DOLAR
32,5838
EURO
34,7766
ALTIN
2.511,56
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Koyun Kaç Ayda Doğurur? (1 Koyun 10 Yılda Kaç Koyun Olur)

Koyun Kaç Ayda Doğurur? (1 Koyun 10 Yılda Kaç Koyun Olur)

Bir koyun çiftliği kurmak ister misiniz? Yetiştiriciliğe başlayanlar keçi ticaretini öğrenmelidir. Başladığınız işi birkaç hayvanla büyütebilirsiniz. Koyun beslemek pahalıdır. Ancak alabileceğiniz bilgiler ile işi daha ucuza yapabilirsiniz. Her yıl doğan koyun sayısını öğrenin ve en çok doğum yapan koyun türlerini bulun. Koyun Kaç Ayda Doğurur O zaman 10 yıl içinde kaç koyunun 1 veya 10 koyun üreteceğini öğrenin. Yani en çok yavru üretecek ırkları incelerseniz, işinizi başka birinin hayvanını satın almadan büyütebilirsiniz. Ayrıca karma cins bir Romanov koyunu da satın alabilirsiniz. İçeriğimizde koyun ve keçi yetiştiriciliği ile ilgili tüm sorularınıza cevap bulacaksınız.

Koyun Kaç Ayda Doğurur?

Tarım ve hayvancılık yapmak isteyenler önce koyun ve keçi yetiştirir. Koyun, hayvancılığa göre daha az yatırım gerektirir. Bir mera çiftliği olduğu için firma maliyetleri de minimuma indirilebilmektedir. Yetiştirmeye başlamak için paranız yoksa, bu işe daha az hayvanla başlayabilir ve ardından işinizi büyütebilirsiniz. Gelir oranınızı nasıl artırabilir ve harcama oranınızı nasıl düşürebilirsiniz. İşletmenizi büyütmenize yardımcı olacak devlet desteği alabilirsiniz. Bu, birçok hayvan için devlet şartlarına sahip vatandaşlarımıza destek sunmaktadır. Koyun ve keçi ırklarını destekleyerek işletmenizi büyütebilirsiniz.

Koyun Kaç Aylıkken Hamile Kalır?

Yetiştirmek kolay bir iş değildir. Bir işletmeyi yürütmekle ilgili maliyetlere ek olarak, işletmeyi yürütecek kişinin ilgi ve bilgisini de gerektirir. Hayvanların ne yediği, ne içtiği, nasıl yediği, nasıl sağılacağı gibi soruların cevapları araştırılmalı. Ayrıca kulp tasarımı ile ilgili teknik bilgi almak gerekmektedir. Koyunların ömrü, kalemin hangi kısımları olmalı gibi sorulara cevap aranmalıdır. Ayrıca kurmaya çalıştığınız işin elektrik, su ve pazara yakın olması çok önemlidir.

Ayrıca bu sektöre hangi faaliyet için girmek istediğinize de karar vermelisiniz. Koyun Kaç Ayda Doğurur Bir sektör seçmek, satın alacağınız hayvanların cinsleri hakkında size ipuçları verecektir. Mezbaha yetiştiricisiyseniz, sığır ırklarını seçmelisiniz ve süt ırkları size göre değil. Kısacası önce işin tüm detaylarını öğrenirseniz yolda sıkışıp kalmayacaksınız. İşinizi satın aldığınız hayvanla büyütebilirsiniz. Bunun için en çok doğum yapan koyun cinsini bilmeniz gerekir.

Koyunlarda İkizlik Oranı Nasıl Artırılır?

Görüldüğü gibi koyunlarda çiftleşme oranı beslenme açısından son derece önemlidir. Bu bağlamda koyunlarda ikiz sayısının artması için dikkate alınması gereken genel şartlar ve dinamikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Koyun beslemek için geniş yem ve besi yemi seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
  • Sürünün geniş alanlarını uygun koşullar altında koruyun.
  • Yaz aylarında doğal beslenme sağlayın.
  • Kış aylarında verimli ve dengeli beslenmenin sağlanması
  • İkizler için genetik bir yapıya sahip ırklar.
  • Kuzulama sırasında dikkatli yemeyi tercih edin. Yonca, mercimek, pi-saman ve benzeri yiyecekler tercih edilir.
  • Buzağılayan kuzuların sağlığına yeterli özen gösterilmelidir.
  • Gerekirse ikiz kuzular ayrı beslenmelidir.

Ayrıca koyunlarda çiftleşme oranını arttırmak ve hangi koyunların yatkın olduğunu analiz etmek için koyun ve koyun ırklarının temel davranışlarının izlenmesi gerekmektedir.

Koyun Yılda Kaç Kez Doğurur?

