DOLAR
32,5244
EURO
34,7436
ALTIN
2.492,99
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Ölüm Maaşı Ne Kadar? Şartları Nelerdir?

Ölüm Maaşı Ne Kadar? Şartları Nelerdir?

Kişinin vefatı sonrası Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile hak sahiplerine bağlanan ölüm aylığı ile  hak sahiplerine ölüm maaşı bağlanmaktadır. Ölüm Maaşı Ne Kadar Şartları Nelerdir Ölüm maaşı ne kadar olduğuna dair detayları ve hesaplamanın nasıl yapılacağı konusunda içeriğimiz de ele aldığımız gibi aynı zamanda Ölüm Maaşı Ne Kadar Şartları Nelerdir ölüm maaşı şartları ve kimlerinin yararlanabileceği konusunda merak edilenleri sizler için araştırdık.

Ölüm Aylığı Başvuru Şartları Nelerdir?

Ölüm maaşı yararlanmak isteyen hak sahiplerinin belirlenen koşulları sağlaması gerekmektedir. Aksi halde kişiye herhangi bir aylık bağlanmayacak olup vefat kişi üzerinden herhangi bir hak talep edilemeyecektir. Bu sebeple ölüm parası, maaşı ve aylığı olarak tabir edilen nakdi gunceldetay.net destek ödemesinden yararlanmak için SGK tarafından belirlenen hak sahiplerinin ölüm maaşından yararlanabilmesi için;

  • Vefat eden kişinin en az 5 seneyi baz alarak sosyal güvencesi bulunmalı ve toplamda 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primini doldurmuş olması gerekir.
  • Yaşlılık ve malullük aylığı için ilgili yükümler gereğince hak kazanmış olması
  • Sosyal güvencesi bulunan vefat eden kişinin genel sağlık sigortası prim borcunun olmaması şartı aranmaktadır. ( Genel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar )
  • Ölüm aylığının bağlanması ancak belli durumlar nedeni ile kesilmesi halinde ilgili kuruma yazılı istekte bulunarak ölüm aylığından yararlanılabilir.

Ölüm Maaşı Kimleri Kapsar?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen ölüm maaşı hak sahipleri vefat eden kişinin eşi, çocukları ve anne/babayı kapsamakta olduğunu söyleyebiliriz.

Vefat Eden Kişinin Eşine Bağlanan Ölüm Maaşı

Vefat eden kişinin eşine uygulanmak üzere bağlanacak olan ölüm parası için eşin vefat eden kişi ile yasal olarak evli olması yani evlilik bağı şartı aranmaktadır. Sigortalının eşine bağlanacak olan ölüm maaşının oranı yüzde 50 olarak belirlenmiş. Ancak sigortalının çocuğu bulunmuyor ve çalışmıyor ise bu durumda yüzde 75 oranında ölüm aylığı bağlanabilir.

Sigortalının Çocuklarına Bağlanan Ölüm Parası Şartları

Vefat eden kişi için belirlenen yüzde 50 aylık bağlanmasına ilave olarak sigortalının çocuklarının olması durumunda erkek ve kız çocuklar içinde aylık bağlanabilir. Bu çerçevede erkek çocuklarda yükseköğrenim okuyan 25 yaşını doldurmamış, evli olup olmadığının herhangi bir değer taşımadığı; ortaöğretim gören 21 yaşından gün almamış olmaları ve son olarakta herhangi bir eğitim öğretim almamış olan 18 yaşını doldurmayanlara ölüm aylığı bağlanabilmektedir. Kız çocuklarda ise bu durum biraz daha farklı olmaktadır. Sigortalının kız çocukları için belirlenen yaş ve öğrenim derecesi aranmamaktadır.

Ölen Kişinin Engelli Çocuklarına Bağlanan Ölüm Aylığı

Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirdiği tespit edilen malul çocuklara da evli olup olmadığına, yaşına veya cinsiyetine bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanır.

Anne ve Babaya Bağlanan Ölüm Parası

İlgili kanun kapsamında ölen kişinin hak sahiplerinden anne ve babaya ölüm maaşı bağlanabilmesi için anne ve babanın ilgili kurumlarca belirlenen kriterleri karşılıyor olması gerekir. Eğer anne ve baba 65 yaş ve altı ise bu durumda vefat eden kişinin hak sahiplerinden eş ve çocuklarından geriye kalan hisse olmak zorundadır. Aynı zamanda anne ve babanın vefat eden kişi üzerinden hak sahibi olabilmeleri için gelir getirici her türlü durumların toplamı asgari ücretin altında olmak zorundadır. Ölen çocukları gunceldetay.net üzerinden ölüm maaşı almak isteyen anne ve babaya herhangi gelir veyahut aylık, maaş bağlanmamış olması gerekmektedir. Şayet anne ve baba 65 yaşın üzerinde ise; belirlenen koşulları yerine getirmeleri halinde vefat eden çocukları üzerinden diğer hak sahipleri üzerinden geriye kalan hisse kalmamış olsa dahi ölüm maaşı alabilir.

Ölüm Maaşı Ne Kadar?

