DOLAR
32,3849
EURO
35,0576
ALTIN
2.326,64
BIST
9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ÇKS İle Hayvancılık İşletme Belgesi Nasıl Alınır?

ÇKS İle Hayvancılık İşletme Belgesi Nasıl Alınır?

Çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimiz, her türlü devlet hibesi, ÇKS ve hayvan sertifikası almak için gereken evrak işlerinin başında gelmektedir. Çiftçi Kayıt Belgesi ve Hayvancılık İşletme Ruhsatı Belgesi olan çiftçilerimizin ayrıca T.C. Tüm bu imkanlardan yararlanacak, seracılık ya da ileri tarıma katılacak çiftçilerimizin yanı sıra büyükbaş, küçükbaş hatta kümes hayvanı yetiştiriciliği ile uğraşacak çiftçilerimiz ÇKS ile hayvancılık sertifikası nasıl alabilir? Bu iki belgeyi iki farklı kanunda talep etmek için sizin açınızdan hangi koşullar gereklidir? Tüm bunları başvururken ihtiyacınız olan forumlara ekledim. ÇKS İle Hayvancılık İşletme Belgesi Nasıl Alınır? adlı içeriğimizde; Çiftçi Kayıt Formu, Çks belgesi nasıl ALINIR 2021, HAYVANCILIK belgesi, Hayvancılık belgesi nasıl Alınır?

ÇKS İle Hayvancılık İşletme Belgesi Nedir?

(ÇKS) Çiftçi Kayıt Sistemi, tarım sektöründe çalışan çiftçilerin kayıtlarını tutan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir sistemdir. Sistemin amacı Türkiye’de tarımın yararına yapılan tüm çalışmaları kayıt altına almaktır. Bu, neyin hangi şehirde ve hangi seviyede üretildiğini bilmemizi kolaylaştırır. Bu sistemin çiftçilerimize sunduğu en büyük fırsat, ekili arazilerine göre Devletin onlara sunduğu avantajlardan yararlanabilmektir. İşletme ruhsatı belgesi; Her türlü hayvancılığın takibi için tasarlanmış bir sistemdir. Aynı şekilde, sertifikalı yetiştiricilerimiz tarafından şu anda bakılan hayvanların sayısı kulak etiketli olarak takip edilmektedir. Kuşkusuz bu sistemin çiftçilerimiz için en büyük faydası, hükümetin süt ve doğum için sunduğu faydalardır. Gördüğünüz gibi ÇKS ve bir ıslah işletmesinin işletme belgesi tamamen farklı belgelerdir. Kısacası, sizin için iki belge nedir? Sonuca vardığımızda, bu belgeleri nasıl elde edeceğimize geçebiliriz.

ÇKS Belgesi İle Hayvancılık İşletme Belgesi Ne İşe Yarar?

ÇKS ile Hayvancılık İşletme Belgesinin tarım ile hayvancılık yapan çiftçilerimize sayısız yararları vardır. Bu iki belge hayvancılık ve tarım arazileri için resmileştirildikten sonra Türkiye’de tescil edilecek. Yani devletin size sunduğu tüm imkanlardan yararlanma hakkına sahipsiniz. Aynı şekilde tarımdaki tüm yatırımlarınız için Ziraat Bankası faizsiz kredilerinden yararlanabilirsiniz. Ziraat Bankası’nın sunduğu bu kredi seçeneklerine ek olarak aşağıdaki seçeneklere sahipsiniz.

  • TKDK IPARD programı yardımıyla tarım ve hayvancılıkta % 70’e varan sübvansiyon alabilirsiniz.
  • BAĞKUR süresince emekli olma imkanınız var. Genç Girişimciye Bağkur Desteği
  • Ekilen alan ve verime göre destek alabilirsiniz.
  • Süt takviyesi alıyorsunuz.
  • İlgilendiğiniz hayvanların cinsine ve sayısına göre desteklemeler alabilirsiniz.
  • Gübre ve mazot şeklinde destek alabilirsiniz
  • Bir çoban tarafından destek alırsınız.
  • İyi çiftçilik uygulamalarına katılırsanız, yine de ikramiye alabilirsiniz.
  • Genç çiftçilere yönelik projeler gibi devlet tarafından belirli yıllarda uygulanan sübvansiyon projelerinden yararlanabilirsiniz.
  • Hayvanlarınızı ve ürünlerinizi uygun araçlarla sigortalatabilirsiniz.
  • Tarım Kredisi kooperatif kredilerini kullanabilirsiniz
  • Ayrıca, mahsul üretimin bir parçası olarak hasat ve eklediğiniz miktara bağlı olarak bir teşvik maaşı alacaksınız.
  • Ziraat bankası kredi kartlarından, tarım ve hayvancılık kredilerinden yararlanabilirsiniz.
  • Tarımsal kredi birliğinin oluşturduğu kooperatif pazarında ürünlerinizi satabilirsiniz.

