DOLAR
32,4922
EURO
34,5544
ALTIN
2.496,96
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Ticari Taşıt Kredisi Şartları

Ticari Taşıt Kredisi Şartları

Ticari Taşıt Kredisi Şartları

Ticari bir taşıtı banka kredisiyle almak isteyenler, ticari taşıt kredisi şartları hakkında sürekli bir araştırma içerisinde. Bilindiği üzere bireysel taşıt kredisi ile ticari taşıt kredisi arasında bir takım farklılıklar mevcut. Bireysel taşıt kredisi, çalışanların ya da özel bireysel geliri olan vatandaşların bankaların taşıt kredisi hizmetlerinden faydalanmak suretiyle çektikleri krediyi ifade etmek için kullanılırken ticari taşıt kredisi ise şirket ya da şahıs firmaları adına alınacak araçların kredi ile fonlanmasını ifade etmekte.

Bu içeriğimizde ticari taşıt kredisi şartlarından ve ticari araç kredisi kullanacak kişi veya firmaların sahip olması gereken niteliklerden söz edecek, ticari taşıt kredisi çekerken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde duracağız. Ticari taşıt kredisi, şahıs şirketleri ya da ticari şirketler adına satın alınacak araçların kredili alımına yönelik kullanılmaktadır. Ticari şirketten kasıt en az bir ortak tarafından kurulan ve tüzel kişiliği haiz olan şirkettir. Piyasada en sık rastlanılan türleri ise limited, komandit ve anonim şirketlerdir. Ticari araç kredisi şartlarının daha iyi anlaşılması adına şahıs firması ve ticari şirketler için aranan şartları ayrı ayrı inceleyeceğiz.

Şahıs Şirketi Taşıt Kredisi

Bireyler, herhangi bir ortak olmadan kurdukları şahıs şirketleri üzerine banka kredisi aracılığıyla taşıt alımında bulunabilirler. Bu kişilerin satın alacakları otomobil tipi araçları bireysel kredi vasıtasıyla almaları da mümkündür. Lâkin vergi levhası bulunan şahıs, ruhsatta ticari olarak geçen bir aracı bireysel olarak kredilendiremez. Özetle şahıs şirketi sahibi bir kişi, ruhsatta otomobil olarak geçen bir aracı bireysel kredi aracılığıyla da kullanabilir; fakat ticari bir araç satın alacaksa bunun için işlemin envantere kaydedilmesi ve vergi levhasının bulunduğu şahıs firması üzerinden gerçekleştirilmesi gerekir.

Bankalar, diğer ticari kredilerde olduğu gibi ticari taşıt kredilerinde de firmaya bir limit tanımlarlar. Bazen bankadaki standart bir kredi limitinin taşıt kredisi için kullanılması mümkündür. Bir bankada işletme kredisi adı altında bir limitiniz bulunuyorsa, gerekli münakale şartlarının sağlanması halinde limitinizi taşıt kredisi için kullanabilirsiniz. Doğrudan taşıt kredisi limiti tanımlandı ise işlemleriniz çok daha hızlı şekilde gerçekleşecektir. Bankalarla çalışma halindeyseniz normal limit çalışıldığı süreçte taşıt kredisi tanımlanmasını da talep edebilirsiniz. Bankadaki müşteri temsilciniz sizden limit hazırlığı esnasında bilgi alırken bu hususu da mutlaka hatırlatmanızı öneririz.

Eğer hiçbir bankada ticari kredi limitiniz yoksa ticari taşıt kredisi süreciniz biraz uzayabilir. Banka görevlisi ilk olarak firmanıza ait mali evrakları alacak ve firmanızın mali gücünü test edecektir. Şirketinizin ve şahsınızın diğer kredi ödemeleri de göz önüne alınarak size bir limit tahsis edilir. Daha sonra genel kredi sözleşmesi adı verilen bir sözleşmeyi imzalamanız istenir. Limitler onaylandıktan ve sözleşmeleriniz sisteme işlendikten sonra taşıt kredinizi kullanabilirsiniz.

Ticari Taşıt Kredisi Nasıl Çekilir?

Şimdi de ticari taşıt kredisi nasıl çekilir? sorusunun yanıtına bir göz atalım. Ticari taşıt kredisi sürecinin ilk olarak limit tahsisi ile başladığından bir önceki başlıkta söz etmiştik. Limitiniz tahsis edildikten sonra satın almak istediğiniz araca ait tescil belgesini bankaya iletmeniz istenecektir. 2.el araçlarda ruhsat, 0 km araçlarda ise proforma fatura ile başvurunuzu yapabilirsiniz. 2.el araçlarda yaş sınırı uygulaması söz konusudur. Bankalar, genelde 5 ya da 10 yaşa kadar olan araçların kredili alımlarını kabul ederken daha eski model araçların alımına kredi vasıtasıyla aracılık etmek istemezler.