Bazı bölgelerde hayvancılık yapılırken bazı bölgelerde koyun ve keçi yetiştiriciliği daha pratiktir. Hayvan eti, süt ve yün kullanılır. Koyun ve keçi gübresi de çok paraya mal olur. Üreticiler tüm bu ürünleri satarak para kazanıyor. Koyunlar her seferinde yılda iki kez 1-3 yavru doğurur. Maksimum 10 ila 12 yıl yaşarlar. Kuzular bir koyunu 3 ila 5 ay arasında besler. Bir hafta sonra otlayabilecekler. Erkekler iki yaşına geldiğinde sürülerini bırakıp koç olurlar.

Koyunda Gebelik Belirtileri

Doğuma yaklaşan bir koyun sürekli hareket etmektedir. Daha dikkatli ve çekingen. Koyunun sürüden ayrı olabileceği sessiz bir yer arayışı içindedir. Ancak koyunda gebelik belirtileri bu durumun tam tersidir. İşte koyunlarda hamilelik belirtileri;

  • Dili dışarı çıkarma
  • Yeri eşeleme
  • Yere yatma
  • Daire çizerek yürüme
  • Ani hareketler
  • Acıyla meleme
  • Ayakta durma
  • Dudakları yalama

Koyun Doğumu Ne Kadar Sürer?

Doğum sırasında bir koyun ölürse, diğer hayvanlar kalan debriyajı alır. Emilim süresi 2 aydır. Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte hayvanlar kısır hale gelir. Sağım Ekim’den Şubat’a kadar durur. Koyunlar temmuz ayında, kuzular ise eylül ayında kesilir. Yününüz istek üzerine satılabilir. Temel olarak, koyunlar yılda bir kez doğum yapar. Ancak çift doğumlar için tohumlama denilen bir teknik kullanılmaktadır. Hayvanların doğumdan sonraki bir ay içinde arpa ve mısır taneleri ile beslenmesi gerekir. Bu yöntem, koyun koyunlarını rekreasyon için kullanılır.

Kuzu Kaç Yaşında Koyun Olur?

Arpa ve mısırın beslenmesinin sıcak hava dalgaları ve kesim sırasında faydalı olduğu söyleniyor. Bu uygulama hayvanların doğurganlığını ve çiftleşmesini artırır. Ancak çok sık doğum yapmak kötüdür. Çünkü yılda iki kez doğum yapan koyunların ömrü çok kısadır. Hayatına 7 veya 8 kuzu verir ve iyi planlanmışsa hayvan verir. Hayvanlara bakmaya aşina değilseniz, bir çoban kiralayabilirsiniz. Sürü yöneticisi devlet tarafından desteklenmektedir. Yılda 5.000 TL satın alarak harcamalarınızı azaltabilirsiniz.

Koyun Kaç Ayda Doğurur?

Koyunlarda gebelik süresi 5 aydır. Bu süre 145 gün ile 155 gün arasında değişmektedir. Ancak bu durum cinse göre değişir. Gelişimini daha önce tamamlayan hayvan ırklarında hamilelik daha uzun sürer. Daha yaşlı koyunların bebek doğurması daha uzun sürer. Ancak ikiz gebelikte hayvanlar tek bir hamilelikten 1-2 gün önce doğarlar. Hamileliğin son aylarına gelince hayvan bakımı çok önemlidir. Hayvanlar hareket ettirilemez. Yüksekten atlamaktan ve hızlı yürümeyi önleyin.

Koyun Kaç Ayda Doğurur

Koyun Kaç Ayda Doğurur

Koyun zamanında hayvanın karnı çok şişer ve süt çıkmaya başlar. Koyunlar çok kolay doğurur. Yetiştiriciler, hayvanın kafasını çıkarmaya yardımcı olabilir. Genelde hayvanlar önde doğar. Doğum sonrası kordon kendiliğinden kopar. Hayvanın uterusu 30 gün sonra geri döner. Göbek kordonunun temizlenmesi bebekler için ne kadar önemliyse kuzular için de önemlidir. 4 parmakla kesilip bağlanmalıdır.

1 Koyun 10 Yılda Kaç Koyun Olur?

Hayvanların uzun ömürlülüğünü sağlamak için yılda bir kez doğum yapması idealdir. Doğumda bir bebek veya iki yavru olabilir. Yukarıda bahsedildiği gibi, sağlıklı bir hayvan yılda bir kez doğum yapar, ancak yılda iki kez bir kuzu doğurabilirsiniz. 1 koyun yılda 1 kuzu ve ikizli 2 kuzu verir. Bu sayı iki doğumla ikiye katlanır.
Normal şartlarda 1 doğum olacağını ve her doğumda 1 bebeğin doğacağını varsayarsak 10 kuzu olacaktır. Bunlardan 5 tanesi ikiz doğdu dersek toplamda 15 kuzu olacak. Aborijin ırklarında hayvanlar 2 yaşında agnasyona başlar. Bu, kuzunun ilk doğanının 2 yaşında yavru olduğu anlamına gelir.

