DOLAR
32,3669
EURO
34,9579
ALTIN
2.325,33
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Yeşil Kart Kimlere Verilir 2021 Nasıl Alınır? (GÜNCEL)

Yeşil Kart Kimlere Verilir 2021 Nasıl Alınır? (GÜNCEL)

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve maddi durumu sağlık sigortasında yeterli olamayan kişilere yeşil kart verilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlık hizmetlerinin ücretsiz bir şekilde karşılanabilmesi için gelir testi sonucuna göre yeşil kart kullandırılmaktadır. Yeşil Kart Kimlere Verilir? Nasıl Alınır? 2021 Şartlar hakkındaki içeriğimizden özel hastanelerde ve devlet hastanelerde muayene olan, tedavi gören ve tahlil yaptıran kişilerden herhangi bir ücret alınmamaktadır. Yalnızca katılım payı kişi tarafından ödenir ve geriye kalan tedavi ve ilaç ücretleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Yeşil kart nedir? sorusuna geçmeden önce sosyal Güvenlik Kurumu sigortası ya da sağlık sigortası bulunmayan kişiler tedavi için gittikleri hastanelerde ücreti tam şekilde ödemektedirler. Fakat gelir testi yaptırılarak sağlık güvencesi bulunmayan aynı zamanda da maddi durumu olmayan kişilerin tespiti gerçekleşince kişilere yeşil kart çıkarılmaktadır. Yeşil kart şartları nedir? Evi olan yeşil kart alabilir mi? E devletten yeşil kart başvurusu nasıl yapılır? Yeşil kart ve yeşil kart hakkında bilinmesi gerekenler hakkında güncel ve detaylı bilgiye içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Yeşil Kart Nedir?

Yeşil kart Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 18 yaşını tamamlamış bireylerin yararlandığı ücretsiz sigorta kolunu ifade etmektedir. Yeşil karta verilen yeni ad ile yeşil kartın uygulamadan kalktığı da düşünülmektedir. Fakat yeni adı 60c1 yeşil kart olmaktadır. Genellikle sosyal güvencesi olmayan yaşlı vatandaşların faydalanacağı bir sigorta kolu olmaktadır. Önceki dönemlerde yeşil kart, kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından verilirken 2021 yılı için yeşil kart Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanmakta ve sigorta kolu olarak bilinmektedir. Yeşil kart sahibi olan vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası (GSS) hizmeti alan kişilerin yararladığı tüm haklardan faydalanabilmektedir. Gelir testi sonucu asgari ücretin 3’te 1’inden az olan vatandaşlar için verilen yeşil kart ile tahlil, tedavi, ilaç ve muayene ücretleri karşılanmaktadır.

Kimler Yeşil Kart Alabilir?

Gelir testi sonucunda muhtaçlık seviyesine denk gelen kişiler yeşil kart kullanabilirler. Gelir testinde aile halkının toplam aylık gelir ve taşınır taşınmaz mal varlığı dikkate alınmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi gelir testi sonucu kişi başına düşen aylık gelirin ve brüt asgari ücretin 3’te 1’i altında olan kişilere verilmektedir. Ayrıca 65 yaş ve üzeri olan yaşlı vatandaşlar 65 yaş aylığını aldıkları takdirde yeşil kartlı sayılırlar ve böylelikle herhangi bir başvuruya gerek kalmamaktadır. Yeşil Kart Nedir Nasıl Alınır Sosyal güvencesi olmayan yaşlı bireyler haricinde % 40 ve üzeri engelli raporu olan kişiler yeşil kart kullanmaktadır. Yeşil kart sayesinde sağlık hizmetleri maddi durumu kötü olan vatandaşlara tanınmıştır.

Yeşil Kart Kimlere Verilir 2021 Nasıl Alınır

Yeşil Kart Kimlere Verilir 2021 Nasıl Alınır

Yeşil Kart Başvurusu

Yeşil kart başvurusu için gerekli şartlar bulunmaktadır. Yeşil kart alabilmenin şartları maddeler halinde detaylı bir şekilde aşağıda sıralanmaktadır.

  • Yeşil kart hizmetinden yararlanacak olan vatandaşların yaşı 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. 18 yaş altı sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanmaktadır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ya da Genel Sağlık Sigortası tarafından sağlık güvencesi olmayan vatandaşlar yeşil kart hakkında yararlanabilmektedir.
  • Kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışmaması ve aylık gelirin belirlenen tutar altında düşük olması gerekmektedir.
  • Hane geliri brüt asgari ücretin 3’te 1’inden daha az olan vatandaşlar yeşil karta başvurabilir.
  • Herhangi bir şekilde gelir olan kişiler yeşil kart kullanamazlar.
  • Yeşil kart için vatandaşların mal varlığının olmaması gerekir.
  • Kişinin Bağ-Kur’dan sigortalı olmaması gerekmektedir.
  • Ayrıca son olarak emekli maaşı alan emekli vatandaşlar yeşil kart başvurusunda bulunamamaktadır.

Yeşil kart başvuru şartlarında belirtildiği gibi kişinin mal varlığının olmaması gerekir. Böylelikle evi olan yeşil kart alabilir mi? sorusuna yanıt çok net bir şekilde belirtilmiştir. Yeşil Kart Nedir Nasıl Alınır Üzerine taşınır veya taşınmaz mal varlığı olan vatandaşlara yeşil kart hizmeti sunulmamaktadır. Güncel gündem yazılarımıza erişmek için tıklayınız.

Yeşil Kart 1000 TL Yardım Parası Nasıl Alınır?