Hayvancılık İşletme Edinme Belgesi, ÇKS sayesinde bunu ve daha birçok fırsatı sunuyor. Yani eğer tarım veya hayvancılık konusunda tutkuluysanız tek tavsiyem, kendi işinizi kurmadan önce büyüyecekseniz ÇKS’nizi ve damızlık yapacaksanız hayvan yetiştirme sertifikanızı almanızdır!

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır? 

Hayvan İşletme Ruhsatı Belgesi Nasıl Nereden Alınır?

Hayvancılıkla uğraşacak olan çiftçilerimiz, tüm büyük, küçük veya kümes hayvanı işletmeleri gibi, bir hayvancılık şirketi sertifikasına sahip olmalıdır. Bu belgenin önemini birkaç nokta yukarıda sıraladım. Devletimizin sunduğu bu avantajlardan yararlanmak istiyorsanız, büyük ya da küçük üremeye başlamadan önce bu belgeyi almanızı tavsiye ederim. Aslında hayvancılık firmaları için sertifika almak çok kolay ve ucuzdur. Belgenin kabul edilebilmesi için sadece sahibi olduğunuz veya kira kontratıyla birlikte tutacağınız bir ahırınızın olması yeterlidir. Çocukların boyutu, küçüklüğü veya yeri önemli değil. Kiralık veya kendinize ait bir ahırınız varsa, şu andan itibaren yapmanız gereken tek şey;

  • Bunu Ziraat Odaları Birliğine veya bölgenizdeki il tarım dairesine bildirmelisiniz, eğer işletme kiralanmış ise bir izin formu almalı ve kira sözleşmesi formu doldurmalısınız. Yapmanız gereken tek şey bu belgeyi muhtar ve üyelerine imzalamak ve bölgesel tarım departmanına sunmak.

Bağlantılara hayvan belgesini teslim etmek için talep ettiğiniz iki belgenin format modelini ekledim. Ayrıca kimliğinizin fotokopisi ile başvuru yaparsanız ve 30 TL ücret öderseniz o gün için belgenizin sahibi olacağınızı da açıklığa kavuşturmak isteriz.

ÇKS İle Hayvancılık İşletme Belgesi Nasıl Alınır

ÇKS İle Hayvancılık İşletme Belgesi Nasıl Alınır

ÇKS Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

ÇKS sertifikasına başvurmak için devletimiz iki farklı sistem üzerinden başvuru yapma imkanı sunmaktadır. Erken teknolojileri kullanmayı sevenler için e-devlet üzerinden yapılan uygulamalar. Diğeri ise ormancılık ve tarım hizmetlerine manuel olarak sunulur. Şimdi size bu iki şekilde nasıl başvuracağınızı göstereceğim.

ÇKS E-devlet Başvurusu

Öncelikle daha önce e-yönetim şifreniz yoksa PTT yönüne gidip bu şifreyi 2 TL’ye almanız gerekiyor. Şifrenizi aldıktan sonra, T.C. Kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. E-Devlet üzerinden ön başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir.

Tarım Müdürlüklerinden Yapılan ÇKS Başvurusu

Alternatif olarak, ilinizin / ilçenizin tarım departmanı ile iletişime geçerek manuel olarak başvurabilirsiniz. Bu başvuru işlemi, kişisel bilgilerinizi içeren bir talep yoluyla yapılır. Örneğinizi sizin için araştırdım ve sayfamda yayınladım. Çiftçi kayıt sistemi başvuru formunu yazdırır ve eke bakmadan doldurursanız, rehbere ulaşmak için çok uzun süre beklemenize gerek kalmaz. Başvuru sürecini tamamladıktan ve hangi belgelere ihtiyacınız olduğunu onayladıktan sonra, şimdi bir göz atalım.

ÇKS Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Tüm resmi devlet kurumlarında olduğu gibi, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bir ÇKS sertifikası almak için belirli belgeler gerekmektedir. Bu belgeler sizin adınıza arsanın görsel olarak devlete kayıtlı olmasını sağlar. Şimdi bizden hangi belgelerin talep edildiğini görelim;

  • Tarım Kayıt Formu (ÇKS)
  • Kişisel bilgiler
  • Belge talep ettiğiniz arazi hakkında bilgiler
  • Çiftçinin sertifikası
  • Kayıt ücreti makbuzu
  • Noterden alınmış olan imza sirküleri ve kullana bilirlik yetki belgesi
  • Kullanacağımız tarlaların kiralanması
  • Çalışmak istediğiniz alanların mülkiyeti hakkında bilgiler
  • Nüfus müdürlüğü veya muhtarlıktan alının ikametgah belgesi

ÇKS’nin başvurusu ile istenen bu belgelerin hazırlanmasının ardından bölge tarım müdürlükleri ile iletişime geçebilirsiniz. Konu ile ilgili detaylı bilgiyi ÇKS Kayıt Evrakları (GÜNCEL)adlı makalemizde ele aldık.

