DOLAR
32,3751
EURO
34,7785
ALTIN
2.395,53
BIST
10.241,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Meyve Ağaçları Ne Zaman Budanır? 2021 Budama Zamanı

Meyve Ağaçları Ne Zaman Budanır? 2021 Budama Zamanı

Budama, meyve ağacı bakımının önemli bir parçasıdır. Ancak ağacı doğru şekilde budamazsanız, yarardan çok zarar verebilirsiniz. Ağaçlar hangi ayda budanır, Ağaç budama Takvimi, Erik ağacı ne zaman budanır, Kayısı ağacı nasıl budanır, Meyve ağaçları Nasıl budanır, Kiraz Ağacı ne zaman budanır, Çam ağacı ne zaman budanır, Yaz budaması ne zaman yapılır? vb. soruların cevapları yazımızda..

Meyve Ağaçları Ne Zaman Budanır?

Meyve ağaçlarını ne zaman budayacağınızı bilmek ister misiniz? Bu sorunun cevabı hedeflerinize bağlıdır. Meyve ağacınızın boyutunu küçültmek ister misiniz? Yoksa genç bir meyve ağacının daha hızlı büyümesini mi istiyorsunuz? Meyve ağaçlarını doğru şekilde budamak, bu hedeflere yılın doğru zamanında ulaşmanıza yardımcı olabilir. İşte bir meyve ağacını budamanın bazı örnekleri:

  • Ağacın boyutunu küçültmek için aşırı büyük kirazları ilkbaharda budamayı düşünün.
  • Yeni dikilmiş kök fideleri (elma, kiraz, kayısı, erik vb.) Veya olgun, yavaş büyüyen meyve ağaçları güçlü bir büyüme sağlamak için budanabilir.

Meyve ağaçlarını budamaya karar verirken dikkate alınması gereken başka faktörler de var. Bazı dallar mı kırıldı? Ağacınız çok kötü meyve veriyor mu? Yaz sonunda budamanın ve sonbaharın riskli olabileceği çok soğuk iklimlerde mi yaşıyorsunuz?

DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR!

Devlet Destekli Meyve Bahçesi Hibesi Şartları (OCAK 2021)

Ağaçlar Hangi Ayda Budanır?

Genelde meyve ağaçları budanırken kışın kuvvetli bir büyüme olur ve yazın yavaşlar. Ama bu niye böyle? Her şey, ağacınızın mevsimsel enerji döngüsüne bağlıdır. Meyve ağaçlarının budanması, üreticilerin meyve ağaçlarının enerjisini yılın doğru zamanında yönetmelerine yardımcı olur.

Kışın Meyve Ağacı Budama

Sonbaharda meyve ağaçları enerjilerini yemyeşil yapraklardan ve kış depolaması için kök sistemlerinden alır. Yapraklar enerjiyi emdikten sonra kahverengiye döner ve ağaçtan düşer. Meyve ağaçları kışın pek büyümez (kökler büyümeye devam eder, ama hepsi bu). Bu şekilde, ağacınız kış aylarında hayatta kalmak için depoladığı besin maddelerinin yalnızca küçük bir yüzdesini kullanacaktır. Yayı hızlı hareket ettirmek için kalan enerjinin çoğu tasarruf edilir. Tomurcuklar açılır ve ağaçların çiçek, yaprak, dal ve kökleri büyütmek için depolanmış enerjiye ihtiyacı vardır.

Meyve Ağaçları Neden Kışın Budanır?

Ağaç uykuda olduğundan ve yaprak, çiçek veya meyve içermediğinden, daha soğuk iklimlerde yaşıyorsanız, kışın budama idealdir. Bu, ağacınızın yapısını kolayca görebileceğiniz ve hangi kesimlerin yapılacağına karar verebileceğiniz anlamına gelir. Bununla birlikte, bazı bahçıvanlar kışın başlarında meyve ağaçlarını budamaktan kaçınırlar. Çünkü kış başlangıcında dal büyümesi minimumdur ve ağaç budamayla yaraları iyileştiremez. Bununla birlikte, kış sonu ağaçları budamak için iyi bir zamandır. Ağacınızın yapısını kolayca görebilir ve kemerin yakın olduğundan ve ağacınızın yakında bu yaraları iyileştirebileceğinden emin olabilirsiniz.

