DOLAR
32,4936
EURO
34,9335
ALTIN
2.432,00
BIST
9.790,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Temettü Nedir? Nasıl Alınır 2021 HESAPLAMA

Temettü Nedir? Nasıl Alınır 2021 HESAPLAMA

Temettüler, bir şirketin özellikle geçen yıl borsada belirli bir süre boyunca kazandığı temettüler olarak ifade edilir. Ayrıca net kardan daha büyük olan şirket ortaklarının kazancı olarak da rapor edilir. İki şekilde dağıtılır: nakit ve hisse senedi. Temettü Nasıl Alınır Temettü Nedir Nasıl Alınır Temettü veren Hisseler Temettü Nedir Temettü almak için ne zaman hisse almalı Temettü ödemeleri Temettü Hisseleri Temettü ne zaman dağıtılır?

Temettü Nedir?

Temettüler, şirketlerdeki hisseler tarafından hissedarlara tanınan hakların bir parçasıdır. Kısacası, kar paylaşımı olarak adlandırılabilir. Tanımı daha net hale getirmek için; Temettü, iştiraklerin dönem içinde elde ettikleri kardan, yani toplam kardan aldıkları temettüdür. Söz konusu şirketin yatırımı yapan yatırımcıya ödediği temettüler, yıllık net gelir oranına göre belirlenir.

Pay sahipleri arasında bu hakka sahip olanlar, ödenmiş sermayedeki sermaye paylarının büyüklüğüne göre paylarını alırlar.

  • Bu işlem sayesinde hangi hissedarın hangi payı alabileceği belirlenir.
  • Yıl boyunca bu beyannameden vergi ve diğer harçlar kesilir.
  • Kalan maliyetlerin geri kalanı, en az% 20 olmak kaydıyla, maliyetler düşüldükten sonra dağıtılacaktır.
  • Bahsettiğimiz bu işlem temettü ödemesi olarak biliniyor.
  • Temettü hisse olarak veya nakit olarak ödenebilir.
  • Bu seçim, temettüyü kullanan kişi tarafından yapılır.
  • Kâr payları hisse şeklinde dağıtılırsa, bunlar serbest sermaye artırımı için eklenir ve yeni paylar iade edilir.
  • Kar payı dağıtım kararı sorumlu Yönetim Kurulu’nun teklifi üzerine şirket genel kurulunda alınacaktır.

Temettü Nasıl Alınır?

  1. Yatırımcılar, şirket hisselerine sahip olmaları şartıyla temettü alma hakkına sahip olabilirler.
  2. Şirketin hisselerine sahip olmadan temettü alma hakkınız olamaz.
  3. Böylece hem şirkete ortak olurlar hem de temettü alma hakkına sahiptirler.

Şirketlerin önceki gün temettü ödeyecekleri zaman satın aldıkları hisseler, bu hisselerden kar etmek isteyen yatırımcılara temettü alma hakkı verir. Şirketler, Yönetim Kurulu’nun önerdiği şekilde pay sahiplerine yıl içinde ödenen temettülerden oluşan kar paylarının dağıtımına karar vererek pay sahiplerine dağıtım tarihini ilan eder. Ödenen temettü nakit veya hisse olarak ödenmiş ise, otomatik olarak payı alacak şirket ortaklarının hesaplarına aktarılabilir.

Borsada Temettü Nedir?

Borsada temettü veya temettü olarak bilinen bu durum, şirketlerin dönem karlarını temettü şeklinde hisse, nakit veya her ikisine birden hakkı olan hissedarlarına dağıttığı anlamına gelir. Ödenecek temettü ile ilgili olarak şirkette hisse sahibi olan tüm hissedarlar, kardan pay alma hakkına sahiptir. Temettü dağıtan bir şirketle ortaklığa giren yatırımcılar, ödenmiş sermayedeki hisse adedine bağlı olarak kardan pay alabilirler. İlgili temettü oranları, bu konuyla ilgilenen yatırımcılar tarafından dikkatle incelenir. Temettü miktarı şirketin yıl sonu bilançosuna göre belirlenir.

Temettü Nedir Nasıl Alınır

Temettü Nedir Nasıl Alınır

Temettü Dağıtımı Nedir? 