Yeşil kart 1000 TL yardım parası almak için için herhangi bir yere başvurmanıza gerek yok. Devlet tarafından ihtiyacı olan vatandaşlar için 1 ve 2 faz sosyal yardım ödemesinden yararlanabilirsiniz.

Ancak 1. ve 2. aşamadan yararlanmadıysanız 3. aşamadan yararlanma seçeneğiniz vardır. Aile Bakanlığı Pandemi Sosyal Yardım Birimi’ne online olarak e-devlet platformu üzerinden giriş yapabilir ve ön başvuru ile başvurabilirsiniz.

Yeşil Kart Başvurusunda Gerekli Evraklar

Yukarıda yeşil kart hizmetinden yararlanmak için gerekli koşullar maddeler halinde açık bir şekilde belirtilmiştir. Şartları sağlayan vatandaşların aşağıdaki gerekli evraklarla başvuru yapması gerekmektedir. Yeşil kart başvurunda gerekli evraklar;

  • Başvuran kişinin T.C kimlik kartı ve fotokopisi
  • Yeşil kart başvuru formu
  • İkametgah belgesi
  • Muhtaçlık belgesi ( muhtarlıktan onaylı)
  • Hane halkının gelirini tespit eden gelir belgesi
  • Hane halkının kimlik bilgileri ve fotokopileri
  • 18 yaşından küçüklerin öğrenci belgeleri
  • Engelli birey var ise engelli raporu
  • Konut tapu belgesi
  • Kira ise kira sözleşmesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu gelir testi belgesi

E-Devlet Yeşil Kart Sorgulama

Yeşil kart başvuru süreci için online yönetim sistemine giriş yaparak sosyal güvenlik ve sigorta işlemleri için menüden bilgi alabilirsiniz. e-devlet yeşil kart sorgulama yapmak için tıklayınız.

Yeşil Kartın Avantajları

Yeşil kartın avantajları nelerdir? Yeşil kart ne işe yarar? Yeşil kartı kim alacak? Sağlık sigortası olmayan vatandaşlarımız ülkemizdeki devlet hastanelerinde ücretsiz sağlık hizmeti alabilirler.

Evi Olan Yeşil Kart Alabilir mi?

Yeşil kart almanın ana kriteri, devam eden tedavi masraflarını karşılayamayacak durumda olmaktır. Uygulamada, tedavi maliyetini ödeyememek esastır. Bir kişinin arazisi ve evi olsa bile sağlık sigortası olmadan yeşil kart çıkartılabilir.

SGK Yeşil Kart

SGK Yeşil Kart (Green Card) başvurusu yaptıktan ve gelir testini geçtikten sonra bağlı olduğunuz SGK ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. GSS kaydınızı SGK ile açmanız gerekmektedir.

Yeşil Kart 1000 TL. Yardım Parası

1000 TL Yeşil Kart başvurusu yapmak için hiçbir yere başvurmanıza gerek yoktur. 1. ve 2. aşamaları otomatik olarak kullanabilirsiniz.

Ancak 1. ve 2. aşamalardan yararlanmadıysanız 3. aşamadan yararlanma seçeneğiniz vardır. Bir pandemi durumunda sosyal destek için e-devlet üzerinden ve bunu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ön kayıt departmanına kaydedebilirsiniz.

Yeşil Kart için Gelir Tespiti Nasıl Yapılır?

Yeşil kart hizmetinden yararlanabilmek için hane halkının gelir tespiti şartı aranmakta ve gelir belgesi başvuru esnasında istenmektedir. Gelir testinde, gelir testine tabii tutulan kişinin aynı ev içerisinde yaşadığı eş, evli olmayan çocuk, babaanne / anneanne ve dedenin gelirleri toplamı esas alınmaktadır. Özetle gelir testine giren kişisin bireysel geliri değil, hane içerisinde yaşadığı diğer kişilerinde gelirleri toplamı dikkate alınmakta ve gelir belirlenmektedir. Gelir miktarı ise toplanan gelirden kişi sayısı bölünerek ortaya çıkmaktadır. Böylelikle kişi başına düşen gelir hesaplanır. Bu test ile hane halkında kişi başına gunceldetay.net düşen gelir tespiti olduğu için hane halkının harcamaları, taşınır taşınmaz tüm Yeşil Kart Nedir Nasıl Alınır mal varlığı dikkate alınmaktadır. Gelir testi aşağıda maddeler halinde belirtilen gelirlerin toplanmasıyla sonuca bağlanmaktadır. Hanenin gelirleri ve harcamaları;

  • Hanenin tespit edilen aylık geliri,
  • Hane kendi evinde ya da kira vermeden yakının evinde kalıyorsa konutun rayiç bedelinin 240’ta 1’i,
  • Hanenin başka konutu var ise bunların 240’ta 1’i,
  • Kiraya verilmişse kira bedeli,
  • Dükkan bulunuyorsa dükkan için rayiç bedelinin 240’ta 1’i,
  • Arazi ve tarlaların rayiç bedelinin 240’ta 1’i,
  • Otomobil ya da ticari araç içim rayiç bedelinin 120’de 1’i,
  • Hayvancılıkla ilgili faaliyet gösteriliyorsa İl İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından hayvanlar için tespit edilmiş aylık gelir,
  • Bankalardaki mevduat hesapları için aylık faiz getirisinin 2 katı,
  • Düzenli olarak alınan yardım ve burs ödemelerinin aylık ortalaması,
  • Diğer tüm gelirlerin aylık ortalaması
  • Harcamalarda ise gıda, giyim, eğitim, sağlık giderlerinin aylık ortalaması.

Bu maddeler gelir testi sonucunu belirlemektedir. E devletten yeşil kart sorgulaması nasıl yapılır? merak ediyorsanız ilgili yazımıza tıklayınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.