DOLAR
32,4487
EURO
34,7895
ALTIN
2.446,57
BIST
9.940,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır? 2020-2021

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır? 2020-2021

Boşanmış eşler arasındaki gerilimin nedeni yaşam desteği anlaşmasıydı. Boşanma davası sırasında tarafların karşılıklı olarak tanıdığı haklar arasında ne tür nafaka türleri değerlendirilmektedir? Boşanma davasında tarafların hakları nelerdir, nafaka sınırı vardır, nafaka nasıl hesaplanır, yazımızın devamında tüm soruların cevaplarını bulacaksınız. Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır hakkında Ne kadar nafaka öderim, Nafaka ücreti nasıl hesaplanır, Maaşa göre nafaka vb. konularda bilgi sahibi olacaksınız.

Nafaka Türleri Nelerdir?

Türk hukuk sisteminde gıda türleri; Yoksulluğun sürdürülmesi, ikincil bakım ve sorunla ilgili bakım dahil olmak üzere üç tür bakım avantajı vardır. Boşanma davası açıldıktan sonra dava açılır ve tarafların rızası ile nafakaya nafaka eklenir. Duruşma sırasında bir erkeğin ve bir kadının ikamet ettiği yerdeki maddi durum da polis tarafından kontrol ediliyor, mahkemeye ödenen nafaka miktarı belirlenmemiş, artırılıp azaltılabiliyor.

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır

Bakım primleri tarafların mali durumuna göre değişiklik gösterebilir. Nafaka ödenekleri bir dilekçe talebi gönderilerek değiştirilebilir. Önlemin destekleyici katkısı, davanın gönderildiği tarihten son bitiş tarihine kadar devam eder ve ardından geçerlilik süresi sona erer. Aile hukuku hakimi, dilekçe gerektirmesi halinde tüzel kişiden nafaka da alabilir. Dosyalanan talepte belirtilen şartlara ek olarak nafaka ödeneği ödenmez. Örneğin dilekçede taraflardan biri 100.000 lira tutarında parasal tazminat talep etse, hâkim 200.000 lira tutarında parasal tazminat ödemeyecekti.

Ödenecek tazminat miktarı, hakimin gerekçesine bağlı olarak, davadaki tanıklara, delillere ve delillere bağlı olarak beyan edilen 100.000 liradan az olabilir veya verilmeyebilir. Aylık tedbir 1000 lira ve yoksulluğun idame ettirilmesi ayda 1000 lira ise, ayda toplam 2000 lira istenir, hâkim 3000 liralık nafaka ödeneği ödemeyecektir. Burada eşin mali durumuna göre talep edilen miktarın limiti dahilinde hatta daha düşük bir sınır dahilinde ayarlanacaktır. Bakım miktarı gereksinimleri aşmaz. Ortak desteği, bir çocukla bağlantılı çocuk nafakasıdır.

Tarafların Boşanma Davasındaki Hakları Nelerdir?

Boşanma davası sırasında taraflar maddi ve manevi tazminat ve nafaka hakkına sahiptir. Boşanma sürecinde sadece kadınlar değil erkekler de tazminat, maddi ve manevi tazminat talep etme hakkına sahiptir. Tarafların nafaka hakkı, sunulan dava türüne ve kişilerin gelirlerine göre hesaplandığından, tarafların hakları kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

Boşanma Nafakası Nasıl Hesaplanır?

Aile kavramı o kadar önemlidir ki, ailenin parçalanması ve birliğin bozulması çok katı biçimsel koşullara tabidir. Boşanma davaları ikiye ayrılır: genel ve özel boşanma gerekçeleri. Boşanma durumunda zinanın özel nedenleri, zina, yaşama kastı, istismar, akıl hastalığı, terk ve çok katı biçimsel ve kanıta dayalı gerekliliklerle özel boşanma nedenleridir. Boşanma davaları, boşanmanın özel nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ortak bir boşanma nedeni olarak görülen ciddi uyumsuzluğun taraflar için hayatı dayanılmaz kıldığı düşünüldüğünde, ispat koşulları burada farklı şekilde değerlendirilmektedir.

