İçindekiler
Hayvancılık yaparak para kazanmak istiyorsanız, hayvancılık sektörü üzerinde faaliyette bulunuyor ancak mevcut işletmenizin kapasitesini genişleterek daha fazla kar marjı bırakmasını istiyorsanız bu yazımız tam size göre! Hayvancılık ne kadar kazandırır ve nasıl yapılır gibi sorular günümüzde halen devam etmekte olup hayvancılık yapmayı düşünüyor ancak yeterli sermayeniz bulunmuyorsa devlet desteklerinden yararlanabileceğiniz gibi 2021 yılı itibari ile düşük faizli tarım ve hayvancılık kredisinden de yararlanabilirsiniz. Ziraat Bankası tarafından desteklenen düşük faizli hayvancılık üretim işletmesi kurabilirsiniz.
Bu yazımızı okuduktan sonra bilgi sahibi olacağınız konu başlıkları;
Hayvancılık yaparak gelir sahibi olmak istiyorsanız size önerebileceğimiz birkaç hayvancılık türleri bulunmaktadır. Bunlar arasında bütçenize en uygun olanı üzerinden hayvancılık yapabilir ve bu sayede kazanç elde edebilirsiniz. Hayvancılık konularına geçmeden önce büyükbaş hayvancılık yapmak isteyenlerin bilmesi gereken bu işin maliyetidir. Maliyeti olabildiğince yüksekten hesaplarsanız ancak o şekilde hayalini kurduğunuz paraları kazanabilirsiniz. Başta belirtmeliyiz ki gunceldetay.net hayvancılık ciddi uğraş ve sabır gerektiren bir meslek koludur. Bu meslek kolunda faaliyette bulunabilmek için hayvanları özelliklerine hakim olmanız gerekmektedir. Hayvancılık yaparak para kazanabileceğiniz ve en çok tercih edilen hayvancılık proje türlerini sizler için araştırdık.
Türkiye’de en çok tercih edilen sisteme değinmeden önce dilerseniz bu konuların detaylarına göz atalım. 🙂
Besi hayvancılığı yaparak para kazanmak istiyorsanız öncelikle hayvanları iyi tanımanız ve her koşulda hayvanlarınız ile ilgilenmeniz gerektiğini belirtmek isteriz. Hayvancılık Ne Kadar Kazandırır? Nasıl Yapılır? Hayvancılık yapmaya karar verdiniz ancak hemen hayvan alayım de üretici olayım demeyin. Çünkü öncelikle bir işletme kurmanız gerekmektedir. Kuracağınız tesisin hangi proje üzerinde faaliyette bulunacaksanız ona göre tesis dizaynı yapmanız gerekmektedir.
Mesleğini bırakarak hayvan sevgisi ile bu işe gönül vermiş üreticilerin veya hayvancılık üretici olmak isteyenlerin şehir stresinden kurtulmak adına yola çıkan üreticilerin hayvancılık sektörü üzerine tüm maliyetlerini sizler için araştırdık. En güncel besicilik maliyetlerinden şu şekilde söz edebiliriz.
Besicilikte özellikle ilk dikkat edilmesi gereken nokta hayvan bedelleri olacaktır. Şu anda piyasada hayvan alım fiyatları için ortalama canlı ağırlıkları 150 kilo civarında olacaktır. 150 kilo olan bir hayvanın birim fiyatı ise 2021 güncel fiyatlar ile 3.800 lira olarak hesaplanmıştır. Yani ilk maliyet; gider kalemi 3.800 lira hayvan bedeli olacaktır. Ancak burada söz konusu olan 3 durum bulunmaktadır. O da hayvanın nereden temin edileceğidir?
Diğer bir hayvan alımı seçeneğine tahmin ettiğiniz üzere hayvan pazarları olacaktır. Türkiye’nin birçok yerinde Afyonda’da, Kars’ta ve Kastamonu’da (Kütahya, Bursa, İzmir, Adana) bulunan hayvan pazarlarından da hayvan alınabilir. Hayvan pazarları aslında en riskli ve sağlık açısından en tehlikeli olanı da hayvan pazarından hayvan almak olduğunu söyleyebiliriz. Bununda en büyük nedeni ise bulaşıcı hastalıkların hayvan pazarlarında daha fazla yaygın olduğunu gördüğümüz için. Çünkü az önce ifade ettiğimiz üzere hastalıktan ari olan işletmelerden hayvan alınabilir. Hayvanın hastalıktan ari olduğu için o işletmenin hayvanları dışarıdan başka bir hayvan ile temas etmemesinden kaynaklı ari olarak; hiçbir hastalığı ve hiçbir bulaşıcılığı bulunmamaktadır.
