DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Taşıt Kredisi Neden Çıkmaz

Taşıt Kredisi Neden Çıkmaz

Taşıt Kredisi Neden Çıkmaz?

Taşıt kredisi neden çıkmaz? sorusu, son dönemlerde tarafımıza en çok iletilen soruların başında geliyor. Taşıt kredisi başvurusu olumsuz sonuçlanan bireyler; taşıt kredisi neden çıkmıyor? Taşıt kredisi neden onaylanmıyor? Taşıt kredisi neden sonuçlanmıyor? gibi benzer nitelikteki soruların cevabını merakla araştırmakta. Bu yazımızda sizler için taşıt kredisi neden çıkmaz? tarzındaki soruların en temel sebeplerini güncel hâliyle paylaşıyor olacağız. Böylece taşıt kredisi başvurularınızın neden olumsuz sonuçlandığını öğrenirken diğer yandan başvurularınızın nasıl kabul edilebileceği hakkında da fikir sahibi olacaksınız.

Taşıt Kredisi Neden Çıkmıyor?

Taşıt kredisi neden çıkmıyor? sorusu satın alınmak istenen araçla alakalı olabileceği gibi doğrudan sizinle ilgili de olabilir. Yani bu sorunun yanıtını verirken kredi sürecindeki tüm değişkenleri dikkate alıyor olacağız. İlk olarak hangi araçlara kredi çıkmaz? şöyle bir göz atalım. Bankalar, 2.el araçlarda genellikle yaş sınırı uygulamasına başvururlar. Her bankanın belirli bir modele kadar taşıtlarda kredi imkânı sunduğu, eski araçlara kredi vermeye ise pek yanaşmadıkları aşikâr. Bunun en önemli sebebi, araç kredilerinde satın alınan araç üzerine banka rehini konulması. Banka, borcun müşterisi tarafından ödenmemesi halinde araca el koyma hakkına sahip oluyor. Çok eski bir araca rehin konulması ve borcun ödenmemesi halinde aracın banka tarafından satışı zor olabilmekte. Ayrıca bazı kişiler tarafından üzerine rehin konulan araçların parçalanarak bu şekilde satışa sunulduğu da biliniyor. Yeni model araçlarda ise bu iki temel sorunla pek fazla karşılaşılmıyor.

2.el araçlarda bankalar genellikle 5-10  yaş arası marj uygulamasına gitmekte. Bazı bankalar 5 yaşa kadar araçlara kredi verirken bazı bankalarda bu sınırın 10 yaşa kadar çıkarıldığı görülmekte. Bankaların bazıları da yaş sınırını kredi vadesine göre belirliyor. Kredi vadesiyle beraber araç yaşının toplamı, bankanın 2.el araç kredisi yaş sınırı rakamını oluşturabiliyor. Mesela 3 yıl vade ile bir taşıt kredisi başvurusu yapacaksanız ve bankanın yaş sınırı 10 yıl ise en fazla 7 yaşa kadar olan bir aracı o bankadan kredi kullanmak suretiyle satın alabiliyorsunuz. Elbette bu uygulama her banka tarafından kullanılmayabiliyor. Bankanın belirlediği yaş sınırının üzerinde bir modelde araç alıyorsanız başvurunuz onaylanmayabilir. Bu durumda taşıt kredisi neden çıkmıyor? sorusunun ortaya çıkma nedeninin yaş sınırı olduğu öngörülebilir.

Taşıt Kredisi Neden Onaylanmıyor?

Taşıt kredisi neden onaylanmıyor? sorusu yalnızca krediye konu taşıtla ilgili olmayabilir. Kredi notunuz kredi çekmeye müsait değilse başvurunuzun banka tarafından kabul görmemesi muhtemeldir. Taşıt kredisi için kredi notu en az 1250 dolaylarında olmalı ve gecikmeye düşmüş ödemeniz bulunmamalıdır. Kredi notunuzun 1250 olması, her bankadan araç kredisi kullanabileceğiniz anlamı taşımıyor. Bazı bankalar taşıt kredisi için en az 1400 ya da daha fazla kredi notuna sahip olunmasını şart koşabilmekte. Kısacası taşıt kredisi için kredi notu şartı bankadan bankaya değişkenlik göstermektedir.

Kredi notuyla beraber gelirinizin de araba kredisi taksitlerini karşılaması gerekmekte. Ödediğiniz başka kredi bulunmuyorsa gelirinizin %60-65’lik kısmına kadar olan tutarı aylık kredi ödemelerinde kullanabilirsiniz. Örnek olarak; 4.000 TL maaşınız varsa aylık 2.400 TL ile 2.600 TL arasında taksit ödemesi yapabilirsiniz. Kredinizi 36 ay vade ile kullanacaksanız bu durumda maksimum kredi tutarı da ortalama 93.000 TL olacaktır.

Taşıt kredilerinde kullanılabilecek kredi üst sınırı için bir de yasal hesaplamalar var. Bireysel araç kredilerinde 120.000 TL’ye kadar olan araçlarda %70’lik bir kota uygulanır. 100.000 TL tutarlı bir aracı alırken en fazla 70.000 TL finansman kullanabilirsiniz ve kalan 30.000 TL’lik kısmı peşin olarak ödemeniz gerekir. Araç değeri 120.000 TL’nin üzerinde olduğunda 120.000 TL’ye kadar olan tutarın %70’i alınırken artan kısmın %50’si alınır. Örnek vermek gerekirse; 200.000 TL değerindeki bir araç için 124.000 TL’den fazla kredi kullanamazsınız. Araç değeri aracı satın aldığınız değer değil, yasal olarak her araç için belirlenen değerdir. 2.el araçlarda değer belirleme standardı kasko değeri iken 0 araçlarda aracın fatura değerine göre hesaplama yapılır.