Ayrıca Türk Medeni Kanunu’na göre nafaka hakkı bulunanlar;

  • Fazla insan
  • Ev hanımları,
  • Geliri olmayanlar
  • Asgari maaş,
  • Ödeyemeyecekleri düşük geliri olanlar için,
  • Tam zamanlı bir işi olmayanlar mülakat yapmayı faydalı bulabilirler.

Özel Boşanma Nedenleri

Özel boşanma davalarında mahkemeye giden evli çiftlerin durumu değerlendirilirken çok katı delil gereklilikleri dikkate alınır. Eşlerin birbirlerine sadakat yükümlülüğüne aykırı olarak karşı cinsle yaşamaları halinde, zina sebebini de belirterek bu durumun farkına vardıktan sonra altı ay içinde boşanma davası açmaları gerekmektedir. Altı ay içinde açılmayan davalar, özel boşanma gerekçelerinden çıkarılacak ve taraflarca hesaplanan nafaka miktarını da etkileyecektir. Zina gibi özel gerekçelerle başlatılan anlaşmazlıklar çok ciddi ekonomik sonuçlar doğurduğundan, açılan boşanma türü de nafaka hesaplanmasında önemli rol oynamaktadır. Haklarından etkilenen ve mahrumiyet sebebi bırakılarak mahkemeye giden taraflar arasında genel boşanma davaları açılacak.

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır

Sözleşmeye dayalı boşanma ve şüpheli boşanmalar da çocuk yardımı hesabında aktif bir rol oynar. Sözleşmeden doğan boşanma durumunda taraflar, boşanma ve boşanmanın detayları gibi tüm konularda barış anlaşması ile yasal işlem başlatır. Sözleşmeye dayalı boşanma durumunda, tüm konular üzerinde anlaşmaya varılmalıdır. Çocuk varsa çocuğun velayeti, bir kadının nafakası, bir erkeğin nafakası, maddi ve manevi zarar yani davanın tüm detayları için başvurmaları gerekir. Anlaşma açısından tarafların tüm detaylar üzerinde anlaşması ve hakimin anlaşmayı onaylaması gerekir. Böyle bir boşanma durumunda, taraflar davalar için nafaka miktarı üzerinde anlaştığından, nafaka miktarı diğerinin belirlediği miktardaki aylık nafaka miktarına eklenecektir. Tarafların herhangi bir konuda anlaşamadığı hukuk davalarında hâkim, çocuğun gelir seviyesini dikkate alarak nafaka miktarının belirlenmesine belirli miktarlarda aylık ödenek eklemeye karar verir.

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır? 2020-2021

Boşanma davası sırasında ve sonrasında nafaka miktarı tarafların sosyo – ekonomik düzeyine göre dikkate alınır ve kişinin gelir düzeyine göre nafaka miktarı belirlenir. Türk medeni hukukuna göre, karşı tarafın nafaka olarak ödeyemeyeceği tutarın belirlenmesi mümkün değildir. Mahkemedeki bakım miktarının hesaplanmasında taraflarca sosyo-ekonomik bir anket yapılır. Tarafların gelirleri belirlenir. Tarafların gelir tabloları da dikkate alınır. Bu durumda, bakım miktarı belirlenirken tarafın hatası da dikkate alınır.