Tarım ve Hayvancılık 2021 Yeni Hibe Desteği detayları belli oldu!
Küçükbaş hayvancılık yaparak kazanabileceğiniz parayı sizler için ortalama olarak hesapladık.
Etinden elde edilebilecek kâr: Bunu 100 koyuna yılda ortalama 2 kuzu olacak şekilde hesapladık. Kesinlikle ikiz doğum olacağı için ikizlerimizin doğum oranlarını hesaplamaya dahil etmediğimizi varsayıyoruz. Onu da sayarsanız kasabaya 200 sağlıklı kuzu gönderip her yıl kesiyoruz; 200 kuzu x ortalama 50 kg x ortalama kesim fiyatı 35 TL = 350.000 TL kar elde ediyoruz.
Süt üretimi üzerinden elde edilebilecek kar: Bir koyun günde ortalama 500 ila 600 mililitre süt üretebilir. Her gün bir koyundan 500 mililitre süt alırsak, 100 koyun 50.000 mililitre süt verir. Ortalama bir litre sütün 5 lira olduğunu düşünürsek, 100 koyunun yılda 90.000 lira kazandığı ortaya çıkıyor.
Hayvancılık Ne Kadar Kazandırır? Nasıl Yapılır? Hayvancılık maliyetleri arasında hayvan fiyatlarının ardından en çok merak edilen diğer bir konu ise bakım ve besleme masrafları olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta işletmenin varlığı veya yokluğu olacaktır. Eğer işletme yok ise kurulacak işletmeyi kendi imkanlarınız doğrultusunda yapabilirsiniz. Kendim işletmemi yapacağımız diyorsanız en düşük maliyetli olarak çadır gunceldetay.net sistemini size önermek isteriz. Maliyeti en uygun olan işletme sistemi olan çadır sistemi ile örneğin 40 hayvanlık bir çadır kuracaksanız 6 m2 yer gerekmektedir. m2si 140 lira olan çadır sisteminde 40 hayvan konumlandırılacak ise o halde 240 m2 bir çadır kurulumu gerekmektedir. m2si 140 lira olan bir işletmenin çadır olarak kurulumu için harcamanız gereken tutar 35.000 lira olarak hesaplanmıştır. Ancak kiralık bir işletme üzerinden hayvancılık faaliyetlerinize de gerçekleştirebilirsiniz.
Kiralanan bir işletme ile hayvancılık sektörü maliyetlerinde örneklendirecek olursak;
Hayvancılıkta besicilik yapmak bakıldığında tamamen para kazanma yolu ile hayvan alımı ve satımı üzerinden para kazanmak olarak bilinmektedir. Besicilikte hayvan ırklarının önemli olduğunu belirtmek isteriz. Örneğin erkek hayvanların canlı ağırlığının fazla olması nedeni ile daha çok tercih edilmektedir. Hayvan ırklarından en çok Holstein gibi ırklar rağbet görmektedir. Besiye alınma yaşı ise yerli ırk hayvanlarında 2 yaş olarak belirlenmiş iken , kültür ırkı hayvanlarında ise bu durum 1 ila 1,5 yaşa kadar inebilmektedir. Hayvancılık Ne Kadar Kazandırır? Nasıl Yapılır? Besiye alınan hayvanların sonrasında ise üreticiler tarafından kesim tarihleri belirlenmektedir. Belirlenen kesim tarihi baz alınarak bu tarihe göre hayvanlara besi programı hazırlanmaktadır. Verilen yem miktarlarına göre hayvanların canlı ağırlıklarında meydana gelen artış saptanmaktadır. Hayvanların canı ağırlığında meydana gelen artış hayvanın göğüs çevresinin ölçülmesi ile tespit edilmektedir. Hayvanın özelliklerine hakim olan ve hayvancılıktan anlayan, tecrübesi bulunan kişiler besicilik yaparak her halükarda işletmelerine kar payı bırakmaktadırlar. Çünkü hayvancılık yapmanın mantığı bu yöndedir. 🙂
Hayvancılık ne kadar kazanır? sorusuna ayrıntılı verdiğimiz cevaplar üzerine sıfır faizli tarım kredi kooperatifi ziraat kredisinden de söz etmek isteriz. Ziraat bankası desteği ile sıfır faizli tarım ve hayvancılık kredisi verilmektedir. İşletme ve yatırım dönemli olarak verilen kredilerde banka ve TKK tarafından belirlenen koşulları yerine getirenlere sıfır faizli kredi kullandırılacaktır. Ayrıntılı bilgi: Sıfır Faizli Tarım Kredi Kooperatifi Ziraat Kredisi 2021