YIL Kuzu Sayısı
1.       Yılda 1
2.       Yılda 2
3.       Yılda 4
4.       Yılda 7
5.       Yılda 12
6.       Yılda 20
7.       Yılda 33
8.       Yılda 54
9.       Yılda 88
10.   Yılda 143

10 yıl sonra toplam hayvan sayısı başlangıçta 1 koyun olmak üzere 144’tür. Bu hesaplama koyunların yılda bir kez doğum yaptığını varsayar. Bir koyunun ilk yıl içinde yalnızca bir buzağı vardır. İkinci yılda toplam 3’tür. Üçüncü yılda ilk kuzu doğar. Yani sayı sürekli artıyor. 10 yıl içinde ilk koyunun ömrü sona erecek. 10 yılda 1.000 TL’ye satılan koyunun değeri 143.000 TL. Ancak ilk etapta daha fazla hayvan satın almak istediğinizi ve paranız olmadığını söylerseniz, Ziraat Bankası‘nın koyun kredisi kampanyasından yararlanıp ucuz faizli kredi alabilirsiniz.

Romanov Koyunu Yılda Kaç Kuzu Verir?

Romanov koyunları karma ırklardır. Hem et hem de süt üretimine uygun hayvanlardan biridir. Etler çok lezzetli ve kuzuların ağırlığı 50 ile 55 kilogram arasında. Bu hayvanlar yılda iki kez hamile kalabilir. Mevsim şartlarına bağlı olarak her mevsim örülebilir. En popüler kuzu ırklarından biridir. Bu cins, üçüzleri ve altı yavru doğurabilir. Romanov koyunları, et ve yavrular için verimli hayvanlardan biridir. Bu nedenle sadece ülkemizde değil diğer ülkelerde de hibridizasyon araştırmaları için kullanılmaktadır. Bunlara Fin koyun ve kuzu makineleri denir.

Bununla birlikte, Romanov koyunlarının yaşam beklentisi yüzgeç ırklarına göre daha uzundur ve çevre koşullarına çok çabuk uyum sağlar. Hayvanların diğer hayvanlardan daha uzun öfke dönemleri vardır. Kadınlar 12 aylık olduklarında doğurganlıkları özellikle yüksektir. 8 aylıkken doğum yapıyorsun. Her Romanov koyunu yılda 3-4 kuzu doğurabilir. Hibritler elde etmek için suni tohumlama veya büyük miktarlarda satın alınması uygundur. Suni tohumlama yöntemini kullanırsanız, hayvanlardan yüksek verim alabilirsiniz.

1 Koyunun Yıllık Maliyeti HESAPLAMA

Bu işe başlamanın amacı kar etmek olsa da, işinize bir maliyeti vardır. Özellikle yem fiyatları, çobanların kemerlerini büküyor. Bakanlık, yem maliyetlerini düşürmek için hayvan otlatmanın önemini sürekli olarak vurguladı. İşletme maliyetlerinde bir azalma, yalnızca hayvanları otlaklarda otlatmakla mümkündür. 1 on yıllık mera, 10 koyunu otlatmaya uygundur. 50-100 Koyun Ahır Maliyeti ve Mera HESAPLAMA başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Bununla birlikte, kaba yemlere ek olarak, hayvanlar da belirli miktarlarda konsantre yem tüketmelidir. 1 inek, bir günde 10 koyunun yediği yemi yiyor. Koyun bu konuda faydalıdır. Ancak yarı mamullerin fiyatları oldukça yüksektir. Bu, üreticilerimiz için bir yüktür.

Örneğin; Bu işe 100 koyunla başlayacaksınız. Her biri 1.000 ila 100.000 TL arasında koyunlara mal oluyor. 100.000 Türk Lirası için bir kulp yaparsanız, bu 200.000 Türk Lirası olur. 1 koyun yılda 625 liralık yem tüketir. 100 koyun 62 bin 500 lira değerindedir. Bir koyunla başlarsanız, yem maliyetleriniz giderek artacaktır. Çiftlik hayvanlarını otlatırken bu maliyetler azaltılabilir.

10 yıl içinde 144 koyuna sahip olacaksın. Hayvanlar iki kez doğum yaptıklarında bu sayı artar. Bu, artan işletim maliyetleri anlamına gelir. Bununla birlikte, finansmana ihtiyacınız varsa, Tarım Kredi Kooperatifi hayvan kredisi sağlar. Bu kredileri işinizi kurmak ve diğer iş ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabilirsiniz.

Sizler için yaptığımız hesaplamalar ile işinizi organize edebilir ve kendi işinizi kurabilirsiniz. Öncelikle satın almak istediğiniz hayvanların sayısına ve cinsine karar verin. Artık işletmeniz için gerekli paraya sahip olduğunuza göre, beslenme ihtiyaçları hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.