Hayvancılık İşletme Ruhsatı Nasıl Alınır?

hayvancılık işletme ruhsatı nasıl alınır TKDK ve KKYDP kapsamında bir sübvansiyon almak için Tarım ve Kırsal Kalkınma ile Gıda, Tarım ve Islah Bakanlığı tarafından verilen bir yapı ruhsatı almanız gerekir. Belediye, il yönetiminden özel izinler almıştır.

Tarım ve hayvancılık yatırımları için sübvansiyon almak isteyen yatırımcıların güvenlik lisansı almaları gerekiyor. Lisanssız çalışacak sübvansiyonlu projeler başarılı olmayacak ve yatırımları desteklenmeyecektir. Lisans başvuruları, ilgili yatırım sitesi ile ilişkili Ziraat Odası Birliğine ya da Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine başvurarak alabilirler.

İmar Plansız Alan İşletmeler 

  • Belediyeden başvuru (gerekli belgeler: – dilekçe, – tapu fotokopisi, -1 / 5.000 ve 1 / 25.000 kartları)
  • Ajanstan tavsiye alın (İl Tarım İdaresi, İl Sağlık İdaresi, İl Çevre ve Orman İdaresi, Devlet Su Temini, İl Kültür Turizm İdaresi, Karayolları / İl Özel İdaresi – Otomobil Ulaşım İdaresi, askeri ve ilgili kurumlar)
    • Kriterleri karşılamıyorsanız (lisans iptali), yatırım yapmak için başka bir mülk aramaya devam etmelisiniz. Bürokratik yetkiniz varsa, bir lisans onay mektubu alabilirsiniz.
    • Bu size uygunsa (ülkenizdeki lisans için başvuran kurumdan olumsuz bir rapor almadıysanız, yatırım yapmaya hazırsınız.
  • Onay departmanlarından onay alındıktan sonra mimari, elektrik, tesisat, statik tasarımlar ve zemin etüdleri teslim edilmelidir.
  • Mimari Projelerinin Tarım İl Müdürlüğüne Onaylatılması
  • Yapı Ruhsatı Alınması
  • Yapı Kullanma İzni Alınması
  • İşyeri Açma İzini Alınması

İmar Planlı Alan İçin Ruhsat Alınması

  • Belediyeden başvuru (Gerekli belgeler: – başvuru, – tapu fotokopisi, -1 / 5.000 ve 1 / 25.000 kartları)
  • Çevre ve Şehircilik Daire Başkanlığı Görüşü
  • Koşullu olarak gereksinimleri karşılıyorsa (koşulların karşılanması durumunda karşılık gelen metin alınmalıdır)
    Uygunsa
  • Mimari – elektrik – tesisat – statik tasarımlar ve zemin araştırması sunulmalıdır.
  • Bölge Tarım Bakanlığı tarafından mimari projelerin onaylanması
  • Yapı Ruhsatı Alınması
  • Yapı Kullanma İzni Alınması
  • İşyeri Açma İzini Alınması

Tarım ve hayvancılıkta yatırım ruhsatları bu şekilde geliyor. Elbette, belediye bu ruhsatın verilmesi için bir lisans ücreti talep ediyor. Bu para belediyeye göre değişir. Ayrıca izin başvurularında izin verilen alan geniştir. Aynı zamanda mimari tasarımı ve diğer projeleri de etkiler. Bir mimari projeye başlamadan önce, lisans onayı için topluluk girdisi isteyin.

ÇKS Belgesi Yenileme Yapılması Gereklimi?

ÇKS belgesi her yıl devlet tarafından yenilenmelidir. Bunun nedeni, hangi tarlaların hasat edildiğini ve ne kadarının hasat edildiğini yeniden bulmaktır. Böylelikle her yıl tarım alanında üretilen üretim miktarını takip etmek için devletin her yıl bu internet sitesine kayıt olması kolaylaşacaktır. Kaydı yenilemek için aynı belgeyi kullanarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile iletişime geçmelisiniz. Ek alan eklendiğinde ilk etapta oluşturduğumuz alanların kayıt formlarını düzenleyip güncelleme sürecinden geçebiliriz. Son olarak, yenileme sürecinde, arazi dönüm başına para ödenecek ve ardından gelecek.

Tarla Dönüm Miktarı Yenileme Ücreti
1 ile 10 arası 6 TL
11 ile 50 arası 13 TL
51 ile 100 arası 20 TL
100 ve üstü 26 TL

Tarlaya Çiftlik Ruhsatı Nasıl Alınır?

Tarlaya Çiftlik ruhsatı almak için bir takım belgeleri temin etmeniz ardından ilgili kuruma müracaat etmeniz gerekmektedir. Tarlaya çiftlik ruhsatı almak için gereken belgeler sırasıyla;

  • Tapu Senedi
  • İmar Durum Belgesi
  • Kadastro Haritası
  • Arazi İklim Durumu
  • Avan Proje
  • Fizibilite Raporu
  • Mülki İdare Amirliği Yer Seçimi Raporu
  • Kuruluş İzni (Mülki İdare Amirliğine)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.