Boşanan Kadına Devlet Destekleri ve Maddi Yardımlar 

Nafaka ve nafaka ödeyen tarafın mali durumu aynıysa, hesaplama çocuğun ihtiyaçlarına göre yapılmalıdır. Arzu edilirse taraflar kendi aralarında bir anlaşma yapabilirler, bu anlaşmanın resmi bir nitelik taşıması için bir hakim tarafından imzalanması gerekir. Gelir artışı gibi durumlarda nafaka ödeneğinin artırılması söz konusu olduğunda, nafaka mükellefine mağdur olmamak için, nafaka ödeneği verilmesi durumunda TÜİK tarafından yayınlanan ÜFE ve TÜFE artış oranı artırılmaktadır. Hâkim tarafından onaylanan ve hesaplanan nafaka miktarı enflasyon oranının altında kalsa bile, yasal işlem yapılabilir ve buna karşılık gelen bedel üzerinden nafaka artışı gerekebilir.

Ne Kadar Nafaka Öderim?

Boşanma üzerine burs adı altında yoksulluk azaltma başvurusu yapılır. Eşin maddi durumunun belirleyeceği yoksulluğu sürdürmenin her zaman üst sınırda olacağı doğru değildir. Örneğin 300 ila 400 lira arasında sayılarla girilebilir. Kişinin hayatına devam edemeyeceği şeklinde bir rakam olsa da, karşı durumun mali durumuna göre daha düşük bir sınırdan nafaka verilebileceği durumlar da vardır. Nafaka alabilmek için taraflardan birinin çocuk olması gerekmiyor. Yasa gereği, bir kadının geçimi, çocuğun geçiminden ayrı olarak düzenlenmiştir. Boşanma davasının açılışında tedbir, yoksullukla mücadele sırasında mağdurdan nafaka aldı.

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır

Maaşa Göre Nafaka

Bakımdan yararlanmak için partinin kusursuz veya daha az kusurlu olması gerekir. Yargıç, insan hakları partisine nafaka sağlar. Kadınlar ve çocuklar boşanma sonucunda yoksulluğa düşerse, kusursuz veya daha az kusurlu ise karşı taraf, partinin mali durumunu ve boşanma sonrasında ne olacağını dikkate alarak o kişiye belirli nafaka ödemekle yükümlüdür. Çocukların velayetini almayan taraf bu durumlarda nafaka ödemekle yükümlüdür, çocuğun ihtiyaçları için aile yardımını ödeyecek kişinin ve bir başkasının geliri çok önemlidir. Kişinin gelirinin yüksek olduğu kanıtlanırsa, hâkim, çocuğun ve ideal kişinin yüksek yararına dayalı olarak vergi ödemeleri isteyebilir. Bu gibi durumlarda kişinin gelirinin artması olarak, nafaka miktarının artırılması başvurusu yapılarak kişinin gelirinin de arttığını ispat etmesi şartıyla artırılabilir. tüm gelirini ve daha fazlasını ödeyebileceğini. Nafaka ödenmez ise icra takibi başlatılır.

Boşanma Durumunda Nafaka Sınırı Nedir?

Boşanma davası açılırsa, yoksulluğun sürdürülmesi için başvuru yapılır. Eşin mali durumuna göre belirlenecek olan yoksulluğun devamı her zaman en üst düzeyde olmayacaktır. Bu, 300 ila 400 lira gibi sayılarla ilişkilendirilebilir. Hiçbir tarafın nafaka alması için tek bir çocuğa ihtiyacı yoktur. Kadınlara yardım, nafakadan ayrı olarak sağlanır. Boşanma dilekçesi verme sürecinde, önleyici bakım denilen mağdurun yoksulluk azaltması aranır.

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır

Nafaka Hesaplaması Nasıl Yapılır

Çocuğun velayetini almayan tarafa nafaka ödemesine karar verilir. Bu durumda, nafaka ödeyen kişinin ve diğerlerinin gelir durumu çok önemlidir. Gelir durumunun teyit edilmesi durumunda; Çocuğun ve ideal tarafın yararına, yargıç makul bir fiyat talep edebilir. Bir kişinin geliri artarsa, daha fazla nafaka ödeyebileceklerini ispat edebilmeleri kaydıyla, artırılmış nafaka davası açılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.