Ölüm aylığı almak isteyen kişilerin kimler olduğu hak sahiplerine verilecek hisselerin oranlarının ardından en çok merak edilen diğer sorulardan biri 2021 yılı itibari ile ölüm maaşının ne kadar olduğudur. 2021 yılı itibari ile vefat eden sigortalının hak sahiplerine bağlanacak olan ölüm maaşı bedeli emeklilere gelen zam ile birlikte artmış olup asgari 370 lira azami ise 4 bin liraya ulaşmaktadır.

Ölüm Maaşı HESAPLAMA

Ölüm ödeneği miktarı, vefat edenlerin yararlanıcıları arasında belirli oranlarda dağıtılır. Emekli maaşı alan dul bir kadın, ölen kişinin son emekli maaşının yüzde 75’ini ya da dul eş de emekli veya sigortalıysa ölen kişinin maaşının yüzde 50’sini öder. Emeklilikte vefat eden bir kişi nedeniyle yıllık gelirin ödenmesi gerekiyorsa, nihai teminat prim süresine ve primlerin ödenmesi gereken toplam gün sayısına bağlı olacaktır.

Bağ-Kur Ölüm Aylığı Alma Şartları 2021

Bağ-Kur’dan emekli olarak ölen bir kişinin maaşı dullara, 18 yaşın altındaki çocuklara, lise veya üniversite öğrencilerine veya velilere verilebilir. Vefat etmiş bir emekli için vefat emekli maaşı alabilmek için, en az 1800 prim gün ve Bağkura herhangi bir borcunun bulunmaması gerekir.

Ölüm Aylığı Başvurusu Nereye Yapılır?

Vefat eden kişi üzerinden ölüm maaşı almak için hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine müracaatta bulunmaları gerekmektedir. Gerekli belgeler eşliğinde SGK Hizmet Kurumlarına yapılan ölüm maaşı başvurusunun inceleme ve prosedürler ardından hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmaktadır. Ölüm maaşı bağlanan hak sahipleri ardından Emeklilik Daire Başkanlığı’na giderek beyan taahhüt belgesi ve tahsis talep eşliğinde başvuru işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Öncesinde bahsettiğimiz kişinin SSK’lı olması durumunda başvurması gereken birimler idi. Ancak vefat eden kişinin BAĞ-KUR’lu olması durumunda ise kişiler yine Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ilgili belgeler ile birlikte başvurması gerekir.

Tüm bunlara gerek kalmadan internet üzerinden de ölüm maaşı başvurusu yapılabilmektedir.

Ölüm Maaşı Başvurusu E-devlet

E-devlet üzerinden ölüm maaşı yapmak için; e-devlet hizmet platformuna bilgisayar veya akıllı cihazınızdan e-devlet şifresi ve TCKN ile giriş yapmanız gerekmektedir. Ardından Sosyal Güvenlik Kurumunu hizmetlerinden Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi üzerinden vefat eden yakınınıza ait TC Kimlik numarası ile ölüm maaşı talebinde bulunabilirsiniz. E-devlet’te karşılaşacağınız ibare ise; “Bu hizmeti kullanarak, 4/1-c kapsamında aylık almakta iken vefat eden kişilerin hak sahiplerine (eş / çocuk / anne / baba) ölüm yardımı ödenmesi veya dul / yetim aylığı bağlanması talebinde bulunulabilir.” Direkt hizmete erişmek için buraya tıklayınız.

Ölüm Aylığı İçin Gereken Belgeler

Ölüm maaşı almak isteyen kişilerin ikametlerinden bulunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine müracaatta bulunmalı ve gereken belgeleri temin etmeleri gerekmektedir. Başvuru esnasında gereken belgeler ise aşağıdaki gibi sıralanmıştır;

  • Nüfus Müdürlüğünden alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Kimlik Araştırma Belgesi
  • 18 yaşını doldurmuş ancak 25 yaşını aşmayan erkek çocukların temin etmesi gereken Öğrenim Belgesi
  • Hak sahiplerine ait 3 adet vesikalık fotoğraf
  • Mal bildirim belgesi
  • Muhtaçlık belgesi
  • İlgili kurumlar tarafından ilave belgelerde talep edilebilir.

Ölüm Aylığı Ne Zaman Verilir?

Vefat eden kişinin ölüm tarihi esas alınarak; ölüm sonrası aybaşı itibari ile ölüm maaşı verilmektedir. Ancak başvuruyu ölüm tarihi sonrasında yapan hak sahipleri için başvuru tarihi esas alınarak ölüm parası verilir.

Cenaze Parası Ne Kadar? SGK Cenaze Ödeneği Nasıl Alınır?

Cenaze desteği devlet tarafından verilmektedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasının 37. maddesi yönergesinde belli şartlar nedeni ile hayatını kaybeden sigortalının hak sahiplerine ödenen destek tutarıdır. 801 lira olarak hak sahiplerine verilen cenaze ödeneği hakkında tüm ayrıntılar; Cenaze Parası Ne Kadar? SGK Cenaze Ödeneği Nasıl Alınır? 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.