gün kasaya 400-500 lira girmiş, ama sizin payınıza düşen 0. Bu ilk defa rastlanan bir durum değildir, bu nedenle eğer kâr marjınız yüzde 60’lar civarında seyrediyorsa 800 TL, daha az ise 1000-1200 TL ciro yapmadan kapatmamalısınız dükkânı.

 

Eğer işyeriniz ayda 4-5 bin TL kar ediyorsa o dükkân iş yapmıyor demektir, bu para bana yeter diyebilirsiniz, fakat ani iş kesilmelerinde kendi cebinizden yiyeceğinizi varsayarsak yıllık ortalamanız asgari ücrete veya daha azına bile denk gelebilir.

 

  • Günde 800 TL ciro yapan bir işletme yaklaşık ayda 15.000 TL brüt kar elde eder.
  • Kira, personel masrafı, faturalar, dükkân giderlerini düştüğünüzde 7.000-9.000 TL arası bir para kalacaktır.
  • Borçlanacağınız zaman, mutlaka gelirinizi daha az düşünerek hareket etmelisiniz.
  • Zira geliriniz sabit değildir, siz bir tüccarsınız bu gelir yarı yarıya da düşebilir.
  • Mutlaka birikim yapmalı, parayı har vurup harman savurmamalısınız.
  • İleride ayda 3000 TL dahi kazanamadığınız günler gelebilir, bu günler için birikim yapmalısınız.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.