Örneğin: Meyve ağacınızın 100 dalı varsa ve bu dalların her birinin büyümesi gerekiyorsa, her dal depolanan enerjinin küçük bir kısmını alır. Bununla birlikte, ağacın budama işleminden sonra sadece 75 dalı varsa, her dal bu enerjinin daha büyük bir kısmını alır, böylece büyüyebilir ve daha kaliteli meyve verebilir.

Yaz Budaması Ne Zaman Yapılır?

İlkbahar büyümesi yavaşladığında ve besin depoları tükendiğinde, ağacınız yazın geri kalanını besin depolarını yenilemek için kullanabilir. Şimdi tamamen yeşilliklerle kaplı, fotosentez yoluyla enerji üretecek. Bu enerjinin bir kısmı yazın büyümeyi teşvik etmek için kullanılır. Döngü yeniden başladığında kalan enerji kışın köklere döner.

Meyve ağaçlarınızı budamanın zamanı geldi mi? Olabilir. Yaz budamasının birçok faydası vardır. Ağacınızın stoğu olmadığı için, yazın budamak onu fazla büyütmez, bu da daha büyük bir ağacı küçültmenize yardımcı olabilir. Kiraz ağaçları, sakin bir durumda üç kata kadar daha uzun süre büyüyebilen ilkbahar veya yaz budaması için iyi adaylardır!

Meyve Ağaçları Ne Zaman Budanır

Meyve Ağaçları Ne Zaman Budanır

Bu, kışın veya ilkbaharda ilk budamanız olsa bile, yaz aylarında budamaya devam edebilirsiniz. Böyle bir durumda, yeni kırık, çaprazlanmış (ve çatlamış) veya hastalıklı dalları çıkarın.

Kayısı Ağacı Nasıl Budanır?

İlkbahar: Bahar yaklaşırken günler uzar, hava ısınır ve ağacınız kesintisiz büyümeye başlar. Kökleri, baharın büyümesini hızlandırmak için kullandığı harika bir enerji veya şeker yığını içerir. Ağacınızın tomurcukları patlayacak ve yapraklar, çiçekler, genç meyveler ve yeni sürgünler ortaya çıkacaktır.

Meyve Ağaçları Ne Zaman Budanır

Meyve Ağaçları Ne Zaman Budanır

Meyve ağaçlarını budamanın doğru zamanı mı? Bazı bahçelerde ağaçların tomurcukları açıldıktan ve çiçek ve yapraklar çıktıktan sonra ilkbaharda budama yapılır. Bu nedenle, budamanın avantajı, kışın hayatta kalamayacak dalları görebilmeniz (ve kaldırabilmeniz). Bu özellikle şeftali veya kayısı gibi yumuşak meyve ağaçları yetiştirenler için geçerlidir.

Ancak, ilkbaharda budamak, kışın sonunda budamak ağacınızın büyümesine yardımcı olmaz. Bu ağaç, depolanan enerjisinin bir kısmını yaprakları yakmak için zaten kullandığından, budama işleminden önce bu ağacın birçok dalını çiçeklendirip büyütür. İlkbahar, daha sıkı hale getirmek istiyorsanız, büyük bir meyve ağacını budamak için iyi bir zamandır.

Erik Ağacı Ne Zaman Budanır?

Erik ağaçlarının budaması genellikle havaların çok soğuk olmadığı kış dinlenme döneminde yapılır. Ege ve Akdeniz gibi kışların çok soğuk olmadığı bölgelerde ağaçların yapraklarını dökmesinden sonra sonbaharda budama başlar. Kış sonunda ağaçlar uyanana kadar devam edebilir.

Meyve Ağaçları Ne Zaman Budanır

Meyve Ağaçları Ne Zaman Budanır

Erikler, kışın olduğu kadar dayanıklı olmadıkları sürece, kış hariç, yazın başında budanabilir. Bu süre zarfında genç ağaçlar budanır. Bu kesim bir dalı bükmek, bir nokta almak, uzatmak veya daraltmak şeklini alır. Yazın başlarında, abartılmadığı sürece yaşlı ağaçların dalları iç kısımları aydınlatmak için inceltilebilir. Bu kesik önce ana dallardan çıkan hareketli dalları ve dalların uçlarında birbirine sıkıca büyüyen bazı güçlü dalları çıkarır. Ana dalların sonunda kalan güçlü dallar ana dal ile rekabet edebilecek şekilde büküldüğünde zayıflar.