Temettüler farklı şekillerde ödenir. Bu seçenekler nakit olarak, envanterde veya kısmen mevcut ve kısmen aktif olarak belirtilir. Söz konusu şirket bedelsiz sermaye artışı dilerse, kar payını hisse şeklinde dağıtabilir. Bu noktada yatırımcılar söz konusu şirketin cari piyasa değeri üzerinden hisse alacaklardır. Temettü dağıtmaya karar veren şirket borsa işlemi yapmazsa birinci nakit temettü payını çıkarmak zorundadır. Yatırımcı temettüleri genellikle Mayıs ayının sonunda ödenir. Şirketlerin kâr dağıtımı uygulaması zorunlu değildir. Ancak, pazarda kendinize bir isim vermek ve favori bir şirket olmak büyük bir iş meselesidir.

  • Temettü ödeyen şirket için olumlu getiri sağlar.
  • Böylece tanıtımını yaptı.
  • Temettü ödeyen şirketler yatırımcılar için daha avantajlıdır.

Kar payı dağıtım verimliliği yüksek olan şirketler, yatırımcılardan ve yatırım yapmayı düşünenlerden daha fazla güven kazanıyor. Bu alana yatırım yapmak isteyenler için, hem temettü geliri hem de yatırım geliri üreten şirketler için daha karlı ve karlı kabul edilir.

Temettü Hesaplama Nasıl Yapılır? 

Aşağıda, temettü hesaplama sürecine ilişkin örnekler verilmiştir.

  • Şirket olarak % 40 temettü beklenmektedir.
  • Bu şirket, yatırımcılardan birinin 100 hissesine sahiptir.
  • Bu hisseler yazılı bedeli ile değerlenmiştir. Bu hisselerin borsadaki değeri 1₺.
  • Duruma göre yatırımcı hisse başına 40 Kuruş temettü alır.
  • Yatırımcı 100 hisseye sahip olduğu için toplam 40 kuruş temettü alır.

Bu bölümde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var. Elde tutulan hisselerin değeri, alınan hisse başına temettü ile aynı miktarda azaltılır.

  1. Yatırımcı 10’a sahipse, bu noktada 0,60’tan işlem yapmaya başlayacaktır.
  2. Temettü alabilmek için, temettü ödeme tarihinden 1 gün önce hisse satın almak için başvuru yapmanız yeterlidir.
  3. Ancak, temettü ödendikten sonra satın alınan hissenin fiyatının düşeceği unutulmamalıdır.
  4. Bu işlem, temettü ödeyen ve uzun vadede hisse senetlerine yatırım yapanlara fayda sağlayacaktır. Bu, kısa sürede hiçbir avantaj sağlamaz.

Temettü Karı Belirleme

Şirket yatırımcılarına ödenecek temettü, vergi ve giderler düşüldükten sonra kalan net gelirin sonucudur. Kendi inisiyatifinizle, temettüler de önceki dönemden elde edilen karlara göre dağıtılabilir.

Önceden, sermayeye eklenen temettüler haricinde, bu karlar üzerinde herhangi bir vergi pozisyonu yoktu. Dağıtılmamış kazançlar üzerinden% 1 stopaj vergisi alınır. Sonuç olarak, şirketler tazminatsız daha fazla temettü ve sermaye ödeme baskısı altındadır.

Hisse Senetlerinde Temettü Garantisi

Temettüler, sabit geliri olmayan hisse senetleri gibi çalışır. Bunun nedeni, iş kaybı potansiyeli olmasıdır. Bu bağlamda, temettü ödemeden önce temettü yatırımı yapan yatırımcılara hiçbir garanti verilemez. Vergi ve karşılıklar gibi kesintiler şirketin net kârından yapılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR! Türkiyenin En İyi 5 Forex Firması Burada!

Bu kesinti neticesinde minimum % 20 maliyetle dağıtım işlemleri gerçekleştirilir. Dolayısıyla bu konuda bir sayı vermek yanlış olur. Temettü ödemeye ek olarak, erken ödeme de mümkündür. Sermaye Piyasası Kurulu basın açıklamasında belirtilen koşulları sağlayan yatırımcılar dönemler arasında temettü avansı alacaklardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.