Kredi notu ve gelirin yanı sıra taşıt kredisi neden onaylanmıyor? sorusunun başka sebepleri de olabilir. Bunlardan biri mevcut kredilerin yeterliliğidir. Hâlihazırda başka kredileriniz varsa bankalar yeni bir kredi tahsisini risk olarak görebilir ve başvurunuzu olumsuz sonuçlandırabilirler. Bu durumda imkânınız varsa mevcut kredilerinizi kapatabilir ve araba kredisi başvurunuzu bir süre sonra tekrar yapabilirsiniz.

Taşıt Kredisi Neden Sonuçlanmıyor?

Taşıt kredisi neden sonuçlanmıyor? sorusu, bireylerin merakla yanıt aradığı bir diğer soru olarak dikkat çekiyor. Eğer bankaya başvuru yaptıktan belirli bir süre sonra başvuru sonucunuz henüz gelmediyse bunun birden fazla nedeni olabilir. Özellikle kampanya dönemlerinde bankalardaki kredi yoğunluğu hat safhaya çıkmakta. Böyle bir dönemde başvuru yaptıysanız başvuru sonucunuzun açıklanması biraz süre alabilir. Dilerseniz bankadaki müşteri temsilcinizi ya da başvuru yaptığınız bankanın müşteri hizmetlerini arayarak bilgi alabilirsiniz.

Taşıt Kredisi Neden Alamıyorum?

Şu ana dek taşıt kredisi neden alamıyorum? sorusunun ortaya çıkma sebeplerinden sıklıkla bahsettik. Yasal bir takım sebepler de neden taşıt kredisi çıkmıyor? tarzı sorulara sebep olabilir. Haciz, icra, kredi yasağı, kanuni takip ve idari takip gibi hukuki durumlar, kredi çekmeye engel olabilir. Böyle durumlarda hukuki sorunun hangi işlem ya da olaydan kaynaklandığını tespit etmelisiniz. Bazen bilmediğiniz sebeplerle haciz ya da icra takibi başlatılabilir. Örneğin; geçmiş dönemde aldığı öğrenim kredisi sebebiyle haciz kaydı oluşan bir birey durumdan habersiz olabilir. Taşıt kredisi başvurunuz banka tarafından reddedildiğinde size mutlaka bu durumun sebebi bildirilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda söz konusu hukuki sebebi ortadan kaldırmanız gerekir. Öğrenim kredisi borcu sebebiyle haciz kaydı oluşması örneğinden devam edecek olursak bu tip sorunlarda borcunuzu ilgili kuruma ödemeli, ödeme yaptığınıza dair dekont ya da belgeyi araç kredisi başvurusu yaptığınız bankaya ibraz etmelisiniz. Böylece kredi talebiniz banka tarafından tekrar değerlendirmeye alınabilir.

Kredi ödemeleri sebebiyle oluşan hukuki süreçlerde durum biraz daha farklıdır. Eğer mevcut bir krediniz ya da kredi kartınız sebebiyle kanuni takibe veya idari takibe düştüyseniz dosyanızı kapatmak tek başına yeterli olmayabilir. Zira bilmeden böyle bir sürece dâhil olsanız bile bu durum kredi ödemelerinize sadık olmadığınız anlamı taşıyacaktır. Bankalar, bu gibi sorunlar yaşayan müşterilerine hemen kredi vermek istemezler. İlgili dosyaya ait ödemenizi tamamladıktan sonra bir süre beklemede kalmanız, yapacağınız en doğru davranış olacaktır. Bir süre deneme amacıyla da olsa hiçbir bankaya başvuruda bulunmamalısınız. Dosya kapama tarihinden 2-3 ay sonra tekrar başvuru yapabilirsiniz.

Taşıt kredisi neden çıkmıyor? Taşıt kredisi neden alamıyorum? sorularının bir diğer dayanağı da bankalara sık başvuru yapmak olarak karşımıza çıkıyor. İhtiyacınız olmadığı halde yaptığınız başvurular, gerçek ihtiyaçlarınıza sekte vuracak seviyede önemlidir. Banka, çok sayıda başvuru yapmanızı muhakkak olumsuz bir durum olarak görecektir. Şahıs birçok bankaya başvuru yapmış ve kredi kullanmadığına göre hep olumsuz sonuç almış kanısı oluşur ve son başvuru yaptığınız banka da bu sebeple başvurunuzu reddeder. Ayrıca başvuru sayısı  arttıkça kredi notu da düşer. Bunun önüne geçebilmek adına zorunda kalmadıkça kredi başvurusu yapmamalısınız.

Yukarıda sözünü ettiğimiz sıkıntılara çözüm bularak kredi sürecinizi daha profesyonel bir şekilde yönetebilir ve ihtiyacınız olan krediye daha kolay erişebilirsiniz. Bu etkenlerin büyük bir kısmı birbiriyle bağlantılı olup sadece birine dikkat etmeniz, kredi sonucunuzun olumluya dönmesi adına yeterli olmayacaktır.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.