Kiraz Ağacı Ne Zaman Budanır?

Kiraz ağaçlarının alışkanlığı büyük ve çok verimlidir. Ağaçlar, özel işlem uygulanmadıkça az sayıda yan dal ile uzun sürgünler üretir. Bu durum bakımı zorlaştırır ve meyve üretimini sınırlar. Yakın zamana kadar kiraz kesimi kavramı kullanılmıyordu. Bununla birlikte, kaliteye yönelik artan tüketici talebi ve üreticilerin genç yaşta ürün satın alma arzusu kiraz kesimini anlamlı hale getirdi. Kiraz ağaçlarının büyüklükleri zamana göre kış ve yaz olmak üzere ikiye ayrılır.

Meyve Ağaçları Ne Zaman Budanır

Meyve Ağaçları Ne Zaman Budanır

Yaz aylarında meyve ağaçlarında genellikle budama, sürgün yetiştirme, uç toplama, bükme, bükme, dalları birbirine bağlama ve meyve ağaçlarının köşelerini genişletip daraltmayı kullanırlar. Yaz budamasının amacı daha iyi meyve rengi elde etmek, vejetatif büyümeyi düzenlemek, kışın yapılan budama işlemlerinin sayısını azaltmak, deri yönetimini ve kültürel faaliyetleri iyileştirmek ve kolaylaştırmaktır. Yaz kesimi; Bu uygulama, kışın budama için harcanan zamanı azaltabilir ve yapılan işi telafi edebilir. Yaz budaması, ağacın oluşum yıllarında yapılmalıdır. Ancak hasat çağındaki ağaçların uygulama süresi, kullanım amacına göre değişmekle birlikte dikkatli gözlem ve deneyim gerektirir.

Kiraz ağacı alışkanlığı fazladır ve kuvvetli gelişir. Ağaçlar, özel işlem yapılmadığı sürece az sayıda yan dal ile uzun sürgünler üretir. Bu, bakımı zorlaştırır ve meyve üretimini sınırlar. Ek olarak, kiraz ağaçları keskin bir açıyla dışarı çıkan dallar üretme eğilimindedir. Bu açılar genellikle düşüktür ve korteksi gövde ile lateral dal arasında kıstırma eğilimindedir. Bu alanlarda kesilme meydana gelebilir.

Çam Ağacı Ne Zaman Budanır?

Doğru yapılırsa çamlar yine de budanabilir. Ancak acil durumlar ve çevreye verilen zararlar dışında, sonbahar ve kış aylarında çam ağaçlarının budanması tavsiye edilir.

Kuru bir ladin dalını kesin; Ağaç, çeşitli nedenlerle zarar görmüş, kurumuş ve hasar görmüş ağaçların tamamen kurumasının izlerini gösteren bir aşamaya gelmeden kesilerek kurtarılmalıdır. Kolları kırpmak isterseniz bizi arayın. Çamlar budanır ve bakılır. Çam dikim hizmetleri verilmektedir.

Ağaç Budama Takvimi (Çam)

Budama çamları için, uzun bir gelişme dönemi boyunca düğümsüz bir yıllık halka oluşturmalarını beklemelisiniz. Kaliteli cinslerde ve çubuğa ulaşan anaçlarda çam budaması kullanılmalıdır. Çamların detaylı budaması yapılmaktadır.

Salkım Söğüt Nasıl Budanır?

Söğütler, soğuk ve ılıman koşullarda çok kolay büyüyen ağaçlardır. Söğütler birçok şekil ve boyutta gelir. Örnek vermek gerekirse; Aksiller söğüt, keçi söğüdü, ağlayan söğüt gibi türleri sıralayabiliriz. Görünüşe göre farklılık gösterse de, yetiştirme ve bakım yerleri aynıdır. Bu ağacın bakımı çok kolaydır. Bu nedenle onu büyütmek çok kolaydır. Genellikle su kenarında veya bahçelerde büyürken görülebilir.

Tüm yıl boyunca nadiren yeşil kalmayı başaran söğüt, genel olarak her ay yapraklarını döken söğütten büyüyen bir ağaç olarak tanımlanabilir. Parçalanmış ve ince yapılı yapraklar çok hoştur. Yaprak kısmı dikenli bir pozisyondadır. Söğütler, ekimde hiçbir sorun yaşamadıkları için hızlı bir şekilde filizlenebilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.