DOLAR
32,3363
EURO
35,1873
ALTIN
2.247,37
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
12°C
Cuma Az Bulutlu
13°C

Katip nasıl olunur? Maaşları ne kadar?

Katip nasıl olunur? Maaşları ne kadar?

Katip nasıl olunur? Maaşları ne kadar?

 

Adliyelerde ya da noterlikler de görev yapan ve katiplik faaliyetlerini sürdüren kişiye “Zabit Katibi” denir. Katip sınavı ile iş imkanı yakalayan katipler hakkında merak edilen birçok soru vardır. Katip Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Katipler nerelerde iş bulabilir. Çalışma koşulları nelerdir? Sorularına yanıt vermeye çalışacağız. Katipler ne vazife yapar? Katip maaşı ne kadar? Katipler nasıl iş bulur?

 

Katipler adliyelerde görev yapma yetkisine sahip olan kişilerdir. Bunun yanında noterlik ve diğer devlet kurumlarında da çalışan katipler, kayda geçmesi gereken ifadeleri tutanak olarak tutarlar.

 

Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara girmeleri gereken katiplerin, sınav klavye kullanma ve uygulamalı sözlü sınavlarından geçerek tam not almaları gerekmektedir. Bahsi geçen sınavda başarılı olan kişilerin mutlaka aşağıdaki şartları da karşılaşmaları gerekmektedir

 

l Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

l Adalet Bakanlığı tarafından istenilen eğitim düzeyine sahip olmak

l 657 sayılı olan Devlet memurları kanununda yer alan 48.maddeye göre devlet memuru olma şartlarına tabi olmak

l 35 yaşını geçmemiş olmak

l KPSS puan türünden en az 70 puanı almış olmak gibi

Katip Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Katip olarak iş hayatına adım atmak isteyen kişilerin mutlaka KPSS sınavına girmesi ve belli bir KPSS puanına sahip olmuş olması gerekmektedir. Bu anlamda katip olabilmek için ayrıca klavye sınavı denilen sözlü sınav üzerinden de geçerek tam not almaları gerekir. Uygulamalı klavye sınavı denilen bu sözlü sınavda, 3 dakika içerisinde 100 kelime gibi yazıyı yazmaları istenmektedir. Adayların talep etmesi halinde F veya Q klavye ile sınava katılmaları mümkündür.

 

Sözlü sınav denilen sınavda her konudan soru sorulabilir. Konusu başlıkları şu şekildedir:

 

l Atatürk İlke ve İnkılapları

l İfade ve Kavrama yeteneği

l Genel Kültür

l Atanma istenen kadroyla ilgili olarak gerekli mesleki bilgiye sahip olma gibi

Katiplerin Görevleri Nelerdir?

Mahkemelerde yer alan tüm yazışmaların zamanında doğru bir şekilde kayda geçirilmesi, dosyalanması ve de düzenlenmesinden sorumlu olunması Katibin işidir.

 

Duruşmalarda, hakimin emrine göre hareket eden katipler, olan biten herşeyi yazmak zorundadır. Hatta mahkeme dışında dahi hakimin yanında kayıtları tutmak zorundadır.

 

Her türlü tebligat işi de yine katipler tarafından yürütülmektedir.

 

İşi biten dava dosyalarının kaldırılması, alınan kararların uygulanması ve rafa kalkmış olan dosyaların arşive yollanmasında da yine katiplerin görev ve sorumluluğu bulunmaktadır. Bunun yanında olay yeri inceleme tutanakları da yine katipler tarafından yapılmaktadır.

 

Katip Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Katip maaşları bulundukları devlet kurumuna göre değişiklik göstermektedir. Hizmet verdiği yılda maaş konusunda etki oluşturacaktır. Ama genel olarak katip maaşlarına değinmek gerekirse; 5000-8000 TL arasında değişikliğe uğradığı görülmektedir.

 

Kendi alanında iş bulma noktasında oldukça sınırlı olan bu meslekte klavye kullanımı ve hız çok önemlidir. Katiplerin çalışma alanı adliyeler ve noter binalarıdır.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.