Limit şartları arasında araç rehini varsa araç satın alındıktan sonra üzerine bankanın rehini konulur ve daha sonra kredi ödemesi gerçekleştirilir. Eğer imza karşılığı ya da başka bir teminatla kredi kullanıyorsanız araç üzerine rehin konulmasına da gerek olmayacaktır. Kredi şartları arasında satın alınacak aracın rehin altına alınması yer alıyorsa alınan araç için kasko yapılması da zorunlu olacaktır. Banka, araca kaskoyu bizzat kendisi yapabileceği gibi dışardan yaptırmanızı da isteyebilir. Dışardan alacağınız kasko sigortası teklifi ile bankanın size sunduğu teklifi karşılaştırdıktan sonra kasko sigortanızı nereden yaptıracağınıza daha sağlıklı bir şekilde karar verebilirsiniz. Kredi riskiniz devam ettiği müddetçe her yıl kaskonuzu yenilemelisiniz. Eğer kasko sigortanızı dışardan yaptırıyorsanız sigorta temsilcisine aracın kredili olduğu bilgisini sunmalısınız.

Ticari Taşıt Kredisi Şartları Nelerdir?

Ticari taşıt kredisi nasıl çekilir? sorusunun ardından şimdi de ticari taşıt kredisi şartları nelerdir? detaylıca bir bakalım. Ticari taşıt kredisi şartlarının başında şahıs firması olsun ticari firma olsun adına kredi çekilecek şirketin aktif olması gelir. Yani daha önce var olan fakat sonrasında pasif duruma gelen, iflas etmiş, kapatılmış, konkordato ilan etmiş bir şirket adına taşıt kredisi alınamaz. Ayrıca ticari şirketlerde sicil gazetesinde kredili araç alımına yönelik bir engel bulunmamalıdır. Şirket ortaklarından birinin şirket adına krediyle ticari taşıt alabilmesi için noterden alınmış imza sirkülerinde yetkisinin olması gerekir.

Bankalar, alınacak araç için marj uygulamasına başvurabilirler. Şöyle ki aracın değerinin belirli bir oranına kadar kredi sağlanması mümkündür. Eğer firmanız doğrudan araç alım satımına, kiralamasına ya da işletilmesine yönelik faaliyette bulunuyorsa taşıt değerinin tamamına kadar kredi çekebilirsiniz. Bazı bankalar ise müşterinin verimliliğine göre marj uygulayabilirler. Bu gibi bilgilerin tamamını kredi talebi esnasında bankadaki müşteri temsilcinizden alabilirsiniz.

Ticari taşıt kredileri bankadan bankaya değişebileceği üzere genellikle 48 ayla sınırlandırılmaktadır. Bankadaki kredi tebliğinizde buna uygun bir karar alınmış olması gerekir. Örneğin; kredi tebliğinizde kredileriniz 24 ay ile sınırlandırıldıysa en fazla 24 ay vade ile ticari taşıt kredisi kullanabilirsiniz. Bu başlık altında bahsettiğimiz birçok husus, bankanın size sağladığı kredi şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Dolayısıyla hem sizin, hem de bankadaki temsilcinizin kredi tebliğinizi iyi okuması ve işlemlerin buna göre gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi takdirde kredi kullanım aşamasında öngöremediğiniz sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Ticari taşıt kredileri, KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) vergisinden muaftır; fakat BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) bu kredilerde uygulanmaktadır. Bireysel kredilerde ise hem BSMV, hem de KKDF vergileri alınmaktadır. Firma adına araç aldığınız için KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) vergisinden muaf tutulursunuz. Bu da ticari krediler için önemli bir avantaj olarak ön plana çıkmaktadır.

Ticari Taşıt Kredisi İçin Gerekli Evraklar

Ticari taşıt kredisi için gerekli evraklar, kredi kullanımı öncesinde bankaya ibraz edeceğiniz belgeleri ifade etmektedir. Eğer bankada hazır bir limitiniz bulunuyorsa ve kredi kararınızın tahsis edildiği tarih üzerinden 1 yıl geçmediyse sadece araca ait belgelerle başvuruda bulunabilirsiniz. Bir bankaya ilk defa başvuru yapacaksanız ticari taşıt kredisi için gerekli evraklar da artacaktır. Bunun için bankaya aşağıdaki evrakları ibraz etmeniz gerekir. Ticari taşıt kredisi için istenen evraklar şunlardır;

  • Vergi Levhası
  • Oda Kayıt Belgesi veya Faaliyet Belgesi
  • Şahıs firması için İmza Beyannamesi, ticari firmalar için İmza Sirküleri
  • Ticari firmalar için Ticaret Sicil Gazetesi kuruluş ve son yayın örneği
  • Son 3 yıla ait vergi beyannameleri ve detay mizan evrakları
  • Basit usulde kazanç elde eden şahıs firmaları için işletme defteri hesap özeti
  • el araçlarda satın alınacak araca ait ruhsat görüntüsü
  • 0 kilometre araçlarda satın alınacak araca ait proforma fatura
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.